Primarul Florin Simionca: Bugetul comunei Budacu de Jos e axat pe dezvoltare. Noul dispensar medical va fi finalizat în acest an. Continuă cadastrarea gratuită

Primarul comunei Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca, consideră că bugetul pentru anul 2020 este unul axat pe dezvoltarea comunităţii, urmând să fie continuate investiţiile aflate deja în derulare, dar şi să fie demarate altele noi.

„Este un buget axat pe investiţii, pentru că ne dorim să aducem tot confortul locuitorilor comunei noastre. De altfel, noi nu mai avem probleme sociale majore. Dacă în urmă cu câţiva ani aveam aproximativ 200 de dosare de beneficiari ai ajutorului minim fgarantat, în baza Legii 416, care însemna peste 500 de persoane, acum avem doar 9 dosare. Este vorba despre 6 persoane singure şi doar 3 familii cu copii. E un pas mare, care arată că mai toată lumea de bună credinţă, dar şi care este apă fizic, lucrează”, ne-a explicat edilul din Budacu de Jos.

Potrivit acestuia, două proiecte majore vor fi continuate în acest an. Primul, care a avut de aşteptat din cauza procedurilor de licitaţie, este cel care vizează “Construire reţea canalizare, staţie de epurare şi extinderea reţea de apă în comuna Budacu de Jos”, cu o valoare estimată de 11.270.122 lei (fără TVA), finanţat în cadrul etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală.

        În cifre, proiectul însumează 22,8 km de conductă pentru canalizare, 8 km de conductă de refulare, construirea unei staţii de epurare, 7,7 km de reţea de distribuţie apă potabilă. În plus, sunt incluse 16 staţii de pompare, 71 cămine de vizitare, 33 cămine de vane şi 47 hidranţi supraterani. Practic, prin acest proiect, şi locuitorii din Budacu de Jos, Buduş, Simioneşti şi Monariu ar urma să beneficieze de servicii de utilităţi la standarde europene.

*** 

O altă investiţie majoră o reprezintă construcţia dispensarului medical. Noul imobil cu destinaţie medicală este edificat în localitatea Budacu de Jos, în proximitatea şcolii.

Valoarea totală a investiţiei este de 1,343 milioane lei, din care finanţarea prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală reprezintă 1,153 milioane lei. Clădirea are un regim de înălţime P + M parţial, cu o suprafaţă construită de 218 mp şi o suprafaţă desfăşurată de 353 mp.

„Ne propunem să finalizăm acest proiect, în acest an. Suntem destul de avansaţi cu construcţia, aţi văzut că se lucrează. Sunt două proiecte finanţate de Guvernul României, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării. Toată lumea este interesată să lucreze, pentru a-şi putea încasa banii. Am avut controale de la Inspecţia de Stat în Construcţii pentru ambele proiecte şi nu au fost depistate probleme. S-a lucrat foarte serios şi  responsabil”, ne-a precizat primarul Florin Sandu Simionca.

Sistem de supraveghere video, pentru siguranţa cetăţeanului

         În acest an, va începe şi un proiect care vizează siguranţa cetăţenilor comunei, prin supravegherea video a principalelor zone din satele comunei. Practic, în fiecare sat, în zona centrală sau care este frecventată de mai multe persoane vor fi instalate camere video, de asemenea la ieşirile/intrările din comună.

Este un prim pas, care va avea atât rolul de a ridica gradul de securitate pentru locuitorii comunei. Mai mult, astfel va fi supravegheat şi traficul şi vor putea fi prinşi şi cei care „îşi uită” deşeurile pe marginea drumurilor don comună.

Cadastrarea gratuită, în ritm bun! S-a semnat contractul şi pe Finanţarea 6

Primăria Budacu de Jos derulează lucrările de cadastru şi carte funciară, în urma contractului semnat cu Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.  Este vorba despre contractul de finanţare pentru lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în sectoarele cadastrale aparţinând unităţii administrativ-teritoriale Budacu de Jos în vederea înscrierii imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

Anul trecut, în primăvară, contractul de finanţare a fost semnat pentru 12 sectoare cadastrale, având în jur de 174 imobile.Aşa cum remarca şi primarul Florin Sandu Simionca, licitaţia a fost adjudecată de o firmă serioasă din municipiul Bistriţa, care colaborează foarte bine şi cu cei doi specialişti de la primărie. O parte din sectoarele cadastrale au fost afişate, altele au fost depuse la Oficiul Judeţean de Publicitate Imobiliară, iar măsurătorile au fost realizate pentru toate sectoarele.

„Am accesat şi Finanţarea 6, unde sunt cuprinse alte 7-800 de imobile. Cred că ne-am mişact foarte repede, ţinând cont de timpul efectiv de lucru şi de faptul că suntem într-o zonă care a fost cooperativizată, iar lucrurile sunt mai complicate. Am fost nevoiţi să schimbăm şi multe titluri de proprietate prin Comisia Judeţeană, pentru diverse greşeli”, ne-a explicat primarul Florin Sandu Simionca.      

         Potrivit acestuia, acest proiect reprezintă o oportunitate pentru locuitorii comunei, pentru a-şi rezolva problemele de proprietate şi posesie, mai ales că se asigură gratuitate.

***

Cupa Budacu de Jos, adjudecată de Progresul Jelna. O nouă ediţie, în 9-10 mai

Atmosferă, suspans, competiție și bucurie! Despre asta a fost vorba la prima ediţie a “Cupei Budacu de Jos 2020”! Competiţia va fi reluată în primăvară, pe terenul sintetic de la Jelna. „Ne-am bucurat că tinerii au dat cusr invitaţiei organizatorilor şi s-a înscris în competiţie. E un mod frumos de a-şi petrece timpul liber. Pentru perioada 9-10 mai, ne propunem să organizăm Cupa Budacu de Jos pe terenul sintetic de la Jelna. Acesta a fost afectat de inundaţiile de anul trecut, dar vrem să-l înlocuim”, ne-a precizat primarul Simionca.

La începutul acestei luni, competiţia s-a derulat pe parcursul a două zile. În prima zi, s-au disputat două partide de fotbal între cele patru echipe de juniori înscriși în competiție. Au urmat finala mică și finala mare iar la sfârșit, a avut loc acordarea de diplome, cupe și medalii celor mici!

Seniorii, organizați în două grupe, A și B, au continuat “confruntările” atât în ziua de sâmbătă, cât și în cea de duminică. DJ-ii, Inter Simionești,  Raul Simy, Partizan Monariu şi Real Buduș au luptat în Grupa A, Poliția, Lumina Budac, Old Boys Buduș, Progresul Jelna şi Viitorul Monariu, în Grupa B.

Clasament final: Locul I – Progresul Jelna
Locul II – Partizan Monariu
 Locul III – Dj-ii
Mențiune – Lumina Budac
De asemenea, s-au acordat două titluri speciale unor jucători care au reușit să se facă remarcați, respectiv :
Titlul de golgheter - Marian Dodea
Titlul de cel mai tehnic jucător - Laurențiu Țîra

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5