Primarul Ioan Strugari: Constructia şcolii de la Parva avansează vizibil! Avem nevoie de sume consistente pentru cofinanţarea proiectelor

În această toamnă, copiii din Parva s-a putea bucura de cursuri într-o şcoală nouă, modernă, la standarde europene. Construcţia şcolii avansează vizibil, spune şi primarul Ioan Strugari, un apropiat al educaţiei, al cărţii, al copiilor şi al cadrelor didactice.

Iniţial, proiectul prevedea consolidarea şi extindere şcolii, dar studiile au arătat că se impune demolarea şi construcţia unei clădiri noi, care să corespundă tuturor cerinţelor. La Parva se lucrează într-un ritm susţinut, execuţia fiind adjudecată în urma procedurii de achiziţie publică de către Dimex Company.

„Putem spune că stadiul de execuţie este de aproximativ 80%. Dacă nu apar probleme majore, elevii vor începe cursurile, în anul şcolar 2021-2022, în noul imobil. Afară, lucră, la faţadă, la izolare termică, în săli am ajuns la lavabil”, ne-a explicat primarul Ioan Strugari.  

Edilul comunei şi-ar dori dotări de ultimă oră, aşa cum a văzut şi la alte şcoli din ţară. La un calcul simplu, ar fi nevoie de minimum 300.000 euro.

Valoarea proiectului finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală este de 5.822.906,64 lei cu TVA, din care valoarea alocată din bugetul de stat este de 4.722.158 lei cu TVA, iar de la bugetul local, 1.100.748,64 lei cu TVA.

Demisolul va adăposti o sală multifuncţională cu grupuri sanitare şi acces direct din exterior. După realizarea clădirii vor rezulta 14 săli de clasă, 3 laboratoare, o bibliotecă şi spaţii conexe acestora. Suprafaţa construită totală va fi de 879,60 mp (şcoala+anexă), iar suprafaţa desfăşurată totală 2456 mp.

Lucrările la grădiniţa cu program încep să prindă contur. Investiţia se realizează în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale - Unitatea de Management a Proiectelor pentru "Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare" şi este cuprinsă în cadrul proiectului „Construcţii Grădiniţe Regiunea Nord-Vest”, care este depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară10. Valoarea investiţiei este de 2.505.554,54 lei, din care cofinanţare buget local 417.004,94 lei cu TVA.

***

Bugetul comunei Parva, care se va aproba în această săptămână, nu este unul îndestulător, asta pentru că autorităţile locale trebuie să „pună” banii de cofinanţare, fiind la finalul mai multor proiecte cu finanţare europeană sau guvernamentală.

În ceea ce priveşte perspectivele de finanţare, acestea sunt doar din fonduri europene, în vară sperându-se lansare unor Ghiduri pe ceea ce acum numim Program Naţional de Dezvoltare Rurală. Prin renumitul Program Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de 80 miliarde de euro, se pare că nu vor fi finanţate proiecte de infrastructură în comunităţile rurale, maxim în reţele de apă şi canalizare, acolo unde România are probleme majore şi este în procedură de infringement.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5