Preotul Vasile Rus, la Cluj: Să-i tranformăm pe eroii grupării de rezistenţă anticomunistă, din năluci, în martori ai istoriei

Sursa: clujmanifest.ro, Sorin Grecu

La Librăria Humanitas din Cluj a fost lansat cel mai recent număr al Revistei Memoria, realizat în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Editată de Fundaţia Culturală Memoria sub egida Uniunii Scriitorilor din România şi ajunsă la ediţia cu numărul 89, Revista Memoria marchează odată cu acest număr împlinirea unui sfert de veac de la evenimentele care au dus la prăbuşirea regimului comunist din România în decembrie 1989. Dintre semnatari îi amintim pe Radu Preda, Cosmin Budeancă, Mircea Carp, Alexandru Zub. Preotul Vasile Rus din Nepos este prezent în revistă cu materialul “Martirii din Dealul Crucii”, ştiut fiind faptul că este şi autorul unei cărţi pe această temă. Volumul „Martirii din Dealul Crucii” este un omagiu, în primul rând, jertfei bunicului, Toader Dumitru, ucis de Securitate, la 24 iunie 1949, alături de Bodiu Leonida şi Burdeţ Ioan. Aceşti luptători ai neamului românesc au fost aruncaţi într-o groapă comună, fără a avea dreptul la o judecată cinstită sau cel puţin să aibă un preot la umbra mormântului în ceasul înhumării şi o cruce care să dea mărturie despre jertfa lor. Toate acestea au fost îndreptate de părintele Rus.
La eveniment au fost prezenţi Radu Preda (preşedinte executiv IICCMER), Claudia Dobre (Fundaţia Culturală Memoria), istoricul Gheorghe Petrov, Dr. Traian Neamţu (Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici – Filiala Cluj), dar şi părintele Vasile Rus. Preotul nostru a avut un discurs emoţionant despre bunicul Toader Dumitru, unul din cei trei lideri ai grupării de rezistenţă anticomunistă Liga Naţională Creştină. Aceasta alcătuia 66 de săteni din Nepos, cei trei lideri fiind executaţi în 1949 pe Dealul Crucii şi aruncaţi apoi într-o groapă comună, pentru a reprezenta o pildă şi un mesaj de avertizare pentru sătenii din zonă. “Aceştia au neştiuţi, până în 2009, când dl. profesor Petrov a venit în Nepos, cu gând să-i redea eternităţii. Am urcat împreună cu domnia sa Dealul Crucii şi i-am aflat pe toţi trei, ca pe nişte fraţi îmbrăţişaţi în suferinţă” a spus preotul Rus. De asemenea, părintele i s-a adresat preşedintelul IICCMER, profesorului Radu Preda, cel care este desemnat a duce la îndeplinire înfiinţarea preconizatului Muzeu al comunismului: “Vrem să-i tranformăm pe aceşti eroi, din năluci în martori ai istoriei şi dl. istoric Petrov ne-a dat tocmai această şansă, să-i cunoaştem.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5