Președintele Radu Moldovan: România trebuie să facă acest efort de a readuce Republica Moldova acasă! Haideți să plecăm cu Unirea de la Parva!

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat, la Parva, în prezența unei delegații de parlamentari și primari din Republica Moldova, că sondajele de opinie arătau că 70% din populația României ar fi de acord cu unirea cu Republica Moldova, dar de de cealaltă parte a Prutului ponderea sus'in[torilor e mult mai mică.

Mie mi-e foarte greu să înțeleg acest lucru. Noi avem ca județ, pe lângă relațiile directe ale primarulor cu diferite autorități locale din Republica Moldova, o înfrățire cu Raionul Glodeni. Avem proiecte importante pe care le-am derulat cu colegii mei de acolo, am fost de foarte multe ori, am stat de vorbă cu foarte mulți oameni simpli la manifestările la care am participat. Cumva nemulțumirile și frustrările lor sunt oarecum justificate, legate de modul în care România a sprijinit Republica Moldova și subscriu la ceea ce spun, pentru că s-au simțit abandonați, lucru care este real, și, din păcate, conducătorii României  de după 1990, de la cel mai înalt nivel, cred că au făcut foarte puțin pentru Republica Moldova.

Cred că astăzi de aici, de la Parva, cu un viteaz ca Ion (n.n. – primarul Ioan Strugari), noi am putea să folosim acest prilej să transmitem un semnal foarte clar către președintele României și președintele Republicii Moldova, către Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova. (...) Fac parte din categoria celor care cred că trebuie ca România să facă acest efort de a readuce Republica Moldova acasă, mai ales în momentele acestea complicate, când la granițele României și granițele Republicii Moldova e un conflict militar”, a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Președintele Radu Moldovan a menționat că face parte din  categoria celor care își asumă un astfel de proiect. „Eu îmi asum un astfel de lucru, nu l-am întrebat pe primarul din Parva, dar îl cunosc și sigur va sta alături de mine la un asemenea proiect și mi-aș dori foarte tare ca anunțata întâlnire la cel mai înalt nivel, care se va întâmpla în maximum două săptămâni, să rescrie o filă de istorie importantă pentru cele două popoare, pentru că avem aceleași origini, avem același sânge, vorbim aceeași limbă, chiar dacă voi ați numit-o moldovenească”, a explicat președintele Radu Moldovan.

Potrivit acestuia, ar fi benefic pentru toți oamenii din Republica Moldova ca politicienii celor două țări să facă un asemenea gest, pentru că foarte multe investiții s-au făcut de când România este membră a Uniunii Europene. “Sunt constrângeri, sunt costuri care trebuie plătite, dar să știți că la momentul când se trage linia este un beneficiu concret în îmbunătățirea vieții și al nivelului de trai al cetățenilor pe care îi reprezentăm”, a menționat președintele Radu Moldovan.

Președintele Consiliului Județena a adăugat că poporul român și poporul moldovean, prin vot, au încredințat puterea și decizia pentru patru ani parlamentarilor din cele două state.

“Eu cred că ați putea să scrieți istorie la propriu dacă veți avea curajul să vă asumați un astfel de proiect. Nu am făcut analize, dar la ceea ce citesc vizavi de poziția partidelor care formează Parlamentul României, În Parlamentul României ar fi o susținere cu mult peste 90% unui asemenea proiect. Eu cred că situația de acum a crescut și susținerea din partea cetățenilor din Republica Moldova

Bunul Dumnezeu sper să dea înțelepciunea conducătorilor noștri și să ne dea nouă înțelepciunea, pentru că noi suntem cei care trebuie să cerem aleșilor noștri să încheie dezbaterile de peste 30 de ani și să treacă la fapte. Celor care contestă le spun că, fiind creștini, ar trebui sa ne gândim la cei care o duc mai rău. Cât de rău am duce-o noi, o ducem cu mult mai bine decât frații noștri de peste Prut și dacă suntem creștini, ar trebui să facem acest gest minim pentru frații noștri de peste Prut.

Dacă tot avem cele mai frumoase lucruri la Parva, haideți să plecăm cu  Unirea de la Parva”, a concluzionat Radu Moldovan.

Din delegația din Republica Moldova, au făcut parte parlamentarii moldoveni Petru Frunze  - copreședinte la Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova și Boris Marcoci, membru al Comisiei, alături de primari. 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5