De la o săptămână la alta

Preludiile verii fierbinţi

Ne aşteaptă o lungă vară fierbinte. La propriu. O anunţă de pe acum temperaturile caniculare ale lunii mai. La figurat însă, aproape că a dat în clocot. Lansările de candidaţi în cursa pentru alegerile europarlamentare, din 7 iunie, au adus pe scena politică şi primele strigăte şi răcnete ale competitorilor. Le-a prefaţat moţiunea de cenzură depusă de opoziţie (liberalii şi UDMR-ul) la mijlocul săptămânii trecute împotriva guvernului Boc. Actualul executiv a fost luat la tocat bucată cu bucată. Exerciţiile de imagine de la tribuna Parlamentului, executate cu râvnă de reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei au încercat să situeze electoratul de o parte sau de alta a baricadei.

Adevărul e că nemulţumirile populaţiei, în cele patru luni de guvernare ale actualului executiv, au crescut de la o lună la alta. Rata şomajului a devenit consistentă, de peste cinci la sută, produsele alimentare s-au scumpit (îndeosebi carnea), salariile au îngheţat ori chiar s-au diminuat, iar oferta de locuri de muncă a rămas simbolică. La sfârşitul lunii iunie se vor îngroşa considerabil rândurile şomerilor cu tinerii absolvenţi de licee şi facultăţi, care nu-şi vor găsi un loc de muncă în actuala conjunctură economică.

Marşul şi mitingul de protest al Blocului Naţional Sindical au evidenţiat, dacă mai era nevoie, aceste nemulţumiri. Pentru guvernanţi, balonul de oxigen a venit tocmai de acolo de unde nu se aşteptau. Chiar în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, Comisia Europeană i-a comunicat României că a introdus procedura de deficit bugetar excesiv. Din acest punct de vedere, ţara noastră “se aliniază” cu alte numeroase ţări din U.E. Procedura este un simplu avertisment dat României deocamdată. Îi revine guvernului Boc dificila misiune de a scoate castanele din foc. Dacă nu se va încadra într-un deficit bugetar de sub cinci la sută, România va fi amendată cu câteva sute de milioane de euro. Cum s-ar spune, se adevereşte vechea zicală românească: la omul sărac, nici boii nu trag.

Iar cum o veste proastă nu vine aproape niciodată singură, românii au mai primit una. Cu o scădere a produsului intern brut pe ultimul trimestru al anului trecut şi pe primul trimestru al acestui an de peste şase la sută, România a fost declarată în recesiune.

Dar după Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, iată că şi preşedintele Traian Băsescu se arată optimist în privinţa scăderii PIB-ului. Domnia sa susţine că cei care ne-au aplicat eticheta de ţară în recesiune economică s-au cam grăbit, pentru că semnalele lunilor aprilie şi mai sunt pozitive şi, prin urmare, nu sunt încă îndeplinite condiţiile tehnice (scăderea PIB-ului trei trimestre consecutiv) pentru ca ţara noastră să fie astfel considerată.

Nu ne rămâne decât să sperăm că, într-adevăr, aşa stau lucrurile, iar luminiţa de la capătul tunelului nu va întârzia să apară.

Virtualii săi contracandidaţi la alegerile din toamnă sunt însă doar captivii propriilor discursuri anti-Băsescu. Virulenţa partenerilor de guvernare l-a deranjat inclusiv pe premierul Emil Boc, care a ameninţat cu “măsuri” în cazul în care nu va înceta.

În hărmălaia generală, vestea că Traian Băsescu se va hotărî abia în septembrie dacă va candida sau nu la alegerile prezidenţiale a produs un mic cutremur. Preşedintele şi-a condiţionat participarea în funcţie de amploarea crizei din România. N-or fi aducând banii fericirea, dar totuşi de ei depinde supravieţuirea noastră şi chiar a aleşilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5