PUG-ul a fost adoptat, cu toată opoziţia consilierilor PDL şi PER

După mai bine de patru ore de şedinţă, consilierii municipali au aprobat, joi seara, noul Plan Urbanistic General (PUG). Principala modificare adusă proiectului este perioada de valabilitate a documentaţiei de urbanism. Iniţial în proiectul de hotărâre era prevăzut termenul de 10 ani. Consilierul liberal Sorin Hangan a propus ca valabilitatea acestui PUG să fie redusă la cinci ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă cinci ani, propunere care a şi fost adoptată.


Astfel, avem un nou PUG, ce va fi valabil 5 ani. Potrivit noului Plan Urbanistic General intravilanul municipiului Bistriţa va fi extins cu 960 de hectare, suprafaţa totală de teren intravilan ajungând la peste 3.800 hectare. În acest moment, intravilanul are o suprafaţă de 2.867 de hectare. Municipiul Bistriţa are în componenţă şase localităţi componente, suprafaţa totală depăşind 14.800 hectare. Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, susţine că aceste modificări au dus la atingerea a 50 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, indicator dublu faţă de media europeană.


,,Principale propuneri urbanistice sunt propuneri de zone mixte, treceri între zonele de locuit şi zonele comerciale sau industriale; conturarea unor zone cu profil industrial şi aici mă refer la parcul cu profil privat Teraplast de la limita cu comuna învecinată Şieu-Măgheruş; este vorba, apoi, de Parcul Industrial Bistriţa Sud şi de zona care se dezvoltă, zonă industrială care se dezvoltă, în special, în domeniul textilelor, zona de la Sărata; propunerea unor zone de protecţie a nucleelor localităţilor componente, pentru că şi aceste zone încep să se dezvolte şi dorim să păstrăm specificul lor, să păstrăm ce este valoros din punct de vedere arhitectural în centrele acestor localităţi componente; desigur, a fost introdus şi complexul sportiv Wonderland; extinderea intravilanului cu zone de locuire în zona Subcetate, Unirea pe valea Slătiniţiei şi în municipiu pe valea Rusului; propunerea unor noi căi de comunicaţii colectoare de-a lungul DN 17, vor fi căi colectoare paralele pe lângă drum pentru a decongestiona traficul în zona respectivă; noi suprafeţe de spaţii verzi, introducerea în intravilan a Pădurii Schulerwald şi a Wonderlandului determină o creştere importantă a spaţiilor verzi, depăşind norma dată de Comisia Europeană, recomandarea de 26 mp pe locuitor, practic noi vom ajunge la 50 mp de spaţiu verde pe locuitor. Varianta ocolitoare este prinsă şi ea în acest PUG Suprafaţa intravilanului se extinde cu 960 de hectare, ajungând la un total de 3.827 de hectare. În felul acesta ajungem pe locul I în judeţ. Până acum, cel mai mare intravilan l-a avut comuna Bistriţa Bârgăului”, afirma Ovidiu Creţu în cadrul unei conferinţe de presă.


La şedinţa Consiliului Local Bistriţa au participat şi aproximativ 50 de cetăţeni, unii venind să susţină proiectul, iar alţii să îşi manifeste nemulţumirea faţă de anumite prevederi din proiect. Punctul nevralgic: varianta ocolitoare.


Consilierii democrat-liberali şi ecologişti au cerut scoaterea traseului centurii ocolitoare din PUG şi introducerea Pădurii Codrişor, care ar trebui să fie străbătută de această centură, în intravilan, însă opinia lor nu a fost însuşită de majoritatea din Consiliul Local. Noul PUG-ul a fost întocmit de firma SC Blom Târgovişte, în urma contractului semnat cu primăria în martie 2010, în valoare de 357.000 lei, fără TVA. Ultimul PUG a fost aprobat în anul 2004.


Intervenţii în cadrul şedinţei de joi


Un asemenea document trebuie aprobat în acord cu realitatea


Gheorghe Tuţă, consilier municipal PDL: Vreau să evidenţiez superficialitatea cu care a fost întocmit un semenea document. Sunt nişte contradicţii. Una se spune şi alta se face. Se invocă legi care guvernează dezvoltarea unui oraş, dar când să respecţi aceste legi, se fac e totul pe dos. În toate dezbaterile organizate, lucrurile acestea au fost spuse şi de societatea civilă. Să vii cu un asemenea document şi să spui că ai muncit ani de zile la el, nu poţi să îl aprobi la foc automat. Un asemenea document trebuie aprobat în acord cu realitatea. Propun să se elimine din PUG varianta ocolitoare (n.r.- propunerea a căzut la vot).


5 ani termen de valabilitate


Sorin Hangan, consilier municipal PNL: M-a dezamăgit prestaţia celor care au întocmit documentaţia PUG-ului. Este cel mai important proiect pe care trebuie să îmi dau votul. (n.r- consilierul liberal le-a reproşat celor de la firma SC Blom Târgovişte superficialitatea cu care au întocmit noul PUG, reclamând şi date copiate de la INS Bihor în documentaţia PUG Bistriţa). Mai bine îl lăsau pe domnul primar să prezinte, că se descurca mult mai ok. Este cel mai important proiect pe care trebuie să îmi dau votul. Am o propunere: modificarea articolului 2 din proiectul de hotărâre care să sune astfel: perioada de valabilitate şi regulamentul local de urbanism sunt de 5 ani cu posibilitatea de prelungire cu încă maximum 5 ani.


Dacă nu suntem în stare să gândim modernizarea oraşului, să ne întoarcem la epoca de piatră


Ioan Peteleu, viceprimar PNL: Vizavi de varianta ocolitoare care este un punct nevralgic al acestui PUG am avut şi eu semne de întrebare şi atunci m-am întors la legi. Venim după 23 de ani şi spunem că nu vrem o variantă ocolitoare pe un traseu stabilit de nişte specialişti. Eu nu pot să contest ceea ce spun nişte specialişti. Dacă nu suntem în stare să gândim modernizarea oraşului, să ne întoarcem la epoca de piatră.


Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa: Varianta ocolitoare va fi o arteră de circulaţie în interiorul oraşului în următorii 15-20 de ani.

Comentarii

15/11/13 09:16
Vizitator

Daca dupa spusele primarului, centura ocolitoare "va fi o arteră de circulaţie în interiorul oraşului în următorii 15-20 de ani", atunci de ce sa nu o faci de la inceput ca atare, pe la poalele padurii Codrisor, fara sa fie cocotata pe piloni si viaducte care maresc nu doar costurile de executie ci si pe cele de intretinere si exploatare. Cel mai simplu at fi ca aceasta artera sa fie inclusa intr-un proiect integrat de amenajare si dezvoltare turistica si de agreement a albiei riului Bistrita intre Unirea si Viisoara cu decolmatarea albiei, extinderea luciului apa prin realizare praguri de fund si consoldarea malurilor care sa prevada si amenajarea de alei pietonale, piste de biciclete, locuri de recreere aferent malurilor intre Podul Budacului si podul Jelnei cu legaturi spre Parcul municipal si Deal Codrisor.
Centura cu adevarat ocolitoate poate fi gandita pe un alt traseu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5