PSD propune eliminarea imunităţii pentru demnitari

Staff-ul Partidului Social Democrat a anunţat că parlamentarii formaţiunii vor iniţia un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, prin care preşedintele României, parlamentarii şi membrii Guvernului să nu mai beneficieze de imunitate. Preşedintele Mircea Geoană consideră că o iniţiativă de genul acesta va depolitiza actul de justiţie, mai ales că din cauza reformelor Băsescu - Macovei, clasa politică românească se luptă nu pentru independenţa şi depolitizarea justiţiei, ci pentru "cum să domine politic justiţia românească".“Politizarea puterii judecătoreşti din România este cel mai mare rău făcut de guvernarea de după 2005 în frunte cu Traian Băsescu şi Tăriceanu. Exclusiv, exclusiv, exclusiv la adresa adversarilor politici ai lui Traian Băsescu, toate personalităţile care îi sunt apropiate, politicieni sau oameni de afaceri nu au avut niciun fel de incidenţă cu actul de justiţie”, argumentează preşedintele PSD.

Liderul judeţean al social-democraţilor, deputatul Emil Radu Moldovan, susţine că iniţiativa se înscrie în virtutea pricipiului afirmat de Constituţia României. “Pentru că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, PSD propune eliminarea oricărei imunităţi sau proceduri speciale prevăzute de legislaţia actuală în materie de drept penal în privinţa demnitarilor statului român. Asta înseamnă eliminarea, simultană, a oricărei imunităţi în faţa dreptului penal a preşedintelui ţării, a parlamentarilor şi membrilor Guvernului”, precizează liderul PSD Bistriţa-Năsăud. Deputatul Radu Moldovan crede că proiectul reprezintă o provocare pentru clasa politică românească. “PSD va susţine libertatea cercetării împotriva oricărui membru al partidului nostru, inclusiv Mitrea sau Năstase, dar să fie însoţite de cereri simultate de anchetă pentru lideri fruntaşi ai PD-L, inclusiv în dosarele în care preşedintele României şi le-a închis cu privire la gravele ilegalităţi făcute la Primăria Capitalei. Aşteptăm răspunsul preşedintelui şi al partidelor politice”, menţionează parlamentarul bistriţean.

Pentru acest demers, este nevoie de un sfert din semnăturile deputaţilor şi senatorilor, iar PSD dispune de acest număr de parlamentari. Conform legii, pentru ca un astfel de proiect de lege să treacă în Parlament este nevoie de votul a două treimi, iar dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea legii fundamentale este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5