Prefectul Stelian Dolha: Nu vor fi alegeri anticipate în Șanț! Mesajul primarului Ioan Szabo !

Primarul Ioan Szabo a fost găsit incompatibil în iunie 2017, pentru faptul că „în perioada 12 septembrie 2012 – 03 iulie 2014, a deținut funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Enea Grapini din județul Bistrița-Năsăud, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”.
Primarul comunei Şanţ a contestat decizia ANI, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în această lună, respingând recursul declarat de primarul Ioan Szabo, împotriva sentinţei nr.333 din 23 octombrie 2017, pronunţate de Curtea de Apel Cluj – Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Din păcate, hotărârea este definitivă.
În perioada următoare, prefectul va trebui să emită un ordin prin care să constate încetarea mandatului primarului comunei.
Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud o organizat o conferinţă de presă pe acastă temă, prefectul Stelian Dolha fiind însoţit de Carmen Toderașc, șefa Serviciului Juridic.
„ Instituția Prefectului va lua act de încetarea de drept a mandatului domnului Ioan Szabo, primarul comunei Șanț, după ce pe data de 11 decembrie Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat starea de incompatibilitate prin decizia nr. 6375, hotărâre rămasă definitivă. Domnul Szabo a atacat raportul de evaluare al Agenției Naționale de Integritate, care îl declara incompatibil, în iunie 2017, la Curtea de Apel Cluj, unde nu a avut câștig de cauză. În 11 decembrie a venit hotărârea instanței supreme. Nu am emis încă ordinul de încetare a mandatului domnului primar, însă am transmis atât acestuia cât și secretarului comunei o adresă prin care îl informăm că data încetării de drept a mandatului de primar este 11 decembrie 2019, adică data când a rămas definitivă hotărârea judecătorească. Nu-mi face deloc plăcere să vorbesc despre acest subiect, mai ales în ultima zi din an, dar unde-i lege nu-i tocmeală și nu putem să ne jucăm cu astfel de lucruri. Până la emiterea ordinului de prefect, viceprimarul comunei Șanț va semna toate documentele folosind sintagma ”Pentru primar”. Pe domnul Szabo l-am informat că nu mai poate semna, începând cu această dată, niciun act în calitatea pe care a avut-o de primar, iar actele care au fost semnate, dacă au fost semnate, după această dată sunt lovite de nulitate absolută. Secretariatului comunei Șanț i-am cerut ca până astăzi, 31.12.2019, să facă un referat privind motivele incompatibilității și actele din care rezultă motivul legal de încetare, pentru că așa este procedura în asemenea situații. Vom trimite o adresă către ANI pentru a ne comunica decizia de la ICCJ pentru termenul de prescripție, avem nevoie de o informare din partea ANI în legătură cu acest subiect”, a spus prefectul Stelian Dolha.
„După ce toate acestea vor fi finalizate, nu știm exact când, vom face o notificare oficială că mandatul primarului Ioan Szabo a încetat și atribuțiile sale vor fi preluate, oficial, de viceprimar. Deoarece e mai puțin de un an până la alegerile locale, nu se impune organizarea de alegeri anticipate. Ci viceprimarul va prelua atribuțiunile. Într-un articol al ordinului de prefect va fi prevăzut inclusiv acest lucru. Fiind o sancțiune care se aplică din momentul emiterii ordinului de prefect nu poate fi vorba de înapoierea salariilor încasate de primar în toată această perioadă” a declarat Carmen Toderaș, șeful departamentului juridic din cadrul Prefecturii.
„În ceea ce privește posibila candidatură la fotoliul de primar, lucrul acesta depinde de ce ne comunică ANI. Și totodată, e o problemă a Biroului Electoral Județean. Se va vedea la momentul respectiv dacă mai are voie să candideze sau nu. Conform legii, nu ar mai putea, dar haideți să așteptăm răspunsul final al ANI”, a spus Stelian Dolha.
Pe pagina Comuna Sant oamenii sunt alături de primar: "Majoritatea dintre noi am aflat azi, sau o parte poate știau de mai multe zile situația primarului Comunei Șanț. Domnule primar, vrem să știți că indiferent de ce se va întâmpla în viitor, noi, oamenii care vad #Fapte si nu #Vorbe suntem alaturi de dumneavoastră in continuare. Suntem alaturi de dumneavoastră pentru că si dumneavoastră ne-ati demonstrat că sunteti alaturi de noi in toți acești ani.
Ne-ati demonstrat prin implicarea, prin hărnicia și dibăcia de care ați dat dovadă in a face lucrurile in stilul caracteristic pentru creșterea calității și nivelului de trai in Șanț. Pentru asta va multumim ! Ne-ati demonstrat că de fiecare dată când oricare dintre concetățenii noștri au fost in dificultate v-ati aplecat asupra fiecaruia dintre noi. Indiferent de natura problemelor noastre, că au fost medicale, că au fost inundații, si mai ales că au fost incendii, niciodată nu ati stat deoparte. Pentru asta va multumim ! Ne-ati demonstrat că se poate face orice cu voința si multa muncă. Si aici ne referim la proiectele frumoase si poate unice( Centrul Cultural) la nivel de comuna, pe care le-ați implementat. Ne referim la proiectele de asfaltare care s-a făcut si care se vor termina in primavara. Ne referim la apa-canal, ne referim la toate lăcașurile de cult pe care le-ați susținut necondiționat. Ne referim la lemnele de foc (fapt unic noi in judet), ne referim la cele 30 de burse pentru tinerii nostrii elevi si studenti. Aici ar fi multe de Spus însă cine nu este in clar poate urmări postarile de pe aceasta pagina de facebook. Pentru asta va multumim! Ne-ati demonstrat că NU meritati această brambureala a legilor din România pentru simplul fapt ca ati facut parte din consiliul de administrație al școlii (functie neplătită). Si asta tot din dorinta de implicare si de a face lucrurile să meargă bine peste tot. Nimeni nu e perfect, poate au existat si momente tensionate cu unii sau alții însă ce e important pentru noi, marea majoritate e ca pentru noi contează faptele. Si Slavă Domnului există cu nemiluita ! Sper sa fiti mândru de noi la fel cum suntem noi mândri de dumneavoastră. Trebuie să fiți mândru de fiecare dată când treceți prin sat, pe lângă Centrul Cultural, pe lângă toate bisericile, cand circulați pe drumurile comunale si asa mai departe. Aceste lucruri rămân, indiferent de orice verdict al vreunei instanțe, indiferent de dorințele ascunse ale celor câțiva care niciodata nu au avut ochi sa vadă lucrurile bune și prin aceste lucruri la care ați trudit, rămâneți pe viață primarul acestei localități.Suntem încrezători că totul se rezolvă pentru ca stim că nu sunteți omul care renunță la primul obstacol. Noile legi sunt alături de dumneavoastră. Luptati ! Suntem alături de primarul #IoanSzabo si suntem alaturi de omul Ioan Szabo. În orice situație! Dumnezeu sa vă ajute !Dumnezeu sa ne ajute".
În urmă cu puţin timp şi primarul a transmis un mesaj în prag de An Nou:
"Dragi Șănțeni,
Vreau sa va multumesc din suflet tuturor pentru toate mesajele de susținere primite pe toate căile posibile.
Vreau sa știți că am fost, sunt si voi fi mereu alaturi de dumneavoastră !
În timp celor aproape 8 ani de mandat,Vreau sa fiți siguri că am făcut tot ce mi-a stat în putință ca frumoasa noastră localitate să se dezvolte asa cum merită. În toată această perioadă nu am plecat niciodată în concediu, nu am fugit niciodată de muncă și de responsabilitățile care vin odată cu funcția de primar.
Am incercat sa multumesc pe absolut toată lumea însă mi-am dat seama foarte târziu ca niciodata nu poți să-i mulțumești pe toți oricât de mult te-ai strădui si de aceea vreau sa le cer scuze celor pe care nu am putut să-i mulțumesc din diferite motive însă pot să spun fără falsă modestie că m-am dedicat trup si suflet pentru funcția cu care m-ați responsabilizat.
După toți acești ani ce pot sa vă spun e că Șănțeni sunt oameni minunați, sunt oameni deosebit de harnici și responsabili care de fiecare dată se ajută și fac front comun pentru consătenii aflați în dificultate iar asta ne dovedește că Șănțeni încă se ghidează in viață după omenie si respect reciproc.
Într-adevăr, pădure fără uscături nu există însă prin puterea exemplului trebuie sa le dovedim tuturor că omenia si bunul simț trebuie să ne călăuzească în viața indiferent de poziția in care suntem la un moment dat.
Să știți dragii mei că nu renunț și că o să lupt in continuare cu toate armele juridice posibile pentru a birui neconcordanța unor legi date iresponsabil si poate cu anume interes.
Mă încred in ajutorul lui Dumnezeu si în dreptatea legii si voi ramane in continuare la dispozitia dumneavoastră cu absolut tot ce îmi stă în putință si am incredere ca si anul viitor in iunie tot omenia si bunul simț vor triumfa.
Va multumesc tuturor din suflet pentru toată increderea acordată si va doresc un an mai bun, să vă dea Dumnezeu sănătate și tot ce e mai bun !
La mulți ani fericiți !
Cu stimă,
Primarul Comunei Șanț,
Ing. Ioan Szabo"

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5