PRIN CULTURĂ LA PUTERE

Aceasta a fost deviza ASTREI, atunci când a fost creată, la 23 octombrie 1861, avându-l ca președinte pe Andrei Șaguna. Acum la putere nu se ajunge prin cultură, ci prin bani și prin politică.  Totuși, Asociațiunea Transilvană ține fruntea sus cu demnitate spre promovarea culturii românești și cea europeană, atât pe cale orală, prin viu grai, cât și prin cuvântul scris, având în vedere tendința tot mai puternică de globalizare și omogenizare culturală.

          La Alba Iulia, în zilele de 7-9 octombrie 2016 s-a simțit pulsul și parcă s-a deșteptat toată românimea la cel de al -111-lea Congres al Spiritualității, respectiv a Adunării Generale, făcând toți pașii cuveniți spre păstrarea bogăției noastre spirituale.

          Aici, în Cetate, în Orașul de Aur, delegațiile astriste din țară și din afara granițelor - Basarabia, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Italia, au făcut un amplu bilanț a propriei activități cât și perspectivele de păstrare și promovare a culturii noastre tradiționale pe plan național și internațional, cu sprijinul și dăruirea deplină a Despărțământului “Eugen Hulea”, președinte prof. Maria Cioica având alături reprezentanții județului și ai municipiului respectiv prefectul Maria Mihaela Albu, președintele Consiliului Alba, Ion Dumitrel, primarul  Mircea Hava rectorul Universitații      “1 Decembrie 1918” Daniel Breaz etc.

          Referindu-ne la numărul adunării de la Alba Iulia, observăm că se repetă de trei ori, cifra 1 care, conform astrelor, este guvernată de soare, temelia universului, în jurul căruia se învârte lumea.  Cifra 1 simbolizează originalitate, idei proaspete, veselie și optimism, perseverență, ambiție, capacitatea de a crea opere de artă și resurse uriașe de energie interioară. Dacă cifra 1 simbolizează lumina atunci repetarea de trei ori adică 111 poate că reprezintă cele trei minți luminate ce au dat viață Asociațiunii respective - Andrei Șaguna, Timotei Cipariu și George Barițiu, astrele culturii, cu dorința fierbinte de a fi o singură națiune. Iată că astrele favorizează Astra, ca o oglindă vie a spiritului de creații ardelene.

          Prin adunarea de la Alba Iulia s-au comemorat trei evenimente - 150 de ani de la prima Adunare Generală ASTRA desfășurată la Alba Iulia, în anul 1866, 150 de ani de la participarea lui Mihai Eminescu la prima Adunare Generală ASTRA desfășurată la Alba Iulia în anul 1866, 150 de ani de la înființarea Academiei Române, ca dovadă a fost prezent la toate punctele din program președintele Academiei, acad. dr. ing.Valentin I. Vlad, însoțit de încă doi academicieni - Alexandru Surdu, vicepreședinte și Emil Burzo, președintele Filialei Cluj a Academiei Române. 

          Tema generală a adunării a fost “Asociațiunea ASTRA și Marea Unire. S-a desfășurat pe trei secțiuni unde s-au susținut comunicări pe diferite teme. Năsăudenii și beclenarii au susținut temele:

  • Optimizarea vieții astriste la nivelul cercurilor și despărțămintelor - Floarea Pleș, Năsăud;
  • Din experiența Cercului Astra Rebrișoara - Leon Catarig, Rebrișoara;
  • Secțiunea literară a Desp. Năsăud prin membrii săi actuali – Mircea Daroși, Nepos;
  • Prezența Astrei în viața satului și perspectivele ei viitoare – Gabriela Herța, Romuli;
  • Femei astriste participante la înfăptuirea actului național de la 1 Decembrie 1918 – dr. Ligia Dănilă, Beclean;
  • Membrii năsăudeni ai Academiei Române și Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 - Ioan Seni, Năsăud;
  • Năsăudeanul Victor Motogna și Marea Unire - Lucreția Mititean, Năsăud;
  • ASTRA în presă - Ioan Mititean, Năsăud.

          Cuvântul Mântuitorului a fost adus de prelații celor două biserici surori, ce se implică în viața astristă pentru umanizarea lumii în care trăim trăind cu speranța într-o unitate creștinească de mult așteptată.

          În final a fost reales în înalta funcție de președinte  prof. univ. dr. Dumitru Acu, ce activează pe această funcție pe bază de voluntariat din anul 1992, care, cu blândețea și înțelepciunea sa, a contribuit la refacerea prestigiului Astrei în  noile condiții de lucru.

          Vivat, crescat, floreat ASTRA!

          Vivat, crescat, floreat ACADEMIA ROMÂNĂ!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5