Prof. dr. Maria Pop: Despre proprietăţile fructoboratului de calciu

1. Fructoboratul de calciu este singura formă alimentară a borului, sigură, non-toxică, cu activitate biologică benefică pentru sănătate. Este un produs stabil care nu are efecte secundare.
2. Joacă un rol crucial pentru metabolismul oaselor deoarece el stimulează şi susţine funcţiile tuturor elementelor esenţiale pentru creşterea şi sănătatea ţesutului osos: calciu, magneziu, fosfor, vitamina D.
3. Ajută la profilaxia şi terapia rahitismului şi osteomalaciei, prevenirea şi încetinirea procesului de osteoporoză,la prevenirea şi reducerea nivelului deformărilor osoase şi articulare cauzate de osteoporoză.
4. Creşte nivelul hormonilor steroizi asociaţi cu masa osoasă sănătoasă, mărind semnificativ concentraţia serică de estrogen şi testosteron şi stimulând efectele acestora, reduce simptomele neplăcute asociate menapauzei şi postmenopauzei.
5. Are un puternic efect antiinflamator, ajutând la reducerea semnificativă a durerii caracteristice afecţiunii articulare, îmbunătăţeşte mobilitatea şi flexibilitatea încheieturilor, re- ducând semnificativ rigiditatea acestora.
6. Are un puternic efect antioxidant, elimină radicalii liberi formaţi şi contracarează efectele nocive ale acestora asupra celulelor şi ţesuturilor osoase şi articulare.
7. Acţiunea antioxidantă a fructoboratului de calciu are o mare valoare terapeutică în prevenirea apariţiei cancerelor, în special a cancerului de prostată, a cancerului de sân, col uterin şi a cancerului de plămâni.
8. Are efecte benefice atât în metabolismul oxidativ cât şi în apoptoza celulară (moartea celulară programată) având capacitatea de a o induce pe aceasta în celulele canceroase.
9. Creşte performanţa funcţiei cognitive.
10. Are activitate antioxidantă cu semnificaţie clinică în protecţia celulelor pielii faşă de leziunile datorate stresului oxidativ, acţiune benefică asupra matricei celulare a pielii, stimulează unele proteaze intracelulare şi extracelulare, favorizând vindecare rănilor de piele.

Se ştie că pentru organismul uman microelementele (printre care şi Barul) joacă un rol important, atât datorită integrării lor În enzimele numite metalodependente, care reprezintă circa două treimi din enzimele organismului, cât şi datorită rolului lor de catalizator În reacţiile biologice specifice. În ceea ce priveşte oligoelementul BOR, aces­ ta a fost descoperit recent ca având un rol primordial În metabolizarea nutrienţilor necesari pentru construcţia şi menţinerea unui sistem osos sănătos şi a cartilagiilor sănătoase, jucând un rol extrem de important În reglarea balanţei hormonale.
Barul este un element esenţial în hrana noastră, a animalelor şi a plantelor;în natură este prezent pretutindeni, viaţa însăşi a evoluat în prezenţa acestui element.
Borul este un micronutrient esenţial pentru plante, supranumit “regele microelementelor la plante”, având rol în creşterea şi dezvoltarea lor. Se găseşte în cantităţi mai mari în: prune (proaspete şi uscate), stafide, struguri, avocado, alune, nuci, morcovi, mere, grepfrut, broccoli, ţelină, fructe uscate, plante medicinale, fasole neagră, spanac, miere, ciocolată neagră, vin, cidru, bere. În organism borul se găseşte în toate ţesuturile, dar predomină
în oase,unghii, dinţi,păr, dar şi în splină şi glanda tiroidă indicând funcţia borului în metabolismul osos şi sugerând
necesitatea prezenţei lui pentru metabolismul hormonal.
Fructoboratul de calciu este un complex organic al borului care se găseşte în fructe şi legume în mod natural. Este un complex format din calciu,fructoză şi bor.Structura chimică afructoboratului de calciu este Ca[{C6H1006)2B]2•- 4H20. Formula moleculară arată că fructoboratul natural este o sare de calciu organică a borului cu două molecule de fructoză.
Fructoboratul de calciu a fost folosit iniţial pentru efectele sale în dezvoltarea plantelor, ulterior a fost preluat ca supliment alimentar pentru uz uman. Studii de cercetare recente au demonstrat ca fructoboratul de calciu are rol fundamental în construcţia sănătoasă a scheletului osos şi a cartilagiilor, dar şi în funcţionarea sănătoasă a creierului uman şi performanţa funcţiei cognitive, are rol antiinflamator fiind benefic persoanelor cu artrite, este antioxidant, anti-osteoporotic, anti-aterosclerozic, antitumoral şi anti-cancerigen, influenţează benefic sistemul imunitar şi nivelul anumitor hormoni din organism.
Totuşi,borul şi unele forme ale sale (săruri,acid boric) pot fi toxice pentru organism.
Compuşii borului au fost folosiţi şi comercializaţi ca ierbicide şi fungicide. Fructoboratul de calciu este, însă, singura formă alimentară a borului care este sigură, stabilă, non-toxică şi biodisponibilă, cu activitate biologică benefică pentru sănătate. Alte forme de bor: citrat, glicinat, aspartat de bor sunt simple amestecuri de acid boric (borax) cu acid citric/citrat, glicină/glicinat, acid aspartic/aspartat şi, pe lângă faptul că sunt complexe ale borului cu activitate terapeutică slabă, sunt mai mult toxice pentru organism. Borul, în dieta adulţilor, trebuie cuprins între cel puţin 1mg şi 2 mg pe zi, iar 3 mg bor/zi (130,5 mg fructoborat de calciu) oferă beneficiile nutriţionale optime pentru acest element {Organizaţia Mondială a Sănătăţii,1996).
Fructoboratul de calciu se absoarbe din tractul gastro-intestinal într-o formă intactă, şi într-o manieră dependen­
tă de timp. Acesta poate fi detectat în sânge după administrare orală în formă intactă. Este transportat în organism ca fructoborat de calciu, nemodificat şi se asimilează complet. Toate efectele benefice asupra sănătăţii ale fructoboratului de calciu se datorează activităţii sale în forma intactă. Este un produs stabil care rămâne mult timp în organism. Nu are efecte secundare.
Deşi este omniprezent în natură, nivelul de bor din alimentaţia noastră poate fi scăzut, multe persoane au ca­ renţe de bor în organism pentru că nu mănâncă suficiente vegetale, fructe şi legume în fiecare zi. Câţi dintre noi mănâncă zilnic 5 porţii de fructe, spre exemplu? Câţi dintre noi consumă zilnic vegetalele cu conţinut ridicat de bor? Răspunsul ar trebui să fie: “mulţi”, ”majoritatea” sau “toţi”! Dacă ar fi aşa, nimeni nu ar avea carenţe de bor, şi toată lumea ar avea oase şi articulaţii sănătoase, astfel că afecţiunile osteo-articulare (osteoporoza şi artritele) n-ar mai face parte din viaţa noastră decât într-o măsură nesemnificativă (există şi factori genetici pe care nu-i putem controla). Din alt punct de vedere, datorită poziţiei geografice şi compoziţiei solului, plantele nu au un conţinut suficient în bor. Mai mult de trei sferturi din solul Europei este destul de sărac în bor. Această carenţă de bor se transmite în tot lanţul trofic: plante,animale,oameni. Consecinţele acestei carenţe nu sunt de ignorat.
Studii de cercetare ştiinţifică avansate au demonstrat că lipsa borului în organism produce afecţiuni osteoarticulare (osteoartrite şi artrite reumatoide), determină o absorbţie a calciului limitată în organism sau duce la o utilizare ineficientă a calciului de către organism,produce o eliminare urinară masivă de calciu, magneziu şi fosfor din organism, privând organismul de aceste minerale, determină procese grave de osteoporoză, provoacă o scădere masivă a nivelului de estrogeni (mai ales la femei la postmenopauză) şi testosteron. Borul este un promotor al sintezei hormonilor sexuali şi, ca urmare, carenta sa poate determina disfuncţii sexuale şi un risc crescut al cancerelor de prostată şi de sân. Carenta de bor în organism determină performanţe intelectuale slabe,memorie slabă, atenţie, coordonare şi percepţie reduse, duce la apariţia stresului oxidativ masiv care, s-a dovedit, stă la baza a 90% din bolile omului contemporan. De aceea, este foarte important să avem încă din copilărie, la tinereţe, la maturitate şi senectute un stil de viaţă care să includă o dietă alimentară variată şi echilibrată în nutrienţi esenţiali pentru a preveni şi corecta carenţa de bor din organism.

Dacă aveţi întrebări sau sugestii, vă rugăm să vă adresaţi la nr. tel: 0729.884.423 sau scrieţi-ne pe adresa de e-mail: [email protected]
Pentru mai multe informaţii cu privire la produsele noastre şi pentru oferte, vă rugăm să accesaţi site-ul: www.hypericum-plant.ro
Bistriţa, incinta Kaufland 2, Calea Moldovei, nr. 40, Tel. 0263383121

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5