Prof. dr. Gheorghe Pleş ne-a lăsat cărțile sale scrise din iubire pentru școala unde a profesat, pentru orașul Năsăud

Despre renumitul profesor de matematică Gheorghe Pleș, plecat de curând dintre noi, nu pot vorbi decât rememorând împrejurările în care l-am cunoscut.

Eram în clasa a XI-a (1968) și fratele meu Iustin, student la facultatea de Matematică a Universității clujene ,,Babeș-Bolyai”, în vacanța de primăvară, m-a dus la Cluj și acolo am petrecut, în compania colegilor lui de an, vreo trei zile. Probabil că el mai făcea o încercare de a mă atrage în lumea matematicii, pentru a continua o tradiție de familie, deși știa că literatura mă captiva mai mult.

Cu această ocazie l-am cunoscut pe viitorul profesor Gheorghe Pleș. Ne-am reîntâlnit în 1976, la Cantonul CFR nr. 41 din Chintelnic, la înmormântarea fratelui Iustin.

După ce am ajuns profesor la școala din Parva revederile noastre au fost mai dese. Discuta cu mine foarte călduros, în amintirea fratelui meu, colegul lui de facultate și a faptului că știa multe despre familia părinților mei.

Între timp, profesorul Gheorghe Pleș a ajuns și directorul Liceului ,,George Coșbuc” din Năsăud (1982-1990), apoi al Colegiului Național ,,George Coșbuc” (1995-1997), a obținut doctoratul în matematică.

Concursul Interdisciplinar ,,Dr. Paul Tanco” ne-a favorizat alte întâlniri. La acest concurs, profesorul Gheorghe Pleș se impunea prin profesionalismul lui, prin echilibrul manifestat în temperarea exceselor unor colegi ahtiați doar de ,,grosime” punctajelor obținute de discipolii lor.

Gheorghe Pleș făcea parte din categoria profesorilor care știau să facă din însușirea matematicii o bucurie, așa cum proceda și fratele meu Iustin.

Pe lângă matematică, profesorul Gheorghe Pleș s-a afirmat și ca un redutabil condei, un truditor în alcătuirea  unor monografii despre Liceu și Colegiul ,,George Coșbuc” din Năsăud, despre ,,orașul academicienilor”. Pe mine m-a încântat în special volumul ,,Veronica Micle, de la mit spre adevăr” (Editura ,,Napoca Star”, 2020).

Acum profesorul Gheorghe Pleș a intrat în ,,vacanță”. Se va odihni și va trăi în amintirile, în visele foștilor săi elevi.

A lăsat în urma lui dragostea pentru matematică pe care a sădit-o cu grijă în mințile și în sufletele elevilor. Ne-a lăsat cărțile sale scrise din iubire, pentru școala unde a profesat, actualmente Colegiul Național ,,George Coșbuc” Năsăud, pentru orașul Năsăud, unde s-a născut și Veronica Micle.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5