Preşedintele Radu Moldovan: A fost recoltată plasmă de la primul donator din judeţ! Tratament pentru bolnavii critici infectaţi cu CoVid-19 din Bistriţa-Năsăud!

Veste bună pentru conjudeţeni! Centrul de Transfuzii Sanguine a primit, în comodat, pentru un an, un aparat de plasmafereză Aurora din partea unei companii private, prin grija preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan. A fost deja recoltată plasmă de la primul donator, aceasta urmând să fie folosită doar pentru pacienţii critici din Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care îşi dau acceptul!

„Sunt foarte bucuros să vă anunţ că de astăzi funcţionează, la nivelul judeţului nostru, un nou tratament pentru bolnavii de CoVid prin actul de caritate făcut de domnul Florin Hozoc, directorul general al companiei Besmax Pharma Distribution. Avem cu titlu gratuit un aparat de plasmafereză Aurora care colectează plasmă convalescentă. Cu sprijinul colegilor noştri de la Centrul de Transfuzii, cu colegii doamnei doctor Beudean, această plasmă colectată va fi trimisă către Spitalul  Judeţean de Urgenţă, iar colegii noştri din SJU Bistriţa vor putea trata cu succes oameni care sunt în situaţie critică. Această plasmă se foloseşte la oameni aflaţi în situaţie critică, în general la ATI, doar cu acordul lor””, a menţionat preşedintele CJ BN, Radu Moldovan.

Potrivit acestuia, de la fiecare donator se colectează 600ml de plasmă, cu care pot fi trataţi trei pacienţi. „Aş vrea să le mulţumesc colegilor de la Transfuzii, în special doamnei director Beudean, cu care colaborăm de mai de mult. Punerea în funcţiune a acestui aparat nu a fost simplă, a fost chiar mai complicată decât a RT-PCR, nu numai aici la Bistriţa, ci în întreaga Românie. Aş vrea să-i mulţumesc colegului meu de la Piatra Neamţ, Ionel Arsene (preşedinte CJ Neamţ) pentru contactul pe care ni l-a făcut cu domnul Florin Hozoc şi celui din urmă pentru că a acordat cu titlu gratuit pentru o perioadă de 12 luni, în comodat acest aparat care costă peste 20.000 euro. Am primit şi 100 de kit-uri şi suntem pregătiţi ca la prima rectificare, care va avea loc săptămâna viitoare, să mai acordăm fondurile necesare către SJU Bistriţa atât pentru achiziţionarea kit-urilor clasice pentru a putea testa în continuare populaţia din judeţ, cât şi kit-uri necesare pentru această procedură”, a precizat preşedintele Moldovan.

Doctorul Adina Beudean a prezentat criteriile de eligibilitate pentru un astfel de donator. „Mulţumesc Consiliului Judeţean şi SJU Bistriţa pentru că au făcut posibilă donarea acestui echipament Centrului de Transfuzii. Aş vrea să vă explic un pic eligibilitatea donatorilor pe care-i rog să aibă în considerare la viitoarele prezenţe în cadrul centrului nostru. În primul rând avem nevoie de pacienţi internaţi, cu un test pozitivla CoVid şi două teste negative pe PCR. În al doilea rând, trebuie să treacă minimum 14 zile de la însănătoşire, de la externare. Sunt cotactaţi de către noi dacă vor să vină să doneze sânge. Cei care vor să doneze pot să vină din două în două săptămâni”, a explicat dr. Beudean, directorul Centrului de Transfuzii de la Bistriţa.

Primul donator a fost deja prezent azi la Centrul de Transfuzii, fiind un bărbat din Năsăud. Deja au sunat şi alţi donatori, printre viitorii donatori se numără preotul din Ilva Mică, un angajat al ITM Bistriţa-Năsăud etc.

„Trebuie să-i verificăm din punct de vedere al sănătăţii, trebuie să trimitem sânge la Institutul de Hematologie Bucureşti pentru a se face un set de analiză, facem inclusiv kit-ul de anticorpi la SARS-COV-2. Pe baza acestor buletine de analize plasma poate fi livrată pentru salvarea pacienţilor”, a mai spus dr. Adina Beudean. 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5