Prof. dr. Maria Pop: Fructoboratul de calciu şi proprietăţile sale

Care sunt proprietăţile fructoboratului de calciu ?

* Fructoboratul de calciu are efecte benefice asupra metabolismului calciului, magneziului, fosforului şi vitaminei D cu implicaţii pozitive asupra metabolismului oaselor, asupra menţinerii homeostaziei hormonilor steroizi şi asu­ pra menţinerii densităţii osoase normale, contribuind la prevenirea şi inversarea resorbţiei osoase, reducând riscul de osteoporoză.
* Fructoboratul de calciu este activ În mecanismul de protecţie contra oxigenului reactiv celular, el stimulează activitatea unor antioxidanţi naturali (superoxidismutaza, ceruloplasmina, vitamina C) şi este un agent antioste­ osclerozic foarte important (acţiune favorabilă În bolile cardiovasculare).

* Fructoboratul de calciu are un puternic efect antiinflamator, ajutând la reducerea semnificativă a durerii caracteristice afecţiunilor articulare, Îmbunătăţeşte mobilitatea şi flexibilitatea Încheieturilor, reducând semnificativ rigiditatea acestora.
Fructoboratul de calciu ajută la controlul procesului inflamator deoarece el poate diminua producţia crescută de mediatori (enzime) specifici ai inflamaţiei.

Stimulează celulele polimorfonucleare neutrofile care joacă un rol central În răspunsul inflamator. Suplimentarea dietei cu fructoborat de calciu conferă protecţie Împotriva artritelor (osteoartrite şi poliartrita reumatoidă) În sensul că poate preveni apariţia acestora, iar dacă artritele sunt deja instalate, fructoboratu/ de calciu reduce du­ rerea caracteristică acestora fără a avea nevoie de medicamente antiinflamatoare convenţionale care, după cum ştim, pot avea unele efecte adverse la tratamente prelungite şi abuzive. Multor persoane care suferă de artrite li se recomandă terapia cu glucozamină şi condroitin su/fat care au efecte antiinflamatoare la nivelul articulaţiilor. Terapia aceasta este benefică pentru controlul durerii şi al inflamaţiei Însă, aşa cum sudiile de cercetare au demon­ strat, terapia cu fructoborat de calciu este superioară, atât pentru controlul procesului inflamaţiei, cât şi pentru reconstrucţia oaselor şi articulaţiilor.
* Fructoboratul de calciu creşte performanţa funcţiei cognitive, Îmbunătăţeşte mai ales la vârstnici dexteritatea manuală, coordonarea mână-ochi, atenţia, percepţia şi memoria pe termen scurt şi Jung.
* Influenţează benefic funcţia imunitară.
*Are efecte benefice asupra metabolismului lipide/ar, scade nivelul colestero/u/ui.
*Are activitate antioxidantă cu semnificaţie clinică În protecţia celulelor pielii faţă de Ieziunile cauzate de stresul oxidativ, acţiune benefică asupra matricei celulare a pielii, stimulează unele proteaze intra şi extrace/ulare favori­ zând vindecarea rănilor de piele.
*Are efecte benefice În metabolismul oxidativ şi apoptoza celulară (moartea celulară programată) având capaci­
tatea de a o induce pe aceasta În celulele canceroase.
*Are proprietăţi antitumorale, anticanceroase, previne apariţia cancerului de prostată, a cancerului de sân şi de col uterin, a cancerului de plămâni, având capacitatea de protecţie Împotriva acestor boli devastatoare, dar şi de inhibare a proliferării celulelor canceroase, Încetinind sau stopând evoluţia acestor cancere.
În ceea ce priveşte studiile de cercetare care au demonstrat aceste proprietăţi ale fructoboratului de calciu, pe plan internaţional se remarcă Centrul de cercetare: "Grand Forks Human Nutrition Research Centre'Grand Forks, SUA, unde Dr. F.H.Nielsen şi colectivele pe care le conduce, au pus pentru prima dată În evidenţă"esenţialitatea" borului pentru organismul animal şi uman, arătând totodată că barul este un micro-element dinamic care, În can­ tităţi fiziologice, poate afecta Într-un mod benefic funcţiile diferitelor sisteme ale organismului incluzând creierul, sistemul osos, sistemul imunitar.

Fructoboratu/ de calciu intră În compoziţia multor suplimente alimentare În Statele Unite ale Americii, mai puţin În Europa. Recent a fost introdus ca ingredient În suplimentele alimentare din România, Societatea Hypericum lmpex este prima şi momentan singura fabrică de produse naturale care a inclus fructoboratul de calciu printre ingredi­ ente În unele dintre suplimentele nutritive pe care le produce.
1. Cum este format sistemul nostru osos şi care sunt cele 4 faze ale dezvoltării oaselor?
Oasele, ca şi alte părţi ale organismului nostru, sunt în continuă schimbare.
Materialul de construcţie al oaselor este format dintr-o serie de minerale esenţiale: calciu, magneziu, fosfor care sunt încorporate într-o matrice de proteine (proteoglican ) şi cola­ gen. Există 2 tipuri de celule osoase: osteoblastele care participă la construcţia unui os nou (atunci când are loc etapa numită osteoconstrucţie) şi osteoclastele care distrug şi elimină osul vechi (atunci când participă la etapa numită resorbţie osoasă). Oasele se termină la capete cu cartilaje de consistenţă moale pentru a permite mişcarea acestora în articulaţii. Capacitatea oaselor de a absorbi calciul depinde de vitamina D şi de oligoelementul Bor. Pentru a se produce colagenul este nevoie de vitamina C. Pentru crearea noilor celule osoase este nevoie de zinc şi vitamina A care intervin în creşterea şi maturarea scheletului favorizând osificarea acestuia şi metabolismul osteoblastic.
Pe parcursul vieţii trecem prin 4 faze ale dezvoltării oaselor:
-faza 1: de la naştere şi până la 20 de ani oasele sănătoase se construiesc alcătuind sistemul osos;
-faza 11: de la 20 de ani până la 35 de ani oasele se menţin într-o stare de 11platou" în care se păstrează nemodificate şi sănătoase;
-faza III: de la 35 de ani în sus începe resorbţia osoasă care,în scurt timp,va egala reconstrucţia osoasă;
-faza IV: resorbţia osoasă depăşeşte reconstrucţia osoasă, are loc o pierdere osoasă masivă, reconstrucţia este lentă, apare osteoporoza.
Cheia pentru a preveni pierderea osoasă pe parcursul vieţii şi osteoporoza este să construim cât de multă masă osoasă putem în timpul fazei de creştere a oaselor şi apoi să minimalizăm pierderea osoasă în timpul fazei de resorbţie. Modu­ latorii principali ai procesului de remodelare osoasă sunt hormonul paratiroidian şi vitamina D, atunci când avem în or­ ganism un aport suficient de minerale esenţiale metabolismului osos (calciu,magneziu, fosfor). Modulatorii secundari ai homeostaziei calciului sunt o serie de hormoni (estrogenii,3-dehidroepiandrosteronul,testosteronul). Toţi aceşti hormoni şi toate aceste procese sunt modulate şi facilitate de oligoelementul bor.

2. Care sunt afecţiunile care apar din cauza carenţei de bor din organism?
Un aport adecvat de bor, adus în organism prin alimentaţia zilnică sau prin suplimente alimentare sub formă de fructoborat de calciu este absolut necesar oricărui organism sănătos. Estefoarte important să ne costruim un sistem osos puternic şi sănătos încă din copilărie, să-I con­ solidăm şi să-I menţinem la tinereţe şi maturitate, precum şi să minimalizăm pierderea osoasă care apare odată cu înaintarea în vârstă. Să nu uităm că,pe parcursul vieţii, o femeie care nu se îngrijeşte de sănătatea oaselor sale pierde între 30% şi 40% din masa totală osoasă. Un bărbat care nu se îngrijeşte de sănătatea oaselor sale pierde între 25% şi 35% din masa totală osoasă. Până la 80 de ani multe femei au pierdut deja două treimi din scheletul lor,iar bărbaţii,până la această vârstă, au pierdut în jur de 30% din totalul masei osoase. Putem să prevenim această pierdere osoasă la ambele sexe prin suplimentarea dietei noastre cu fructoborat de calciu. O serie de afecţiuni tot mai des întâlnite ne pândesc la tot pasul şi sunt gata să se instaleze într-un organism care nu este îngrijit adecvat. lată despre ce este vorba:
- osteporoza: este denumită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind o dereglare sistemică a scheletului,caracterizată prin scăderea masei şi densităţii osoase, cu o deteriorare a microarhitectonicii ţesutului osos, ceea ce duce la creşterea gradului de fragilitate a oaselor cât şi a susceptibilităţii la fracturi. Practic,este o boală caracterizată prin rarefierea ţesutu­ lui osos, scăderea densităţii minerale şi proteice a oaselor care determină un risc crescut de fracturi şi compresie a verte­ brelor. Fracturile din osteoporoză sunt fracturi tipice acestei boli. Este vorba de -fractura de şold-, cea mai gravă,fracturi prin “Strivire" ale vertebrelor (care duc la deformări osoase,dureri,reducerea înălţimii persoanei),fracturi ale încheieturii pumnului ( colles");
-există şi osteoporoza reumatică (artroze,artrită reumatoidă),osteoporoză cauzată de unele medicamente sau secundară altor boli,osteoporoza de imobilizare (post-traumatică),osteoporoza de stres cu fracturi spontane (stress osseux);
- 2 forme majore de artrită: artroza denumită în prezent osteoartrită, care apare la persoane vârstnice în general, în care cartilajele articulare se erodează şi determină senzaţii dureroase şi rigiditate în articulaţiile care suportă greutatea corpului şi poliartrita reumatoidă care afectează articulaţiile din întreg organismul, nu numai anumite articulaţii. Apariţia simptomelor artritei (durere, scăderea mobilităţii, roşeaţă, edeme) este rezultatul acumulărilor de presiune, de lichid, care produc degenerarea articulaţiilor şi oaselor dar şi a muşchilor;
- rahitismul şi osteomalacia (rahitismulla adulţi) care este o mineralizare insuficientă a oaselor cu apariţia deformărilor osoase. Osteomalacia poate fi asociată cu osteoporoza;
- cancerele hormono-dependente: cancerele de sân, col uterin, prostată. Cancerele de sân şi col uterin au o incidenţă foarte crescută la femei odată cu înaintarea în vârstă. Cancerul de prostată este unul dintre cancerele cele mai des dia­ gnosticate la bărbaţi; o mare parte a bărbaţilor de 70 de ani şi peste această vârstă, au cancer de prostată latent. Deşi estedestul de răspândit,cancerul de prostată este un cancer cu evoluţie înceată.

Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să vă adresaţi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
    Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Bistriţa, incinta Kaufland 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121

Comentarii

14/05/21 18:00
petronela frunza

Buna ziua .Ma aflu in Italia am o problema de sanatate pe care as dori sa o tratez naturist fara antibiotice si as dori daca e posibil sa comunic direct cu Doamna professor doctor Maria Pop.V as fi foarte recunoscatoare daca as putea avea o adresa de e mail de al dumneaei.Multumesc pentru raspuns.

06/09/21 17:47
Picu valentin

Bună ziua.am 50ani organismul nu asimilează calciu in oase.ce imi recomandați.multumesc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5