În premieră, la iniţiativa bistriţenilor, cultura populară, în Parlament. Preşedintele IGF, Dorel Cosma, primarul Ovidiu Creţu, secretarul de stat Alexandru Pugna, senatorul Ioan Simionca, alături de oaspeţi din 10 ţări, în Senat, de Ziua Europei

De Ziua Europei, cultura populară a fost prezentă în Parlamentul României. Premergător acestui eveniment, preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor IGF, dr. Dorel Cosma, a avut o întâlnire cu ambasadorul Turciei şi cu preşedintele Institutului Cultural Turc din România, unde s-au pus bazele unor viitoare colaborări.
Un amplu proiect cultural va fi anul viitor, când atât în Bucureşti şi Bistriţa, cât şi la Istanbul, vor avea loc Zilele Culturale româno-turce, în cadrul cărora vor fi momente de literatură, muzică uşoară, clasică, folclor, dar şi expoziţii de artă. În acest cadru, au fost lansate revistele „Bistriţa culturală” şi „Conexiuni literare”, dar şi cartea de poezii al lui Dorel Cosma tradusă de Mesut Senol în turcă.
Ambasadorul Turciei a primit Placheta Palatului Culturii în semn de respect pentru promovarea culturii.
Întâlnirea din Camera Superioară a Parlamentului a avut loc la iniţiativa senatorului Ioan Simionca, astfel încât Ziua Europei a fost marcată printr-o pată de culoare cum nu a mai fost în Parlament prin prezenţa unor delegaţii din ţară şi străinătate, în costume populare, după cum aprecia şi preşedintele Comisiei de Cultură, Lucian Romaşcanu.
În deschidere a fost cântat Imnul Europei de către soprana Maria Luigi din Italia şi României de către grupul Distinto, iar apoi a început Simpozionul internaţional cu tema „Sprijinim prin folclor UE”.
Senatorul Lucian Romaşcanu a făcut un scurt istoric al Parlamentului şi a transmis, în calitate de preşedinte al Comisiei de Cultură salutul gazdelor, iar apoi preşedintele IGF, Dorel Cosma, a prezentat forumul pe care îl conduce. Prezent la eveniment, ministrul secretar de stat Alexandru Pugna, de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, a avut o intervenţie despre importanţa culturii populare şi colaborarea cu IGF, punctând lucrurile frumoase pe care această uniune le face pentru promovarea artei. „Felicitări tuturor celor care au reuşit să realizeze în premieră, la Senatul României, o astfel de manifestare, dar şi tuturor celor implicaţi. În sfârşit, folclorul reuşeşte să intre în cea mai importantă instituţie din România, Parlamentul”, a declarat Alexandru Pugna.
La întâlnire au avut intervenţii şi primarii care doresc proiecte culturale prin care oraşele lor să fie înfrăţite. Astfel, au avut discursuri primarul Bistriţei – Ovidiu Teodor Creţu, care a vorbit despre cultura din municipiul nostru, primarul din San Giovanni Rotondo - Italia, primarul din Razgrad – Bulgaria, fiind transmise şi mesajele scrise ale primarilor din Ourense - Spania şi Voirone – Franţa de către preşedinţii celor două federaţii de folclor, de fiecare dată fiind amintită buna colaborare cu Bistriţa. La întâlnire a fost prezent şi noul preşedinte al Institului Cultural Român, Liliana Turoiu, care a declarat că este prima acţiune de o asemenea amploare la care participă, propunând un proiect cu IGF prin care să fie realizate manifestări prin intermediul ICR, atât în ţară, cât şi peste hotare.
La finalul întâlnirii din Parlament, preşedintele IGF, Dorel Cosma, a acordat medalia de aur IGF pentru 12 persoane din Comisia de Cultură a Senatului, conducerea ICR, Ministerul Culturii, ambasadori şi cei cinci primari care au avut intervenţii în Parlament. Totul a fost foarte bine organizat, inclusiv traducerea asigurată de Zorin Diaconescu, astfel încât delegaţiile din străinătate, dar şi parlamentarii şi ambasadorii invitaţi au rămas cu impresii plăcute despre acest eveniment.
Pe holurile Parlamentului a fost organizată o expoziţie cu cele mai importante evenimente folclorice din cele cinci oraşe europene prezente la eveniment. Expoziţia a fost vizitată şi de preşedintele României, Klaus Iohannis. Cocktail-ul dedicat Zilei Europei şi sutele de poze făcute de parlamentari cu artiştii prezenţi în costume populare din zece ţări au încununat prima întâlnire de acest gen, în care s-a atras atenţia că un rol important trebuie să-l constituie promovarea, valorificarea şi conservarea culturii tradiţionale. La eveniment a fost prezent şi senatorul Ioan Deneş, invitaţie primind toţi parlamentarii bistriţeni, însă unii nu şi-au făcut timp să-şi susţină delegaţia în Parlament.
Ziua Europei a fost încheiată printr-un spectacol susţinut de Ansamblul „Flori de Romanaţi” din Dobrosloveni, de altfel întregul eveniment fiind şi cu implicarea Primăriei de aici.
Evenimentele continuă miercuri printr-o şedinţă a Comitetului Director al Uniunii Mondiale de Folclor, în care se vor stabili priorităţile de anul acesta, printre care Caravana IGF, Premiile Ex Oscar în folclor şi prezenţa la diferite manifestări internaţionale, inclusiv „Nunta Zamfirei”.
A fost o întâlnire de care, cu siguranţă, se va vorbi peste timp.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5