Primarul Năsăudului, Mircea Romocea: Limba românească, drapelul și imnul statului, simboluri care formează un tot unitar, păstrat cu sfințenie de toți cei care simt româneşte!

Ziua Imnului National al României - "Deșteaptă-te române!", simbol al unității Revoluției Române de la 1848 - este sărbătorită an de an la data de 29 iulie. La această dată, în anul 1848, ''Deșteaptă-te, române!'' a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la inițiativa domnitorului Ştirbei Vodă.


''Deșteaptă-te, române!'' a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989. Imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, ''Deşteaptă-te române!'' a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991, modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003 și legiferat prin Legea nr.99 din 26 mai 1998, pentru proclamarea Zilei imnului Naţional al României. 


Poemul patriotic, scris de bistrițeanul Andrei Mureșanu și pus pe muzică de către compozitorul Anton Pann, a fost de natură să însuflețească adunările pașoptiștilor și ale generațiilor care au urmat. 
 

Ziua de 29 iulie ne oferă plăcutul prilej de a cinsti simbolurile naționale: limba românească, drapelul și imnul statului, simboluri care formează un tot unitar, păstrat cu sfințenie de toți cei care simt românește !

La mulți ani,România ! La muți ani, români !

 

Primarul orașului Năsăud, 
Mircea Romocea

 
 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5