Profesorul Fane Roş s-a stins în săptămâna luminată !

Cine se stinge în săptămâna luminată are uşile deschise spre ceruri, iar prietenul nostru Fane, profesor de matematică din Rebrişoara parcă s-a grăbit să folosească această oportunitate… N-a suferit mult, inima, când te lasă, te ajută să treci mai uşor la cele veşnice. S-a pensionat cu câteva luni înainte de vârsta legală, cu gândul de a mai repara ceea ce s-a deteriorat în cei peste 43 de ani de uzură în slujba educaţiei, dar n-a fost să fie…

Ne-am cunoscut încă din clasa I la Şcoala din Dobodea, unde am primit lumina necesară vieţii de la dascălii noştri Rebreanu Maria, Filip Gheorghe sau Ioan Mititean. S-a dovedit a fi un copil perspicace, ne ajuta mai pe toţi la matematică şi cât de mândri mai puteau fi părinţii lui, badea Ştefan şi lelea Maria, când şi noi şi dascălii îi lăudam copilul… S-a născut la 26 mai 1947, în Valea Gersei, lângă Vaduri. Şcoala primară o termină în satul Gersa I – Dobodea, unde va finaliza şi celelalte clase elementare, după care termină liceul la Năsăud şi Facultatea la Cluj-Napoca, obţinând diploma de profesor de matematică. Va lucra pe rând în şcolile din Rebrişoara, în special pe Gersa (Dobodea şi Grui) şi-n cele din urmă, prin reducere de activitate, la Şcoala Generală din Parva. A lucrat un timp şi ca secretar la Primăria din Rebrişoara. S-a căsătorit cu aleasa inimii sale, Maria Sângeorzan, grefier la Judecătoria din Năsăud, având împreună trei feciori, fiecare cu un rost sigur în viaţă. Cel mai mare, părintele Fănică a terminat Liceul la Năsăud şi Institutul Teologic la Cluj. I-am fost diriginte în anii de liceu şi-l stimam pentru că semăna mult cu părinţii lui.., era bun la carte şi foarte cuminte…

Profesorul Fane Roş a făcut parte din fondatorii Astrei năsăudene, fiind prezent la marea majoritate a acţiunilor Astrei: adunarea de constituire a Despărţământului la Năsăud, la înfiinţarea Cercului Astra Rebrişoara, la adunarea Astrei Centrale ţinută la Năsăud în 1991, la alte adunări anuale ale Astrei năsăudene ţinute la Salva, Sângeorz-Băi, Rebrişoara, Maieru, Năsăud; A participat la dezveliri de plăci comemorative, busturi şi monumente dedicate unor personalităţi năsăudene: Iuliu Moisil, Iulian Marţian, Mihai Eminescu, Veronica Micle, Liviu Rebreanu, Ferdinand I, Lupa Capitolina – la Năsăud, iar la Rebrişoara la dezvelirea plăcilor Iacob şi Ioachim Mureşanu, Anton Precup, Ignat Seni, g-lul Onişor Cârcu, bustul regelui Decebal, acolo unde a susţinut numeroase studii de cercetare în cadrul sesiunilor ştiinţifice organizate de Astra locală. A sprijinit Muzeul sătesc Rebrişoara şi s-a implicat în dotarea acestuia. A finalizat editarea unor studii monografice la nivelul Văii Gersei, editând împreună cu fiul mai mare şi nora sa, cartea vieţii sale, Cu gândul la origini. Îndeplinea în acest fel testamentul grănicerilor năsăudeni: Să ai o casă, să sădeşti un pom şi să scrie o carte!. În carte s-a gândit, de bună seamă, la gersenii pe care i-a stimat şi i-a iubit, dar parcă acest titlu ne sugerează şi alte origini: din pământ ne tragem şi în pământ ne ducem! A contribuit şi la documentarea Dicţionarului culturii şi civilizaţiei populare din Ţara Năsăudului la care a adăugat numeroase CV-uri ale unor meşteri valoroşi din Parva sau din Valea Gersei. Alte numeroase pagini îi erau în lucru.

La o întâlnire pe care o convocase dânsul în urmă cu câteva săptămâni, special pentru gersenii săi - profesorii Fane Buhai, Radu Băeş şi subsemnatul – am depănat pe rând amintirile copilăriei noastre, aventurile tinereţii, anii în care am profesat pe această vale, evoluţia familiei fiecăruia dintre noi… Ne hotărâsem ca fiecare dintre noi, la pensionare să ne-ntâlnim în acelaşi loc.., la Moravia.. Nu ştiam că va fi ultima întâlnire de acest fel pentru dânsul, dar ne vom întâlni cei rămaşi şi la timpul potrivit pe scaunul lui vom aşeza o floare.. A plecat grăbit, lăsându-şi familia în bună rânduială, dar într-o lume făţarnică şi duşmănoasă, cum plastic se exprima profesorul Leon Muti, în piosul său cuvânt de despărţire.. Chipul său blând şi blajin, personalitatea sa echilibrată şi înţeleaptă, umorul său subtil şi contaminant ne va însoţi însă până la adânci bătrâneţi.. Fie-i ţărâna uşoară şi plăcută aducerea aminte. Prieten şi coleg, prof. Ioan Seni.

Comentarii

12/08/18 22:56
A

FANE ROȘ... Deie-i Dumnezeu binemeritată odihnă și găsească-i loc printre sfinții Săi.
Dobodea... Tinerețea, cândva... Tinerețea de demult... Kairos...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5