Prima statuie a Cardinalului Iuliu Hossu din judeţ, în curând. Vezi unde va fi amplasată !

Sub egida Centenarului Marii Uniri şi a anului omagial dedicat Cardinalului Iuliu Hossu, Protopopiatul Greco-Catolic Bistriţa şi Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Cluj-Gherla, organizează, în zilele de 17 şi 18 noiembrie, simpozionul „Contribuţia Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
După cum ne informează protopopul Ioan Vasile Frişan, evenimentele vor debuta sâmbătă, 17 noiembrie, la Biserica Greco-Catolică Protopopială „Buna Vestire” (de lângă Winmarkt), la ora 11.00, cu un parastas în amintirea Cardinalului Iuliu Hossu, urmat de sfinţirea statuii cardinalului, prima din judeţul nostru, până acum fiind inaugurate doar busturi.
Se doreşte, în faţa complexului Protopopiatului, realizarea unei mici piaţete, inclusiv prin dărâmarea în primăvara următoare a gardurilor şi accesul liber al bistriţenilor la monumentul ce va înfrumuseţa nu doar spiritual, ci şi urbanistic municipiul.
De la ora 12.00, la Centrul Cultural Dacia va avea loc simpozionul la care participă Ps Sa dr. Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla, prof. dr. Gheorghe Cipăianu, de la Facultatea de Istorie şi Filozofie – Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, dr. Cornelia Nicoleta Vlaşin, directoarea Serviciului Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud, cercetător ştiinţific I dr. Remus Câmpeanu, Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, Cluj-Napoca.
Duminică, de la ora 10.00, va avea loc Sfânta Liturghie celebrată de PS Sa dr. Florentin Crihălmeanu, iar de la ora 12.00, Ps Sa dr. Florentin Crihălmeanu va prezenta „Momente din viaţa Cardinalului Iuliu Hossu”, Sfinţirea Muzeului „Cardinal Iuliu Hossu” fiind programat de la ora 13.00.
Statuia este realizată de artistul reghinean Simion Moldovan. Opera are o lungime de 2,70 m fiind în bronz. Va fi amplasată pe un postament de un metru pe un metru. „Sunt foarte încântat că pot să reprezint sculptural pe Iuliu Hosu, un preot care în perioada tulbure a ajutat foarte mult populaţia din Transilvania. Este cel care a citit proclamaţia de Unire a Transilvaniei cu România, iar după anii 44, cu domiciliul forţat până la moarte, ceea ce înseamnă un destin foarte tulburător. Cu atât mai mult, trebuie să nu-l uităm. Este o coloană a spiritualităţii Transilvane. Pe umerii acestui om s-a clădit ceva şi de aceea noi nu trebuie să îl uităm” spune artistul reghinean, Simion Moldovan pentru glasulvailor.ro.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5