Proştii erau cei…”deştepţi” (3)

Era în anul 1781, când la Academia Franceză Jean Pierre Blanchard a prezentat proiectul unui…dirijabil. Cu aer cald, omul s-ar putea ridica deasupra pământului şi…să zboare. Era un vis străvechi al omului, începând cu legendarul Icar şi poate şi mai de mult. Un vis zadarnic. Blanchard venea să demonstreze că e posibil. Marea masă a savanţilor academicieni a socotit însă că e o „absurditate”. Un coleg de for a spus-o direct: „Este absolut imposibil ca omul să se ridice în aer şi să zboare”.

N-au trecut însă decât numai doi ani şi fraţii Montgolfier au realizat un balon cu aer cald –un aerostat- şi s-au înălţat în aer. În acest caz….deştepţi nu erau la titratul for al Franţei. Da. acelaşi for care spunea că „pietrele care cad din cer- aeroliţii, meteoriţii- sunt o”bazaconie demnă de tot râsul”.

Xx x

Când s-a inventat circulaţia pe „drum de fier”, cu nişte vagoane semănând mai curând cu nişte trăsuri, s-a spus că la viteza aceea formidabilă (4o de km/oră- cât un tractor azi), pasagerii ar putea face comoţie cerebrală. Şi încă s-ar putea sufoca, lipsindu-le aerul.

Ei, las că nu le lipseşte nimic monşer! Că de tăceaţi, filosofi rămâneaţi şi decât filosof găunos, mai bine măgar sănătos.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5