Primarul Ioan Mate: Există riscul ca fermieri mari să dea faliment din cauza întârzierii subvenţiilor! Secretarul de stat Mareş: Avem fondurile necesare!

Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, a sesizat, în şedinţa Colegiului Prefectural pe care a găzduit-o că mai mulţi fermieri se confruntă cu probleme financiare din cauza întârzierii subvenţiilor, aceştia având de făcut plăţi către bănci.

„În calitate de fermier, am o problemă. Nu am primit subvenţia pentru cultivarea sfeclei, din 2018. Autorizaţia de plată e vizată. Am sunat la toate instituţiile, ultima oară mi s-a spus că nu sunt bani la APIA. E vorba despre „înverzire”, de sprijinul cuplat la sfeclă, la lucernă, la soia. Nu numai eu nu am primit – care am cea mai mare sumă pentru că am avut cea mai mare suprafaţă de sfeclă anul trecut – ci mulţi fermieri m-au întrebat despre sprijinul cuplat la lucernă, au multă suprafaţă. (...) E o neconcordanţă la ceea ce se spune lanivel de minister şi ceea ce se spune la nivel de APIA. Mulţi fermieri vor da faliment. Au datorii la input-uri – îngrăşăminte, ierbicide etc. – ceilalţi îi dau la tribunal că nu-şi plătesc până în luna iunie sau iulie, cum era discuţia. Vă spun ce e în zonă. Vor dispărea câteva ferme de cultură mare şi din zootehnie. Dacă am până acum lucrurile au mers bine de când dl. Daea e ministrul Agriculturii, de 3 ani, acum s-au împotmolit lucrurile. Ideea este ca noi fermierii să nu dăm faliment, să nu intrăm în incapacitate de plată la bănci”, a precizat primarul comunei.

De cealaltă parte, secretarul de stat Sorin Roşu Mareş, de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,a menţionat că există fonduripentru plata subvenţiilor, întârzierile de o lună apărând pe fondul unor neconcordanţe în declararea suprafeţelor.

 „Nu există un blocaj în ceea ce priveşte plata subvenţiilor. În fiecare zi, laminister, avem colegiu în care ne asigurăm că fondurile pentru APIA şipentru AFIR sunt asigurate din bugetul de la Ministerul Agriculturii şi solcităm în avans de la Ministerul Finanţelor să ne trimită bani pentru a putea plăti această subvenţie. Nu există blocaj pe ceea ce înseamnă asigurarea fondurilor pentru subvenţii. Dacă noi nu am plăti subvenţiileîn proporţie de 95%, până la 30 iunie, am avea penalizare de la Comisia Europeană pentru nerealizarea procentului de plată. Sunt anumite dosare blocate, noi am ajuns la 95%. (...)  Sunt anumite plăţi care nu s-au putut efectua, cum este sprijinul cuplat pe înverzire, sunt anumite blocaje pe ce au declarat fermierii. Nu există alt motiv pentru care nu s-au plătit. (...) Pentru a nu bloca activitatea fermierilor, odată cu încheierea sesiunilor de depunere, fermierii se pot duce la bancă, se eliberează de către APIA  o adeverinţă prin care primesc 85% din valoarea subvenţiei, înclusiv sumele aferente pentru „înverzire””, a precizat Sorin Roşu Mareş.

***

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud,  pentru Campanie 2018, sunt 122 de fermieri care nu au primit plăţile integrale de la APIA, 28 de dosare fiind închise, iar alte 94 aflându-se pe fluxul de autorizare, a precizat directorul  executiv adjunct Florin Căpraru.

De  asemenea, din varii motive, alte 96 de dosare sunt blocate la plată, din varii motive legislative.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5