Prof. univ. Leon Țâmbulea, fost decan al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul UBB Cluj-Napoca! Trudă, seriozitate și vocație în cei 44 de ani de învățământ!

Înv. Mariana Prigon, din volumul în curs de apariţie "Am vrut să opresc timpul"

Am consemnat aceste date deoarece le-am purtat un respect deosebit  familiei profesor Livia și Leon Țâmbulea și familiei inginer Mihaela (farmacistă) și regretatul inginer Octavian Țâmbulea din Sibiu, pe care l-am și cununat. Cei doi frați Țâmbulea, originari din Feldru, îmi sunt verișori de-al II-lea din partea tatălui meu. Date generale:

Numele şi prenumele: ŢÂMBULEA LEON

Data şi locul naşterii: 17 noiembrie 1949 comuna Feldru, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Starea civilă: căsătorit, 2 copii.

Funcţia didactică: profesor.

Locul de muncă: Catedra de Sisteme Informatice, Facultatea de Matematică şi Informatică, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca.

Studii: diplomat universitar în specialitatea Maşini de calcul, de la Facultatea de Matematică - Mecanică a Universităţii „Babeş- Bolyai" din Cluj-Napoca, promoţia 1972.

Titlul ştiinţific: doctor în matematică.

 • specialitatea: Calcul numeric şi metode de aproximare.
 • data susţinerii tezei: 7.12.1985.
 • titlul tezei de doctorat: Modele matematice de organizare a structurilor de informaţie.

Limbi străine: engleză, franceză.

Participări la manifestări ştiinţifice: 70 comunicări.

Distincţii: asistent universitar evidenţiat 1987 (acordai de Ministerul Învăţământului)

Sarcini:

 • în perioada 1992-1996 prodecan al facultăţii.
 • în perioada aprilie 1992 -aprilie 1993: director al Centrului de Calcul al Universităţii.
 • din ianuarie 1996  până în 2004 -  decan al facultăţii.
 • Din 2004-2008 - șeful catedrei de Sisteme informatice
 • Din 2008-2012 – decan al facultății
 • S-a pensionat în 2016
 1. Activitatea didactică:
 • în perioada 1 sept. 1972 - 1 sept. 1976: asistent stagiar la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Matematică, Catedra de Calcul numeric şi statistic.
 • în perioada 1 sept. 1976 - 1 oct 1990 asistent titular la catedra de Informatică.
 • în perioada 1 oct 1990 - 1 feb. 1992 lector la catedra de informatică.
 • în perioada 1 feb. 1992 – 1 martie 1995 conferenţiar la catedra de Informatică.
 • din 1 martie 1995: profesor la catedra de Informatică (catedra s-a despărţit în 1997 în două catedre: Limbaje şi Metode de programat şi Sisteme informatice)

În această perioadă am condus următoarele activităţi didactice:

 • seminarii şi lucrări de laborator: Fortran, Informatică - seminar special, Structuri de date şi prelucrarea lor, Sisteme de operare, Teoria grafelor, Analiză numerică, Bazele informaticii, Teoria automatelor, Cercetări operaţionale, Structuri de date, baze şi bănci de date, Informatică aplicată, Calculul probabilităţilor şi statistică aplicată, Programarea şi utilizarea calculatoarelor, Sisteme de operare şi teleprelucrarea datelor, Inteligenţa artificială, Grafica pe calculator şi prelucrarea de imagini, Sisteme de gestiune a bazelor de date şi proiectarea lor, Baze de date, Servere de date.

 

 • cursuri: Structuri de date şi prelucrarea lor, Programarea şi utilizarea calculatoarelor, Structuri de date, baze şi bănci de date, Informatica aplicată, Sisteme de operare şi teleprelucrarea datelor, Inteligenţa artificială, Grafica pe calculator şi prelucrarea de imagini, Sisteme de gestiune a bazelor de date şi proiectarea lor, Baze de date, Servere de date.

Trudă, seriozitate și vocație a demonstrat în cei 44 de ani de învățământ.

Este un personaj mereu cu busola în mână, un model profesional și moral.

După pensionare și-a finalizat câteva activități de cercetare științifică.

          Are o căsătorie longevivă cu doamna Livia Țâmbulea, profesor de matematică, pe care i-a binecuvântat Dumnezeu cu 2 copii. O fată absolventă de matematică și un băiat, absolvent de autovehicule rutiere. Amândoi lucrează în domeniul IT în Cluj-Napoca.

          Au 3 nepoți: două fetițe de la fată și un băiețel de la băiat.

          Este o familie fericită, care se bucură de viață. Acum au mai mult timp pentru lectură, pentru cercetare și pentru călătorii.

Iată ce au scris profesorii despre domnul profesor Leon Țâmbulea la împlinirea vârstei de 70 de ani:

 

"Profesorul Leon Țâmbulea, profesor emerit al facultății noastre, împlinește duminică, 17 noiembrie 2019, frumoasa vârstă de 70 de ani.

Șef de catedră, prodecan și apoi, pentru mai multe mandate, Decan al Facultății de Matematică și Informatică, profesorul Leon Țâmbulea a avut un rol esențial atât în păstrarea coeziunii și forței facultății noastre, cât și la dezvoltarea și consolidarea programelor de studiu de matematică și informatică din facultate. A condus cu eleganță și tact Facultatea de Matematică și Informatică în vremuri tulburi și dificile, fiind un factor de echilibru și un om implicat în viața facultății, gata oricând să facă ceea ce trebuia făcut.

În numele tuturor colegilor săi și a studenților facultății, Decanatul Facultăţii de Matematică şi Informatică îi mulţumeşte şi-i urează, acum la momentul aniversar al celor 70 de ani, un sincer și din inima

La Mulţi Ani cu multă sănătate şi bucurii!"

 

 

Comentarii

21/11/23 01:00
Calin Timis

Am terminat Info Cluj in 1987; L-am avut pe prof. Tambulea la "baze de date". Unul din cei mai buni profi. Profesionalism/Bun simt/Umor

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5