Preasfințitul episcop Benedict Bistriţeanul a sfinţit Monumentul eroului necunoscut de la Rotunda

Mircea Gelu Buta

În ziua de 27 august 2020 în Pasul Rotunda a avut loc: Slujba de pomenire, dezvelirea și sfințirea „Monumentui eroului necunoscut” aflat în apropierea cimitirului militar din zonă, precum și Sfințirea Paraclisului „Sf. Mare Proroc Ilie Testiveanul”.  Slujba religioasă a fost oficiată de PS. Benedict, Arhiepiscopul Vicar al Vadului, Feleacului și Clujului.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Episcop Benedict și-a amintit că în urmă cu cațiva ani s-a rugat și a binecuvântat locul pe care Ioan Șot, directorul Carierei de piatră Magura Ilvei dorea să înalțe un Paraclis. Iată că în timp „ râvna și credința ctitorului au creat această minune din piatră menită să dăinuiscă veșniciei”

Biserica noastră națională, îi cinstește pe eroii neamului în cel mai înalt grad, fapt invederat de sărbătoarea lor, prăznuită odată cu Înălțarea Domnului, în fiecare an. O sugestie despre această realitate ne-o dă și Imnul Național prin versurile: „Preoți, cu Crucea-n frunte!/ Căci oastea e creștină.”

Cinstirea eroilor vine din istorie, iar glasul neamului cere să ne aplecăm fruntea în fața celor care au dus greul războaielor, ori și-au asumat misiunea de răspundere și sacrificiu de a salva națiunea de la dezastre. Pentru eroii neamului, s-au scris cântece, s-au ridicat monumente, poate nu atâtea câte ar fi trebuit și s-au scos la lumină simboluri.

Există multe proiecte discutabile din punct de vedere estetic, adică al satisfacției, pe care pomenirea războiului trebuie să o producă asupra celora care au invins, rămânând în viață. De aceea a fost nevoie de-o siluetă care dominând întreaga vale, să poată produce emoție în sufletul oricărui om care o v-a ajunge de departe cu privirea, fapt pentru care maestrul băimărean Varga Francisc trebuie felicitat.

Mulțumirile noastre se îndreaptă spre ctitorii: Ioan Șot, cariera de piatră Măgura Ilvei; Valer Avram, primarul Comunei Măgura Ilvei; Emil Iugan, Silvania Internațional Prod, Părintelui Ioan Pintea, dlui Gheorghe Șanta și nu în ultimul rând PS Benedict Bistrițeanul, a cărui binecuvântare a dat rod.

Mulțumesc tuturor celor care v-ați lăsat treburile cotidiene și a-ți fost prezenți astăzi, în acest loc mirific, pentru a-i cinsti și comemora pe eroi...

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5