13 aprilie - 11 iunie

Prohibiţia pescuitului pe apele colinare şi de şes

În perioada 13 aprilie - 11 iunie, în baza Ordinului comun al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi al Ministerului Mediului - Nr. 84/24.02.2009 şi, respectiv, Nr. 189/4.03.2009, sunt instituite măsuri de prohibiţie a pescuitului pe apele colinare şi de şes a oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi altor vieţuitoare.

Î. - D-le director Negruşa, suntem în zilele premergătoare intrării în vigoare a prohibiţiei pescuitului, ce trebuie să cunoască şi să respecte atât membrii AJVPS, cât şi ceilalţi pasionaţi ai pescuitului, referitor la perioada de prohibiţie instituită prin lege?

Valer Negruşa: - În judeţul Bistriţa-Năsăud, prohibiţia în perioada 13 aprilie - 11 iunie face referire la râurile Someşul Mare, Şieu, Bistriţa, cu afluenţii lor, iar pe apele de munte prohibiţia este instituită până la 30 aprilie inclusiv, şi din 15 septembrie până la 31 decembrie inclusiv, şi afectează toate fondurile de pescuit din apele de munte, precum Colibiţa superioară şi inferioară, Recele, Cormaia, Anieşul, Ţibleşul, Sălăuţa superioară şi inferioară, Valea Leşului, Budacul superior, Buduşelul, Iliuţa, Izvorul Măgurii, Valea Ilvelor - pentru speciile păstrăvul indigen, păstrăvul fântânel, iar pentru lipan începând cu data intrării în vigoare a Ordinului, 9 martie 2009 până la 31 mai inclusiv.

Î. - La ce sancţiuni se expun cei care sunt găsiţi la pescuit în perioada de prohibiţie menţionată?

V.N.: - Persoana găsită la pescuit în perioada de prohibiţie este sancţionată în baza art. 64 lit. g) din O.U. Nr. 23/5 martie 2009, privind pescuitul şi acvacultura, cu amendă între 150 lei - 10.000 lei şi i se interzice dreptul de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani.

Î. - Dacă cel găsit la pescuit nu are permis de pescuit?

V.N.: - Conform art. 58 din acelaşi act normativ, persoana în cauză se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 600 lei.

Precizez că pescuitul care se practică potrivit acestei Ordonanţe, se face legal, pe baza permisului de pescuit şi asta, normal, numai în perioadele admise de lege.

Î. - Care sunt obligaţiile pentru AJVPS, în fondurile în care asociaţia îşi desfăşoară activitatea?

V.N.: - Prin contractele de pescuit, care sunt încheiate pe fondurile de munte cu Direcţia Silvică Bistriţa, iar pe apele colinare şi de şes cu Compania Naţională de Pescuit, ne revin obligaţii de repopulare a apelor în fiecare an, de întreţinere a topliţelor (suprafeţe pentru introducerea puietului de dimensiuni mici), a cascadelor şi pintenilor (căderi de apă, pentru oxigenare).

Anual, cuprindem în Bugetul de venituri şi cheltuieli al AJVPS, fonduri pentru repopulări şi considerăm că este anormal ca cineva să pretindă să renunţăm la aceste contracte, fără nicio pretenţie… Noua lege a pescuitului, care este aşteptată cât de curând, va aduce reglementări în privinţa pescuitului recreativ-sportiv, care este total diferit de pescuitul economic…

Î. - Pentru că ne aflăm la AJVPS, ceea ce se “traduce” atât prin vânătoare, cât şi pescuit sportiv, spuneţi-ne ce competiţii organizaţi dvs.?

V.N.: - În luna mai, anual, organizăm Concursul de pescuit staţionar pe lacul Manic şi Concursul de pescuit cu muscă artificială, în luna iunie, pe fondul de pescuit Cormaia. Participă, la categorii diferite de vârstă, atât tineri cât şi mai vârstnici.

Î. - Se ştie că pescuitul intră şi el între pasiunile ce nu se vindecă… Şi, tocmai de aceea, care este numărul de participanţi la aceste concursuri pe care le-aţi menţionat?

V.N.: - Participarea este de ordinul zecilor de membri pescari sportivi ai asociaţiei. Ne bucură prezenţa copiilor, pe care îi încurajăm prin acordarea unor premii în obiecte, fireşte, ce ţin de pescuit. Prezenţa copiilor are şi valenţe educative, ei devenind iubitori ai naturii şi protectori ai mediului.

Ţin să menţionez că din rândul participanţilor la concursuri, cei calificaţi pe primele locuri participă în continuare la fazele interjudeţene ale concursurilor şi la finalele naţionale.

Î. - AJVPS BN a avut finalişti?

V.N.: - Da, atât la individual, cât şi pe echipe.

Î. - Pentru că am abordat o problematică ce priveşte deopotrivă mediul, sănătatea lui, vă întreb cum se simte peştele în apele noastre?

V.N.: - Îmbucurător este că în ultima perioadă au scăzut mult sursele de poluare a apelor. Nu ne mai confruntăm cu fenomenul de deversare în apă a reziduurilor de la complexele zootehnice! Ca să nu mă întrebaţi care e explicaţia, vă pot spune că, în primul rând, pentru că acestea nu mai există… Din acest punct de vedere e un lucru pozitiv, pentru sănătatea mediului.

Î. - În ce constă controlul pe care-l exercitaţi pentru respectarea legii în ce priveşte pescuitul?

V.N.: - Efectuăm, cu personalul retribuit, respectiv paznicii de vânătoare şi pescuit, şi în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, patrulări în zonele cu probleme. Pot să spun că este îmbucurător faptul că infracţionalitatea a scăzut în ultima perioadă.

Comentarii

03/05/10 22:49
pop ioan

deci cum spuneam nu mai bateti campii oricum sunt doar vorbe goale politica ,apa e vai mama ei toamna trecuta a fost catastrofa tone de scobar mort poluare la greu pesti deloc sau foarte rari pescari numai de ucis timpul si puietul pacat ca habitatul e ok dar degeaba nici urma de peste .ce populari ,ce curatenie,braconaj cat cuprinde plase otravuri si alte minuni.nu mai visati la apa cu pesti pe bistrita,permise?pt ce? pentru plimbare poate.......... fir intins si sa ne traiasca administratia apelor romane.

03/05/10 22:40
pop ioan

scobari poate in vise rari de tot cleni cat palma la bebelas iar mreana de 5 cm si aia rara, de raul bistrita rusine sa va fie numai gunoaie iar pesti pauza poate albitura. deci prohibitie la ce ? la pietre ? rusine sa va fie si cu tiganii de la groapa de gunoi la fel braconaj cat cuprinde. multumim autoritatilor pt promtitudine si operationalitate si poate in viitor mai vb de populat sa va fie rusine.

02/06/09 14:58
Vizitator danie...

tin sa va informez caci raul cormaia nu sa mai repopulat de cativa ani buni ptr ca pestele care era destinat repopularii s a vandut particularilor nicidecum nu a ajuns an raul cormaia si in plus de asta riul e plin de vidre nu mai e nici urma de pastrav de lipan nici nu mai vorbesc asa caci domnilor lasati politica si face ti va treaba cum trebuie ocupati va putin si de localnicii de la cormaia care isi arunca gunoaiele an rau dati le niste amenzi caci osa se potoleasca

25/05/12 15:18
vizitator

sa ma pis pe prohibitia ta si in mazarea matii, de politician inputit !

13/03/13 08:55
mateinan

va rog sa -mi trimiteti pe aceasta adresa daca raul ilisua este apa de ses sau munte va multumesc

15/03/18 21:12
matei nan

nu comentez astept raspuns

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5