Olimpiada de Matematică

Profesorul Valer Pop, premiat pentru excelenţă

Etapa naţională a olimpiadei de matematică pentru clasele V-VI, a adus la Bistriţa 203 elevi din toate judeţele ţării, alături de 42 de profesori însoțitori. După 3 zile de concurs a urmat Festivitatea de premiere la sediul extensiei Bistrița a Universității "Babeș-Bolyai”.
Au fost prezenţi inspectorul şcolar general al ISJ Bistriţa-Năsăud Vasile Marc, inspectorul şcolar de matematică Dorel Cosic, preşedintele Comisiei Centrale de Evaluare Gabriela Streinu Cercel, administratorul judeţului Vasile Negruşeri, directorul Colegiului Tehnic „INFOEL” Bistriţa, Alina Puţura. Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, a vorbit elevilor despre rolul excelenţei la Bistriţa, dăruindu-le premianţilor câte o mascotă a municipiului, struţul.
La clasa a V-a s-au acordat două premii I, un premiu II, toate mergând la Bucureşti, 8 menţiuni, 3 premii speciale. La clasa a VI-a s-au acordat un premiu I, care a mers la Caracal, un premiu II, la Bucureşti, şi 12 menţiuni. Societatea de Ştiinţe Matematice din România a acordat, pentru elevii din clasa a V-a 13 medalii de aur, 18 de argint şi 19 de bronz; pentru clasa a VI-a: 6 medalii de aur, 17 de argint şi 31 de bronz.
Judeţul nostru a fost reprezentat de Ioan Paul Petru Tîrlişan, cls a V-a , Şc. Gen. „Mihai Eminescu” Năsăud, care s-a clasat pe locul 63 din 89 de elevi, primind un premiu special, Anastasia Daria Marc, cls a VI-a CN „Petru Rareş” Beclean – locul 13 din 110 elevi, care a obţinut menţiune din partea MECT şi medalie de argint din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. În afara concursului au participat 4 elevi, doi dintre ei au obţinut premii speciale. Deac Alexandru Claudiu, elev in cls a V-a , la Sc. Gen. „Lucian Blaga” din Bistrita, a primit medalia de aur din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi a fost invitat la Tabăra de Matematică de la Câmpulung. Chiar dacă a concurat neoficial, a obţinut cel mai bun punctaj pentru judeţul nostru din ultimii ani, clasându-se pe locul 7. Petruşca Sergiu , cls a V-a , de la Şc. Gen nr 1 Bistrita, a primit medalia de argint din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România.
În acest cadru, pentru întreaga activitate, profesorul Valer Pop din Şanţ a primit diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate. „Nu totdeauna profesorii dăruiţi au şansa de a se întâlni faţă în faţă cu marea performanţă, pentru că şi copiii care trăiesc în zone mai izolate au nevoie de profesori adevăraţi. Dar valoarea acestor dascăli poate trece barierele şi prin munca lor pot aduce un aport şi la pregătirea celor dornici de performanţă. Un astfel de om este profesorul Valer Pop din comuna Şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud. Născut la 25 august 1949 în comuna Şanţ, termină Facultatea de Matematică la Cluj-Napoca în 1971 şi după un periplu de 13 la şcoala din comuna Maieru se întoarce în comuna natală, unde îl găsim şi astăzi. Deşi departe de tumultul oraşului a fost totdeauna aproape de Gazeta Matematică, de Societatea de Ştiinţe Matematice din România. Cei care folosesc în pregătirea lor Gazeta matematică îl cunosc din problemele pe care acesta le-a propus de-a lungul timpului prin ingeniozitatea şi frumuseţea matematică a acestora. Colaborarea cu Gazeta şi-a început-o în 1983, iar de atunci şi până astăzi a publicat aproape 200 de probleme. Multe dintre problemele propuse de profesorul Valer Pop au inspirat concursurile şi examenele şcolare”, declară profesorul Ion Cicu. Pentru activităţile desfăşurate şi pentru munca depusă a fost recompensat cu diplome şi medalii. Amintim numai Diploma Jubiliară şi Medalia Jubiliară cu prilejul împlinirii a 100 de ani de apariţie neîntreruptă a Gazetei Matematice, Diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I. Este proverbială modestia domniei sale; nu a acceptat prezenţa în comisii de olimpiade şi în multe activitaţi onorifice. Probabil legătura cu comuna natală este mai puternică decât talentul său matematic. Acesta este profesorul Valer Pop din comuna Şanţ. O sală întreagă l-a aplaudat cu lacrimi în ochi pe dascălul nostru.
“Olimpiada naţională de matematică pentru clasele a V-a şi a VI-a a fost foarte bine organizată,copiii au fost foarte bine pregătiţi de profesorii lor şi rezultatele s-au văzut . Sunt multe premii I, multe medalii de aur, de argint şi de bronz. De fiecare dată avem alţi copii, toţi copiii sunt frumoşi, toţi copiii sunt deştepţi. Ceea ce a excelat aici, a fost organizarea, care a fost deosebită”, declară preşedintele Comisiei Centrale de Evaluare, Gabriela Streinu Cercel.

Comentarii

25/01/13 15:34
Prof. univ. dr!...

Am fost de mai multe ori f. placut surprinsa de calitatea unor pps. nu stiu daca efectiv dvs sunteti autorul caci nu exista la sfarsit nici o rubrica "contact"..poate ma adresez gresit sau la intamplare...o sticla aruncata in mare (iata imediat o poezie caci romanul este nascut poet!!!) Locuiesc de f. multa vreme in Olanda si as dori sa intelegeti ca respect si admir munca dvs dar sunt unele greseli de ortografie sau stangacii ce pot fi eliminate/remediate. Acceptati? daca da....aveti si dvs un arc de triumf!! cu multe salutary, R.Marcu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5