Primarul Nicolae Moldovan: Purtăm în inimile noastre Becleanul! Trei zile de sărbătoare, cu nume sonore, în oraşul de pe Someş!

Primăria Orașului Beclean organizează, în perioada 1-2-3 septembrie 2023, evenimentul Zilele Orașului Beclean. Anul acesta, comunitatea orașului de pe Someș sărbătorește 788 de ani de la prima atestare documentară a Becleanului, iar Zilele Orașului Beclean se află la cea de-a XVIII-a ediție. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri, de la ora 12:00, la Primăria Beclean, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitate oficialități județene și locale, precum și din localitățile înfrățite cu orașul Beclean (Polonia și Republica Moldova).
 
„Fiecare dintre noi, cei de aici, avem câte o localitate pe care o considerăm cea mai frumoasă. Fiecare ţine la localitatea din care este originar şi, sigur, şi noi, beclenarii, purtăm în inimile noastre Becleanul, fiindcă suntem legaţi de această localitate, de această comunitate şi orice sărbătoare are o mare importanţă. Am invitat toţi prietenii şi vă mulţumesc foarte mult că aţi acceptat. Mulţumesc colegilor primari, respect această responsabilitate, pentru că o cunosc aşa de bine. Ştiu ce înseamnă să te dedici, să te pui în slujba oamenilor, lucru care nu este uşor”, a subliniat, în deschiderea evenimentului festiv, primarul Nicolae Moldovan.
 
Alături de primarii bistriţeni, din toate formaţiunile politice, au fost şi Stela Onuţu – primarul oraşului Glodeni (Republica Moldova), primarul Claudiu Motrescu  - comuna Beclean (de Făgăraş), o delegaţie condusă de starostele judeţului Myslenice, Jozef Tomal şi de primarul Tadeusz Pitala, primar al localităţii Siepraw (Polonia).
 
Senatorul Ioan Deneş, prefectul Teofil Cioarbă şi subprefecţii Ioan Zăgrean şi Atilla Decsei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Camelia Tabără, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Ciprian Kecskes-Simionca, reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, ai ISU, ai ANAF, inspectorul şcolar general Cristian Nicula,  liderul AUR B-N – Dragoş Hârjoabă, preoţi şi pastori de la toate cultele, consilieri locali, reprezentanţi ai tuturor partidelor politice au participat la această ceremonie. Pentru că Becleanul a promovat şi o legătură cu Irlanda, o delegaţie urmând să ajungă în perioada 21-24 septembrie, în oraşul de pe Someş este prezent şi artistul Stefan J Doyle.
 
„E o bucurie să fiu alături de dumneavoastră la Zilele oraşului Beclean. Transmit tuturor cetăţenilor oraşului un sincer „La mulţi ani!”. Becleanul este un model de bună practică pentru tot judeţul şi pentru toată România, cu o multitudine de proiecte pe care le-a implementat şi a atras importante fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţii. Felicitări, domnule primar! La mulţi ani, Beclean! Vă doresc trei zile minunate”, a declarat prefectul Teofil Cioarbă.
 
Subprefectul Ioan Zăgrean, fiu şi prieten al oraşului, în cuvântul său, a menţionat că trăieşte în oraş din 1977 şi că şi-a adus contribuţia la ceea ce s-a realizat. „Oraşul şi cetăţenii acestui oraş pe care i-aş numi prieteni mi-au dat foarte mult. Nu fac altceva decât să încerc să întorc din ceea ce am primit de la oraşul Beclean, respectiv de la cetăţenii oraşului, o parte din cunoştinţele mele şi din priceperea mea. Sunt mândru că am participat la fiecare eveniment, la fiecare recepţie a investiţiilor care s-au făcut. (...) În ultimii 30 de ani, Becleanul s-a dezvoltat şi a dovedit că este o forţă şi un punct de interes turistic”, a evidenţiat subprefectul Zăgrean.
 
Vicepreşedintele Camelia Tabără, în numele Consiliului Judeţean şi al preşedintelui Emil Radu Moldovan, şi-a exprimat preţuirea şi respectul faţă de această comunitate care a avut un ritm de dezvoltare extraordinar în toate domeniile, fie că vorbim de educaţie, servicii sociale, infrastructură sau turism.
 
„Cred că e foarte important ceea ce am reuşit să realizăm. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, într-adevăr, să avem înţelepciunea să ne respectăm reciproc şi să colaborăm pentru binele comun. Dacă vom face în continuare aşa, vom avea un judeţ care se dezvoltă, un judeţ prosper, dacă nu, vom derapa. Beclenari, să aveţi trei zile frumoase, să avem sănătate şi pace, să ne putem duce la capăt misiunea pe care ne-am asumat-o”, a subliniat vicepreşedintele Tabără.
 
Vicepreşedintele Ciprian Kecskes-Simionca a punctat faptul că Becleanul s-a transformat „într-un oraş prietenos cu familia”, în timp ce subprefectul Decsei Atilla a menţionat că Becleanul este o localitate încărcată de istorie şi tradiţii culturale. Nu în ultimul rând, liderul AUR B-N, Dragoş Hârjoabă, a reliefat că Becleanul este un oraş model de administraţie pentru întreg judeţul şi nu numai, asta şi prin calităţile primarului Nicolae Moldovan.
 
În cadrul ceremoniei, primarul Nicolae Moldovan a înmânat două titluri de Cetăţean de Onoare al oraşului Beclean pentru activităţile de consolidare a prieteniei româno-poloneze şi a relaţiilor de colaborare a comunităţilor locale din cele două ţări, respectiv pentru Jozef Tomal, starostele regiuni Myslenice, şi pentru primarul Tadeusz Pitala din Siepraw. Cei doi invitaţi au mulţumit comunităţii beclenare, primarului Nicolae Moldovan şi Consiliului Local Beclean pentru această onoare.
 
Senatorul Ioan Deneş, născut în acelaşi an cu oraşul Beclean şi locuitor al localităţii de 49 de ani, a menţionat că trăirile beclenarilor sunt greu de spus în câteva cuvinte. „Locuiesc de 49 de ani în acest oraş. Am crescut în acelaşi timp cu acest oraş şi am crescut frumos, pentru că tot ce am în viaţă şi tot ce am primit din punct de vedere profesional, intelectual, am primit de la acest oraş. Văd cum acest oraş creşte în continuare. Important este că noi, beclenarii, fiecare, am lăsat o mică sau mai mare amprentă pe dezvoltarea acestui oraş. Sunt recunoscător acestui oraş pentru tot ceea ce mi-a dăruit. Mulţumesc beclenarilor, mulţumesc Becleanului pentru ceea ce mi-a dăruit în cei aproape 50 de ani de când locuiesc aici. Dragi beclenari, meritaţi aceste trei zile frumoase pentru că noi toţi împreună ni le-am făcut să fie frumoase”, a declarat senatorul Deneş.
 
Primarul Becleanului de Făgăraş, Claudiu Motrescu, „fratele mai mic”, a spus că este onorat să participe la un astfel de eveniment şi că şi-a propus să urmeze modelul de dezvoltare al acestui frumos oraş.
 
Nu în ultimul rând, primarul Stela Onuţu de la Glodeni a scos în evidenţă faptul că Becleanul este „un oraş frumos, cu oameni frumoşi la chip şi la suflet, care înfloreşte şi creşte”, urând, la ceas aniversa, „pace, linişte sufletească şi continuitate la toate începuturile”.
 
Ceremonia s-a încheiat cu binecuvântarea preotului Claudiu Zinveliu şi un moment susţinut, în amfiteatrul de lângă Primăria oraşului, de Ansamblul Cameral Siepraw (Polonia).
 
Sunt trei zile de activităţi sportive, activităţi recreative pentru copii şi spectacole pe scena din Piaţa Mare. Ziua de vineri este dedicată folclorului, sâmbătă şi duminică sunt artişti precum DJ Project& Ioana Ignat, Amna& Balkanic Show şi Lidia Buble, respectiv Horia Brenciu & HB Orchestra, Feli& Band, Trupa Reea, Trupa The Boulevard.
 
Focurile de artificii vor lumina, duminică noaptea cerul Becleanului într-o nouă ediţie, a XVIII-a, de succes a zilelor oraşului de pe Someş.  
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5