Prefectul Stelian Dolha: Pe oamenii care nu declară adevărul îi numesc inconştienţi. 68 de persoane în carantină! Niciun caz de coronavirus în judeţ, 40 de probe trimise

Prefectul Stelian Dolha a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud nu a fost anunţat niciun caz de coronavirus. Nu mai puţin de 68 de persoane sunt în carantină, în spaţii speciale, iar 89 sunt izolate la domiciliu. Peste 40 de probe au fost trimise la laboratorul de la Cluj-Napoca. Între timp, menţiona înaltul funcţionar public, au fost făcute demersurile pentru achiziţia simplificată a unui echipament REAL-TIME PCR, cu fonduri din Spitalul Judeţean.

          „Avem zona roşie şi zona galbenă. Toată lumea care vine din zona roşie – provincia Hubei din China, toată Italia, anumite zone din Coreea de Sud – intră direct în carantină. Cine vine din zona galbenă, intră în izolare la domiciliu. Cei care intră în carantină sunt izolaţi timp de 14 zile, singuri, într-o cameră, dacă au călătrorit aşa. Dacă vin cu familiile lor, tată, mamă, fiii, pot fi izolaţi împreună.În Bistriţa-Năsăud avem 193 de camere puse la dispoziţie pentru carantinare cu 386 de locuri, din care astăzi mai sunt libere 147 de camere cu 294 de locuri. Nu ştim cât de mare va fi această cerinţă în continuare, dar mesajul este unul de calm, de siguranţă, pentru că tot ce s-a întâmplat este sub control”, a declarat prefectul Dolha.

          Potrivit acestuia, la nivelul judeţului sunt 11 astfel de locaţii care oferă condiţii hoteliere de două şi trei stele, persoanele având asigurate trei mese/zi. Statul plăteşte 230 lei/zi/cazare şi 70 lei/zi/hrană. În Bistriţa-Năsăud au fost puse în carantină doar persoane din judeţul nostru, nu se ştie ce se va întâmpla pe viitor.

          Pentru izolare la domiciliu, persoanele stau tot 14 zile, iar majoritatea persoanelor s-au descurcat cu hrana pe cont propriu, au fost şi cazul când primari din judeţ au cumpărat mâncarea pe banii lor proprii, dar şi cazuri când primarii au invocat controlalele Curţii de Conturi. Prefectul Dolha menţiona că bani pentru hrană se pot lua din acel fond de rezervă al fiecărei primării, în pondere de 5% din bugetul UAT-ului, însă există premise ca masa persoanelor izolate la domiciliu să fie decontată pe viitor.

          Trebuie menţionat faptul că persoanele izolate la domiciliu care stau la casă au voie să iasă în curte, fără să interacţioneze cu alte persoane.

          „Pe oamenii care nu declară adevărul îi numesc inconştienţi, toţi cei care fac aşa să înţeleagă că îi expun în primul rând pe apropiaţii lor, pe cei de acasă, soră, frate, părinţi bunici. La asta să se gândească când mint acasă, aici când ajung. Gradul de infectare pe care îl avem e din cauza acestor persoane iresponsabile”, a menţionat prefectul Dolha. Acesta a recunoscut că foarte mulţi din cei care s-au întors în ţară erau oarecum „abandonaţi”, pentru că nu aveau „mari asigurări de sănătate”.

 

          La nivelul judeţului nu a fost aplicată nicio amendă pentru persoane care au încălcat statutul de izolat la domiciliu, însă prefectul a transmis Poliţiei să fie dată amenda maximă de 20.000 de lei, pentru că doar astfel se vor disciplina cei implicaţi. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5