Prefectul Stelian Dolha: Bistriţa, singurul oraş unde carantina a durat două săptămâni! Le mulţumesc bistriţenilor pentru maturitate şi înţelepciune!

Prefectul Stelian Dolha a declarat că ridicarea carantinei pentru municipiul Bistrița a fost o propunere a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, care a fost avizată favorabil de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și de către Institutul Național de Sănătate Publică, asta pentru că incidența cazurilor a scăzut de la 9,01/1000 de locuitori, fără focare, în 19 noiembrie, la 4,98 la mia de locuitori, fără focare, în 2 decembrie.

„Incidența se calculează raportat la ultimele 14 zile şi, indiferent câţi cârcotaşi ar fi, care ar spune că această incidenţă scăzută s-a datorat minivacanţei de 1 Decembrie, eu vă spun că lucrurile nu au stat aşa, asta pentru că incidenţa era în scădere de o bună bucată de vreme.  Se pare că măsurile de carantinare a municipiului Bistriţa au fost eficiente, chiar dacă ele au fost dure, chiar dacă ele au fost exploatate din punct de vedere politic. Marii beneficiari, cei care au înţeles că sănătatea lor şi sănătatea celor din jurul lor e mai importantă decât toate, au fost locuitorii municipiului Bistriţa şi pentru asta le mulţumesc în mod direct”, a declarat prefectul Stelian Dolha.

Acesta a avut un mesaj şi către o parte dintre politicienii din judeţ care în această perioadă „s-au cocoţat pe această pandemie, carantină, pe aceste măsuri mai dure”, pentru câteva voturi. „Nu ai voie în viaţa asta să fii cinic. Pentru câteva voturi nu ai voie să vorbeşti, să te joci cu sănătatea locuitorilor judeţului Bistriţa-Năsăud, pentru că mâine s-ar putea să fi tu în situaţia de a fi afectat de acest virus sau pe un pat fără oxigen”, a mai spus prefectul Dolha.

         În context, prefectul a precizat că măsurile de carantinare au avut repercusiuni şi la nivel judeţean, rata de incindenţă coborând sub 3, iar judeţul ieşind din zona roşie. Dacă în 19 noiembrie, Bistriţa-Năsăud era pe locul 13 la nivel naţional, după acest criteriu, miercuri a ajuns pe locul 25. „Nu a fost simplu să ai două săptămâni afaceri închise, cum nu a fost simplu să vii să-ţi faci cumpărăturile în municipiul Bistriţa sau alte lucruri, pentru că filtrele i-au oprit. Asta a dus la o protecţie şi o protejare a noastră. Dacă nu luam măsurile de carantinare a municipiului Bistriţa atunci, trebuia să le luăm astăzi sau imediat după şi intram în sărbători cu municipiul Bistriţa carantinat, ceea ce era mult mai grav. Sunt voci care spun că această carantină s-a ridicat pentru că sunt alegeri. Vă spun că alegeri sunt şi la Alba Iulia, şi la Sibiu, şi la Constanţa, or acolo carantina nu s-a ridicat, acolo incidenţa este încă ridicată. La Satu Mare şi Zalău carantina a început cu mult înaintea municipiului Bistriţa. Bistriţa este singurul oraş unde carantina a durat două săptămâni şi asta nu pentru că măsurile au fost cele mai bune ci pentru că populaţia municipiului şi a judeţului a înţeles asta. Le mulţumesc pentru ce au făcut în cele două săptămâni, le spun că nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. Măsurile trebuie respectate în continuare”, a adăugat Dolha.

El a precizat că Bistriţa este încă în scenariul roşu, de astăzi se deschid saloanele, frizeriile, terasele. „Mă îngrijorează ceea ce o să se întâmple de sărbători. Măsura cu încărcătura pe magazin de 30% a fost una foarte bună şi voi propune la nivel central să ne lase s-o aplicăm măcar pe plan local. A fost una din cele mai bune măsuri luate”, a cpompletat prefectul judeţului.

         Dolha a mulţumit jandarmilor, poliţiştilor şi tuturor forţelor de ordine care două săptămâni au monitorizat respectarea măsurilor, zi şi noapte. „Sunt mândru de locuitorii municipiului Bistriţa. Nu doar au fost disciplinaţi, dar au dat dovadă de multă maturitate şi înţelepciune. Îmi doresc să ajungem în scenariul verde şi să putem funcţiona în restaurante la capacitate de 30% pentru că e nevoie de o gură de oxigen. S-ar putea să avem măsuri naţionale pe care le vom lua în perioada respectivă”, a concluzionat el.

 

.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5