Prof. dr. Maria Pop: Despre afecţiuni ale intestinelor (II)

7.5.6. Constipaţia

Este retenţia conţinutului intestinal în colon sau rect. Cauze: boli digestive, acumulare de toxine, alimentaţie săracă în fibre celulozice, sedentarismul, exces de medicamente sau laxative. Constipaţia poate fi de 3 feluri: habituală, organică şi funcţională.

Constipaţia habituală este mai frecventă la femei cu multe naşteri, la bătrâni şi la persoanele obeze. Este cauzată de alimentaţia săracă în celuloză şi bogată în alimente rafinate la care se adaugă sedentarismul care reduce tonusul musculaturii intestinale, statul în pat, intoxicaţiile cu nicotină şi metale grele, stresul, diferite boli de ficat, stomac şi intestine.

Constipaţia organică este cauzată de tumori, leziuni ale anusului, tulburări postoperatorii şi hormonale.

Constipaţia funcţională este cauzată de schimbări în regimul alimentar datorită unor deplasări în alte localităţi, nerespectarea unui program al meselor. Tulburările de motilitate sunt fie de spasme, fie de atonie localizate pe partea dreaptă ascendentă, transversală sau descendentă pe partea stângă.

Terapia cu plante recomandă plante care stimulează peristaltismul intestinal, plante care măresc volumul fecal, plante emoliente care ajută la înaintarea conţinutului intestinal. Plante medicinale: Cruşin (Cortex Frangulae) care se foloseşte după 1 an de la recoltare sau se stabilizează prin supunerea la o temperatură de 100 grade C pentru a se transforma antranolii în  antrachinone. Scoarţa proaspătă produce colici şi vomă. Nu se utilizează mai mult de 7 zile consecutiv;

Volbura (Herba Convolvuli), conţine glucorezine cu caracter laxativ şi purgativ,

Inul (Semen Lini) conţine mucilagii. Seminţele trebuie să fie întregi, altfel sunt toxice. Se iau 1-2 linguriţe seara, după ce au fost ţinute în apă o jumătate de oră.

Decoct 10 minute din Cicoare (Radix Cichorii) şi Lemn-dulce (Radix Liquritae).

          

    Rhamnus           Convolvulus           Cichorium                  Linum

     frangula              arvensis                  intybus                usitatissimum

 

Regimul de viaţă:

  • Bolnavul va consuma în fiecare dimineaţă un pahar cu apă călduţă sau infuzie de plante uşor laxative alternat cu câte o înghiţitură de apă rece din oră în oră pentru asigurarea unei hidratări permanente a bolului alimentar pe tot timpul zilei;
  • Cataplasme călduţe pe abdomen cu parafină sau tărâţe, după mesele principale, 1 oră;
  • Băi reci de 3 ori pe săptămână pe jumătatea inferioară a corpului;
  • Automasaj de-a lungul colonului de câteva ori pe zi, timp de 10 minute, 30-40 zile;
  • Pentru întărirea musculaturii abdominale se fac exerciţii de ridicare a picioarelor la 70 grade şi se ţin câteva secunde;
  • Obişnuirea cu eliminarea colonului la ore fixe, de obicei dimineaţa după sculare;
  • Mişcare în aer liber;
  • În constipaţiile acute se vor folosi supozitoare cu glicerină, purgative saline şi uleioase.
  • Alimentaţia va începe numai cu consumul de lichide (ceaiuri, apă fiartă) pentru protecţia colonului;
  • Sunt recomandate alimentele fermentabile, salate de crudităţi proaspete care măresc conţinutul bolului intestinal şi măresc excitabilitatea colonului prin aportul de celuloză şi prin fixarea de apă; Celuloza sau fibra vegetală nu este digerată în intestinul subţire, trece în colon pe care îl curăţă prin absorbţia toxinelor, stimularea peristaltismului, şi grăbirea evacuării substanţelor nocive (acizii biliari precursori ai colesterolului). Deci celuloza evită constipaţia şi curăţă colesterolul.
  • Legumele şi fructele pot fi consumate ca desert, înainte şi în timpul meselor;
  • Pentru protecţia intestinului se vor consuma iaurt, lapte acru, chefir, zer, uleiuri naturale, zeamă de varză murată, unt, miere, frişcă proaspătă;
  • Aport crescut de lichide consumate în timpul mesei .

 

7.5.7. Hemoroizi şi fisuri anale

Sunt afecţiuni ale venelor hemoroidale ano-rectale care prezintă dilatări, îngroşări, uneori sângerânde. Boala afectează 50-70% din populaţia urbană adultă. Cauze: compresiuni ale venelor prin tumori uterine şi ovariene, fibrom, sarcină, hipertrofie de prostată, inflamaţii analo-rectale, hepatite, enterocolită, tumori abdominale şi rectale, constipaţie cronică, statul în picioare, excesul de condimente şi alcool, uneori chiar dispoziţii ereditare. Se manifestă prin mâncărimi şi dureri la nivelul anusului, scaune dureroase, sângerânde cu pierderi de fier şi globule roşii. Hemoroizii pot fi situaţi intern în canalul anusului şi în colon unde sângerează producând cheaguri de sânge sau înafara anusului în formă de noduli moi, violacei, dureroşi, adesea însoţiţi de fisuri. Crizele se manifestă prin dureri violente şi prurit care ţin 4-5 zile, care dau frisoane şi imposibilitate la şezut. Se complică prin apariţia constipaţiei care determină hemoragie cu sânge roşu, fisuri, uneori fistule anale sau tromboflebită hemoroidală cu inflamaţia venei şi coagularea sângelui în interior.

Terapia cu plante recomandă plante bogate în taninuri şi derivaţi antrachinonici care au proprietăţi astringente laxative, antiinflamatoare, antihemoragice, antiseptice, cicatrizante şi sedative. Pe plan intern se dau plante cate reglează defecaţia, opresc hemoragia şi calmează durerea, infuzii din: Coada-şoricelului, Muşeţel, Arnică Gălbenele, Nalbă, Afin (Folium Myrtilli), Frasin Anghinare, Salvie Urzică, Pedicuţă, Coada-calului, Creţuşcă, Troscot, Mărar.  Decocturi din: Stejar, Cerenţel, Păpădie, Pir, Salcie, Plop-negru, Fenicul, Anason. Tincturi din: Castan-sălbatic (Fructus Castanae), Coada-şoricelului care conţine esculozid, un flavonoid şi un heterozid cumarinic cu efecte antiinflamatoare şi vasoconstrictoare, mărind rezistenţa capilarelor şi reducând permeabilitatea capilară. Cura cu ulei de Ienupăr, 4-18 picături, în creştere şi descreştere.

                            

      Aesculus                    Arnica                    Symphytum              Achillea

hippocastanum               montana                  officinale               millefolium

 

Regim de viaţă:

  • Sunt eficiente cataplasmele cu Tătăneasă;
  • Se recomandă o dietă uşor laxativă care nu irită mucoasa, crudităţi din legume bogate în celuloză fină (ceapă, usturoi, varză, conopidă, salată, spanac, fasole verde, cartofi fierţi în coajă). Cura cu sucuri de: sfeclă-roşie, ţelină, morcov, tomate, ridichi, praz. Cură cu sucuri din: afine, zmeură, coacăze, piersici, caise, mere, prune, gutui, struguri.
  • În perioadele de criză cu dureri violente se vor folosi numai lichide sub formă ceaiuri, sucuri, supe. În continuare se vor consuma produse bogate în fibre nedigerabile la nivelul intestinului subţire dar care vor curăţa colonul şi vor regla consistenţa scaunului (pâinea graham bogată în dextrine, fulgi de ovăz, mămăligă, grâu fiert).
  • Se elimină grăsimile animale, prăjelile, murăturile, afumături, maioneze;
  • Se impune o igienă riguroasă prin spălare cu apă şi săpun, apoi cu infuzii din plante apoi se pensulează cu uleiuri medicinale;
  • Se interzice mersul pe bicicletă, pe jos pe distanţe mari dar şi statul prelungit pe scaun.

 

7.5.8. Parazitoze intestinale sau Helmintiaze

Cauza principală a îmbolnăvirii de parazitoze este nerespectarea regulilor de igienă personală şi colectivă.

Giardioza (Lambliaza) este produsă de protozoarul Giardia intestinalis. Parazitul se localizează în duoden unde se înmulţeşte şi se poate închista. De aici chişti ajung pe calea intestinului în mediul exterior şi infestează plantele, apa, etc. din jur. Se poate transmite şi prin animale. Copiii infestaţi cu giardioză se scarpină la nas, la anus, devin agitaţi, pierd pofta de mâncare, anemie, tulburări de memorie, datorită toxinelor care le elimină.

Terapia cu plante recomandă plante vermifuge, antiinflamatoare, antiseptice, calmante, ca: Cimbrul-de-cultură, Fenicul, Roiniţă, Muşeţel, Gălbenele, din care se face un amestec şi apoi se prepară o infuzie din 1 lingură plante la 200 ml apă, se beau 2-3 ceaiuri pe zi în cură de 10-15 zile. Se adaugă Tinctură antihelmintică, câte o linguriţă la fiecare ceai. În alimentaţie se introduc alimente ca: ceapă, usturoi, hrean, pătrunjel, chimen.

                                                         

          Satureja hortensis                                Matricaria chamomilla

Ascaridioza este produsă de nematodul-viermele cilindric Ascaris lumbricoides. Viermele trăieşte în intestinul subţire, de unde trece în ficat, inimă, plămâni şi în gură. De aici ouăle sunt eliminate prin tuse sau sunt înghiţite, ajungând din nou în intestin unde se dezvoltă până la stadiul de adult, circa 2 luni. Prin scaun ouăle ajung în mediul exterior şi constituie o sursă de infestare. Pot produce ocluzie intestinală, asfixie când ajung în faringe şi alte boli grave.

Terapia cu plante recomandă plante sub formă de ceaiuri din: Coriandru, Pelin, Coada-şoricelului, Ghinţură, Iarbă-mare, Ţintaură, Valeriană, măceşe. Tincturi din: Leurdă, Ghinţură, Schinduf, Arnică, Pelin, Lemn-dulce, Anason. Pentru eliminare se mai recomandă: seminţe de dovleac, ceapă, usturoi.

Oxiuriaza este produsă de viermele inelat Oxyuris vermicularis, de dimensiuni mici, 9-12 mm femela şi 3-5 mm masculul. Trăieşte în intestinul gros de unde femela în timpul nopţii depune ouăle în jurul anusului. De aici ouăle sunt a doua oară înghiţite şi ajung în intestin pentru a deveni forma adultă.

Terapia cu plante recomandă pe plan intern dimineaţa pe stomacul gol pulbere de Pelin cu miere de albine, infuzie din Afin (Folium Myrtilli) şi Pelin (Herba Absinthi), Tinctură din Iederă, 5-15 picături de 3 ori pe zi. Extern se fac băi de şezut sau clisme cu infuzie din usturoi, Pelin, Muşeţel, Săpunariţă, care se repetă la 8 zile.

                                                

     Artemisia absinthium            Hedera helix               Saponaria officinalis

Trichinoza este produsă de nematodul Trichinella spiralis, lung de 1,5 mm masculul şi de 3-4 mm femela. Infestarea se face prin consumul de carne de porc cu chişti. Adultul trăieşte în intestin unde depune ouă din care se dezvoltă larve care intră în circuitul sanguin prin vasele limfatice. Acestea se fixează în muşchi, unde se închistează şi eliberează toxine. Boala evoluează rapid spre forme foarte grave, chiar moartea.

Terapia cu plante recomandă plante purgative, vermifuge pentru eliminarea paraziţilor. Intern se bea 3-4 ceaiuri de Creţişoară cu bitter din plante. Extern comprese musculare cu tinctură de Traista-ciobanului şi Creţişoară.

                                                   

          Alchemilla vulgaris                         Capsella bursa-pastoris

Teniaza este produsă de viermele lat în formă de panglică, Taenia solium, lung de 2-8 m. Prezintă un scolex cu ventuze şi cârlige cu care se fixează de mucoasa intestinului. Consumând carne infestată de porc din chişti se vor dezvolta în corpul uman viermele adult.

Terapia cu plante recomandă plante tenifuge, sub formă de infuzie din amestecul: Cimbrişor, Vetrice, Nuc, Pelin, 2 căni pe zi, dimineaţa înainte de micul dejun, timp de 7 zile, urmat de 3 linguri de Ulei de Ricin.

                

       Thymus               Tanacetum              Juglans                 Artemisia

     serpyllum                vulgare                   regia                  absinthium

 

Regimul de viaţă:

  • Se impune respectarea normelor de igienă pentru a preveni infestarea;
  • Examenul coprologic va pune în evidenţă tipul de parazit;
  • Verificarea întregii familii de infestare şi luarea de măsuri responsabile.
  • Tratamentul natural poate rezolva singur sau uneori se va combina cu cel alopat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5