Prefectul Ioan Ţintean: Avem nevoie de oameni pregătiţi şi competiţia este deschisă. Sunt bucuros că doctorul Mihai Suciu a ales să-şi îndrepte privirile şi spre Bistriţa

Mihai Suciu e un tânăr urolog talentat. Îşi desfăşoară activitatea la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, dar şi la clinici private din ţară. Are doar 34 de ani. E asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Preşedintele Asociaţiei de Urologie pentru studenţi şi tineri medici din România. Îi plac oamenii simpli. Se hrăneşte din bucuria pe care o aduce în sufletele celorlalţi. E un tip direct. Spune verde-n faţă ce are spus despre sistemul medical, despre statutul medicului în societatea de azi. Prefectul Ioan Ţintean a avut ocazia să-l cunoască în cadrul un eveniment organizat la Cluj-Napoca, în urma căruia l-a invitat la Bistriţa pentru a discuta posibilitatea de a-şi desfăşura activitatea aici, cel puţin o dată pe săptămână, aspect, pe cale să se materializeze.

Conducerea Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud continuă şirul demersurilor prin care se încearcă atragerea personalităţilor din diverse domenii pentru a activa în judeţul nostru, din dorinţa de a facilita accesul cetăţenilor la servicii de calitate,scriu reprezentanţii Instituţiei Prefectului pe pagina lor de Facebook. De această dată, este vorba despre medicul Suciu Mihai Domnuţiu, medic specialist urolog cu un CV impresionant, care reprezintă deja un nume cu greutate în mediul medical din Cluj-Napoca, deşi este foarte tânăr. Încă din timpul studenţiei a fost remarcat de prof. dr. Mihai Lucan, membru fondator al Societăţii Române de Transplant, parcurgând mare parte din perioada de stagiu sub îndrumarea acestuia.

În cadrul emisiunii Început de la As- Tv, medicul specialist urolog Mihai Suciu a afirmat că a decis să rămână în România convins fiind că şi aici se poate face performanţă, dar şi pentru a fi alături de părinţii săi, ştiind cum e să ai pe cineva drag departe de ţară. De asemenea, a precizat că i se întâmplă destul de des să rămână prieten cu pacienţii şi că se consideră medicul oamenilor de rând, cu bun simţ. La rândul său, prefectul a clarificat faptul că aşa cum a susţinut consolidarea mediului universitar la Bistriţa, prin extensiile unor universităţi de renume, tot aşa se va implica şi pentru a aduce judeţul Bistriţa-Năsăud în atenţia medicilor buni, proveniţi din marile centre universitare.

Iată câteva dintre declaraţiile făcute în cadrul emisiunii Început:

Urologul Mihai Suciu ar putea aduce alinare şi oamenilor din judeţul Bistriţa-Năsăud

Ioan Ţintean, prefect: L-am cunoscut pe doctorul Mihai Suciu într-un cerc de intelectuali, în Cluj. Acolo am dezvoltat nişte discuţii prin care eu i-am spus doctorului Mihai Suciu că noi, la Bistriţa, ducem o politică locală şi judeţeană de atragere a personalităţilor din domeniul învăţământului, artei, culturii, sănătăţii, care sunt interesate să dezvolte în Bistriţa o activitate. Aşadar, nu este ceva nou, efortul nostru continuă, de data aceasta l-am invitat cu mare dragoste şi respect pe doctorul Mihai Suciu, un urolog tânăr, dar de mare importanţă şi răsunet la nivel de Cluj şi care ar putea aduce alinare şi oamenilor din judeţul Bistriţa-Năsăud şi din împrejurimi.

Avem nevoie de oameni pregătiţi şi competiţia este deschisă pentru oricine, indiferent de domeniu. În judeţ dorim oameni buni, de caracter, de ţinută. De aceea, l-am rugat şi pe doctorul Mihai Suciu să poposească pe la noi 2-5 ore cât îi permite timpul, pentru că ştiu că operează zi şi noapte Eu sunt bucuros că doctorul Mihai Suciu a ales să-şi îndrepte privirile şi spre Bistriţa, ştiind că în afara Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca are activităţi şi în clinici private din Zalău, Beclean, Dej, Vatra Dornei. Eu cred că este o acţiune pe care toţi cei care suntem factori de răspundere în Bistriţa-Năsăud trebuie să o dezvoltăm, pentru că Bistriţa trebuie să trăiască, să funcţioneze şi să se dezvolte ca toate celelalte capitale de judeţ.

Pacientul îşi alege doctorul, nu doctorul pacientul

Medicul specialist urolog Mihai Suciu: Am mai fost la Bistriţa, mai am antecedente ca să spun aşa, am mai făcut consultaţii aici şi îmi plac oamenii din această zonă. Din ceea ce am observat eu, aici sunt oameni care muncesc, care au gospodării, afacerile lor, unii muncesc chiar în străinătate, sunt oameni deschişi spre nou, spre noi tehnici chirurgicale, spre noi alternative, să spun aşa. În momentul în care tu ca doctor îţi faci treaba bine, concurenţa în sănătate nu mai reprezintă un impediment. Pacientul îşi alege doctorul, nu doctorul pacientul. Din moment ce pacientul te cunoaşte şi are încredere în tine, concurenţa nu mai reprezintă o problemă.

Orice pacient este un complex de probleme, inclusiv problema financiară

Medicul specialist urolog Mihai Suciu: Visul meu a fost să fac chirurgie generală, dar în anul IV am înfiinţat cercul de urologie împreună cu băiatul unui profesor de urologie din Cluj şi aşa a început activitatea pe urologie. Împreună cu colegul şi prietenul meu actual am făcut mici intervenţii pe animale, iar la sfârşitul perioadei de facultate am hotărât să fac urologia. Orice pacient care vine la tine nu vine numai cu boala, vă dau un exemplu, urinează greu, are probleme cu prostata, ci are o grămadă de probleme în familie, certuri cu soţia, discuţii cu băiatul şi atunci orice pacient este un complex de probleme, inclusiv problema financiară cu care pacientul vine. De cele mai multe ori, pacientul mă întreabă: domnule, dar cât mă costă să fac asta? Asta face românul când vine la medic, primul lucru pe care îl întreabă e cât îl costă să îşi rezolve problema. Lucrurile astea trebuie noi să încercăm să le scoatem încet, încet din capul pacientului, adică rezolvarea problemei lui să nu fie asociată neapărat cu partea financiară. Niciodată nu m-am gândit la bani.

Dacă munceşti, vin şi banii. Dacă nu munceşti, nu o să vină niciodată

Medicul specialist urolog Mihai Suciu: Nu am avut timp decât de muncă. După absolvirea facultăţii, în primii 5 ani nu am avut nicio zi de concediu. Eu cred că numai prin muncă se poate face ceva. Eu cred că se poate face performanţă în ţara asta. Apropo de schimbări, toată lumea aşteaptă ca cineva să schimbe ceva în ţara asta. Sunt oameni care nu îşi pot schimba viaţa. Dacă noi nu putem să ne schimbăm pe noi, atunci ce să aşteptăm de la restul? Eu cred că m-am schimbat în viaţa asta de o sută şi o mie de ori şi sper că în bine.

În 2006 când am terminat facultatea, am simţit că societatea nu dă doi lei pe mine şi nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să plec sau vreau să rămân. Statul investeşte o grămadă de bani în formarea unui medic după care îl aruncă la lada de gunoi, nici măcar atât, îl lasă să se arunce singur. Mulţi dintre studenţi pleacă direct în străinătate, nici măcar nu mai dau rezidenţiatul, pentru că în Germania nu e nevoie. Mergi în Germania şi te specializezi pe ce vrei tu, dacă îţi faci treaba şi eşti serios. Şi acolo se munceşte din greu. Foarte puţini dintre cei care pleacă pot să se ridice la acel nivel. Una e să lucrezi pe 4000-5000 de euro şi să vrea sistemul să te ia şi una e să termini, să trebuiască să dai un rezidenţiat şi să iei un salariu de până în 14 milioane. Niciodată nu m-am gândit la bani. Dacă munceşti, vin şi banii. Dacă nu munceşti, nu o să vină niciodată. Medicina îţi dă în primul şi în primul rând o satisfacţie profesională pe care multă lume nu o cunoaşte niciodată. Dacă munceşti mult, ai şi rezultate şi nici nu ai timp să te dai în spectacol.

Citiţi ediţia print de marţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5