Pr. Vasile Beni,în Duminica Femeilor Mironosiţe: Femeile sunt ca florile, toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei!

Femeile sunt ca florile, toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei!                                (pr. Arsenie Papacioc)
Textul evangheliei la Duminica a treia după Înviere:,,În vremea aceea a venit Iosif cel din Arimateea, sfetnic ales, care aştepta şi el Împărăţia lui Dumnezeu, şi, îndrăznind, a intrat la Pilat şi a cerut trupul lui lisus. Iar Pilat s-a mirat că Iisus a murit aşa curând şi, chemând pe sutaş, l-a întrebat dacă a murit de mult. Deci, aflând de la sutaş, a dăruit lui Iosif trupul. Atunci Iosif, cumpărând giulgiu şi coborându-L de pe cruce, L-a înfăşurat în giulgiu şi L-a pus într-un mormânt care era săpat în stâncă şi a prăvălit o piatră la uşa mormântului. Iar Maria Magdalena şi Maria, mama lui Iosi, priveau unde L-au pus. Şi, după ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, şi Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă. Şi dis-de-dimineaţă, în ziua cea dintâi a săptămânii, pe când răsărea soarele, au venit la mormânt; şi ziceau între ele: Cine ne va prăvăli nouă piatra de la uşa mormântului? Dar, ridicându-şi ochii, au văzut că piatra fusese răsturnată; căci era foarte mare. Şi, intrând în mormânt, au văzut un tânăr şezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veşmânt alb, şi s-au spăimântat. Iar el le-a zis: Nu vă înspăimântaţi! Căutaţi pe Iisus Nazarineanul, Cel răstignit? A înviat! Nu este aici. Iată locul unde L-au pus. Dar mergeţi şi spuneţi ucenicilor Lui şi lui Petru că va merge în Galileea mai înainte de voi; acolo Îl veţi vedea, după cum v-a spus vouă. Şi, ieşind, au fugit de la mormânt, căci erau cuprinse de frică şi de uimire, şi nimănui nimic n-au spus, căci se temeau. Ev. Marcu 15, 43-47; 16, 1-8
 
Dragii noştri credincioşi!
 
Hristos a Înviat!
Trăim încă evenimentul bucuriei, al luminii, al binecuvântări mărețului eveniment al istoriei, al lumii care a fost Învierea. Spun că trăim, pentru că Învierea nu este de domeniul trecutului sau al viitorului ci al unui prezent continu, pentru că viața omului se desfășoară între o Golgotă  și o Înviere, între o Cruce și o Înviere. Ca și duminica trecută, sfânta Evanghelie ne vorbește despre Învierea Domnului și despre unele persoane care au fost martore ale acestei minuni, ca unele ce au vorbit cu Iisus cel înviat din morți –iar aceste persoane au fost  femeile mironosițe.
 
Titlul pe care l-am dat predicii sau meditaţiei la Evanghelia acestei Duminici nu îmi aparţine şi mărturisesc că  l-am întâlnit în descrierile părintelui Arsenie Papacioc care spunea:
,,Femeile sunt asemeni florilor. Floarea bucură pe toţi. Înflorește ca să aducă bucurie. Oferă frumuseţe petalelor ei minunat colorate și parfumul ei. Se lasă ruptă și moare ca să-ţi facă o bucurie, ca să-ţi înfrumuseţeze viaţa și casa. Căci totul în lume răsare din durere….Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei. Bărbatul trebuie să se plece să o ia – adică să-i arate eleganţă, preţuire. Atunci floarea îşi arată şi mirosul, şi calităţile ascunse, pentru că tu ai ştiut să răscoleşti adâncurile şi ai făcut din ea ceea ce nu ştia ea că este. Femeia trebuie preţuită, să ştiti, pentru că mai întâi ne reprezintă o femeie în Împărăţia cerurilor: Maica Domnului. Te cutremuri, ţi-e şi frică să vorbeşti comparând-o pe ea cu oamenii”.
 
      Evanghelia acestei Duminici, ne îndeamnă la câteva clipe de reflecţie şi meditaţie. Ne oprim doar la câteva dintre ele:
-femeile mironosiţem au fost alături de Iisus Hristos Mântuitorul nostru,  nu s-au îndoit, n-au fugit, nu L-au părăsit pe drumul Golgotei. Ele I-au uns trupul. Ele L-au plâns și L-au așezat în Mormânt. Lor Li s-a arătat întâi și ele au vestit primele scularea Lui din morţi.
-femeile au profunzimi sufletești mai mari decât bărbaţii. Au o inimă caldă și intuiesc totul din iubire. Au puterea de a se dărui, aducând lumină și bucurie. Sunt fiinţe plăpânde, dar cu suflet mare, plin de delicateţe și gingășie.
-floarea este delicată. Aşa şi  femeia.
-floarea emană …bucurie şi sensibilitate. Aşa şi femeia.
-floarea încântă cu parfumul ei discret şi plăcut. Aşa şi femeia.
-floarea acceptă să fie ruptă pentru a-ţi înfrumuseţa şi colora casa. Aşa şi femeia.
-femeile au profunzimi sufletești mai mari decât bărbaţii. Au o inimă caldă și intuiesc totul din iubire. Au puterea de a se dărui, aducând lumină și bucurie. Sunt fiinţe plăpânde, dar cu suflet mare, plin de delicateţe și gingășie.
 Iar misiunea femeii creştine este de ai apropia pe oameni de Dumnezeu. Amin!
Pr. Vasile Beni
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5