Programele USL si ARD, analizate de mediul privat: populiste si neserioase

Cota unica nu trebuie modificată

Reţeaua Politică, organizaţie din care fac parte antreprenori şi manageri, consideră că programele de guvernare ale principalelor forţe politice participante la alegerile din luna decembrie a acestui an, USL şi ARD, sunt populiste şi neserioase, scrie wall-street.ro

În primul rând, membrii Reţelei Politice arată că modificarea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% nu ar fi benefică pentru economia României, întrucât nivelul acesteia este echilibrat, atât în raport cu alte sisteme de impozitare europene, cât şi în contextul economiei româneşti.

„În România, în acest moment taxa aplicată consumului este mult mai mare, în valoare nominală, decât cea aplicată venitului. Aceasta disproporţie este oarecum logică într-un stat în care oamenii nu au educaţia de a plăti taxe, motiv pentru care este mult mai simplu să reţii la sursa TVA-ul încasat de la consumator decât să-l aştepţi pe contribuabil să-şi raporteze singur şi să îşi plătească impozitul pe venit. Pe de altă parte, uneltele de verificare a TVA sunt mult mai simple şi mai bine puse la punct, astfel încât pe această zonă colectarea este mult mai bună”, spune Octavian Marin, unul dintre membrii mişcării Reţeaua Politica.

El afirmă că România înregistrează în prezent un deficit bugetar, iar o scădere a cotei unice este „cel puţin nepotrivită” în acest context.

Totodată, Reţeaua Politică indica faptul că niciuna dintre părţi (USL sau ARD – n.r.) nu încearcă sa schiţeze bugetele, nici măcar pentru 2013, din care să reiasă cum vor fi finanţate proiectele despre care vorbesc.

,,Avem de-a face cu două grupări care au fost la guvernare în anul 2012, niciuna nereuşind să elaboreze un program plauzibil si realizabil. Obiectivele trecute în cele două documente sunt la fel de nerealiste precum promisiunea PP-DD de a da 20.000 euro fiecărui alegător”, au adăugat reprezentanţii Reţelei Politice, citaţi de wall-street.ro.

Sursa: www.wall-street.ro

Comentarii

18/11/12 11:19
erterhtrethrehrthrth

Problema este ... sa se retina o singura data TVA-ul, direct la "prima mana" si sa fie introdus in costuri doar o singura ata, deoarece, daca un produs costa sa zicem la producator 100 de lei, la primul cumparator ar fi 124 lei ( cum este acuma TVA-ul...). Asta-l vinte cu 124 + cota lui de profit P1 ( sa-i zicem). Daca-l vinde mai departe, acesta din urma il vinde cu cat a platit el + cota lui de profit P2... deci 124+P1+ din nou 24% ( deci a doua ora TVA-ul...)+P2... si tot asa... si la ultimul cumparator, ar plati acest 24% ( TVA-ul)... de atatea ori, de cate verigi intermediare sunt. Cei care fac comert, nu pierd nimica ptr ca ei, revand mai departe si isi adauga cota lor de profit... dar ultimul cumparator... este vai si amar de el.
Daca s-ar reglementa ca TVA-ul sa fie platit o singura data, atunci, prin "intermediarii" existenti in comertul liber, nu s-ar adauga decat cotele de profit ale fiecaruia, care nu ar putea fi prea mari, deoarece, fiind concurenta... nu i s-ar vinde marfa, economia de piata regland aceste preturi, care oricum vor fi mari, dar... mult mai mici decat acuma. Statul este "curva"... ptr ca el vrea sa-i "prajeasca " pe intermediari, luandu-le cota de TVA-uri... dar de fapt, nu pe ei ii "prajeste" ci pe ultimul cumparator-comsumator. De aceia sunt atat de mari preturile la absolut toate produsele comercializate la noi in tara... !
In consecinta, desi nu am prea priceput eu prea bine fenomenul economic, asa am perceput eu cum este cu acest TVA generat de stat si asa-l intelege marea majoritate a lumii ( ultim ...) consumatoare. Dar... cred ca de data asta... " baiatul destept" n-a fost nimeni altul, decat Statul Roman !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5