Din septembrie,

Prefectul va convoca oamenii de afaceri pe tema forţei de muncă

Prefectul Cristian Florian a anunţat, în şedinţa Grupului mixt pentru romi, că de luna viitoare, instituţia pe care o coordonează va convoca mediul de afaceri, din diferite sectoare de activitate, la întâlniri de lucru pe tema resurselor umane. Potrivit acestuia, la şedinţe vor fi invitaţi şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Anunţul a fost făcut în contextul prezentării anumitor „bariere” cu care se confruntă etnia romă şi nu numai în găsirea unui loc de muncă, de la lipsa unei calificări, durata foarte mare a programelor de formare profesională sau chiar discriminare etnică.

„Cursurile de calificare/recalificare trebuie să ţină cont de necesităţile angajatorilor din Bistriţa-Năsăud. Vom găsi soluţii pentru aceste probleme. (…) Începând din 2009, am sprijinit autorităţile locale, iar acest lucru se vede pentru că suntem fruntaşi în accesarea fondurilor europene. De acum ne vom axa pe sprijinirea oamenilor de afaceri. Nu putem fi un judeţ bogat, fără un mediu economic prosper”, a precizat prefectul Florian.

În cadrul reuniunii, liderul judeţean al Partidei Romilor i-a solicitat prefectului ca Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă să reia „tradiţia” de pe vremea ex-directorului Ioan Botiş, aceea de a organiza burse ale locurilor de muncă pentru romi. De cealaltă parte, prefectul le-a cerut liderilor romi ca acele comunităţi pe care le reprezintă să nu fie reticente în a urma cursuri de pregătire profesională.

Altfel, ieri a fost conferinţa de bilanţ a proiectului „Împreună pentru o societate mai bună”, derulat pe parcursul a trei ani, de Agenţia Naţională pentru Romi, cu parteneri naţionali şi internaţionali. Pentru Bistriţa-Năsăud, acest proiect a însemnat formarea a 37 de etnici romi din Reteag în meseria de agent deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie. Mai mult, Centrul Regional de Resurse pentru Promovarea şi Dezvoltarea Economiei Sociale (înfiinţat ca personalitate juridică prin proiect) în parteneriat cu Primăria Petru Rareş au depus un proiect pe POS DRU , Axa 2, care vizează tot formarea profesională şi sprijinirea romilor în vederea absorbţiei pe piaţa muncii. De la CRSPDES Cluj-Napoca, la Bistriţa au fost prezenţi Aurel Paşcu - expert coordonator Claudia Iov – expert regional.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5