Profesorul Gedeon Francisc, din Beclean, a predat ștafeta didactică

Din câte știu, profesorul de educație fizică Gedeon Francisc, de la Școala Gimnazială ,,Grigore Silași” din Beclean, a venit dinspre sportul de performanță, spre cariera didactică. A reușit să atenueze rigorile sportului de performanță, pentru a privi cu ochi de profesor elevii care i-au populat orele de educație fizică. A deschis orele sale spre bucuria mișcării, a sportului, a plăcerii destinderii, dar și a performanțelor, atunci când a fost cazul.
Politic a aterizat după 1990 în PNȚCD și pentru asta l-am admirat. Știa să se bucure, în compania colegilor de lichioarea unui păhar de vin bun și să deguste din priviri o feminină aflată la superlativul absolut al adjectivului ,,frumos”.
Avea în el o siguranță pe care i-a transmis-o experiența lui de viață, știa când să atace și când să cedeze. Îi plăcea ipostaza de spectator în fața circului nostru de toate zilele. Îl mai botezasem cu apelativul ,,bade Feri” fiindcă filosofa șimplu și înalt, ca un țăran, ,,o fi cumva”. Îl compătimeam uneori pentru stoicismul prin care înfrunta frigul sau căldura, acolo pe terenul de sport al școlii. A sărit cu avânt și cu optimism și peste groapa de nisip a unor problem de sănătate. A fost un bun coleg, a înțeles că profesorul de română sau de matematică mai râvnea câteodată la ograda orelor sale.
Acum, aș inversa blagianul vers ,,Orice-nceput se vrea fecund”, cu orice sfârșit de destin didactic se ,,vrea” și merită să fie apreciat de elevi, de părinții acestora, de colegi.
Să-i urăm colegului nostru pas alert, cu sănătate, în noul marton în care va pleca, din această toamnă, pensia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5