Pr. Vasile Beni: La miezul nopţii, Grădina Maicii Domnului se umple de lumină

Dragii noştri credincioşi! Hristos a Înviat!

Ne aflăm, fiecare dintre noi, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, în noaptea de Paşti şi am venit la Biserică pentru a primi Lumină şi pentru a dărui şi altora această Lumină, am venit să ne întâlnim cu Hristos cel Înviat. Pentru că două nopți sfinte luminează anul nostru bisericesc, noaptea de Crăciun și noaptea de Înviere. Și pentru aceste două frumoase și mari sărbători ne pregătim prin rugăciune, post și spovedanie, pentru ca apoi să gustăm din Mielul jertfit, dar și din ouăle roșii, așa cum frumos spune poetul nostru bistrițean Menuț Maximinian în poezia ,,La Paști”- În sat/ Haine cernite/ Și post negru/ Ouă roșii/ Mielul jertfit/ Spovedanie. Iar bucuria luminii pascale izvorăşte în noaptea de Paşti din miile de altare ale credinţei noastre strămoşeşti şi merge prin intermediul milioanelor de lumânări ale mărturisirii credinţei în Învierea Domnului în toate casele românilor ortodocşi din ţara noastră. În noaptea de Paşti am putea spune că  porneşte un şuvoi de lumină din bisericile noastre ortodoxe pe străzile localităţilor în care ne ducem traiul zilnic, transformându-ne pe fiecare în mesageri ai Învierii lui Hristos. Pentru câteva zeci de minute, imediat după miezul nopţii, întreaga Românie, supranumită „Grădina Maicii Domnului”, se umple de lumină, dar nu numai de o lumină fizică, ci mai ales de una a credinţei şi a mărturisirii ortodoxe că Hristos a înviat! Un sceptic se poate întreba ce îi aduce pe milioanele de ortodocşi români, în noaptea de Paşti, în ţară şi în străinătate, în biserici şi în jurul acestora pentru a primi Lumina Învierii. Răspunsul îl găseşti pe chipul fiecărui român ortodox pe care l-ai văzut fie direct, fie prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă, mai ales prin intermediul televiziunilor care relatează în buletinele lor de ştiri despre sărbătoarea Învierii Domnului, şi anume bucurie, dar nu orice bucurie, ci bucuria triumfului vieţii asupra morţii, adică bucuria Învierii lui Hristos, care este învierea noastră, a tuturor.

Dragii noştri credincioşi!

 Poate că ne întrebăm -Ce este Lumina Învierii?      

Iar răspunsul ni-l dă Sfânta Scriptură, pentru că El însuşi se autodefineşte ca fiind Lumina vieţii: „Eu sunt lumina lumii, cel ce îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii”. Şi dacă suntem atenţi putem observa dubla mişcare ce apare în invitaţia Bisericii: venirea şi primirea, adică întâlnirea. Adică primim doar dacă venim. Şi primeşte pe oricine vine la El, căci aşa cum Hristos este lumina lumii, tot aşa ne dă putere celor ce îl urmăm spre a deveni la rându-ne lumină a lumii, pentru că suntem lumină din lumina lui Hristos. De aceea, Lumina pascală este o călăuză către Hristos. Şi atunci, când ţinem făclia în mâini, să înţelegem că Dumnezeu a poposit în palmele noastre. Când ne uităm la ea, să-L vedem pe Hristos, al cărui chip suntem fiecare dintre noi. Să transformăm această lumină văzută în lumina nevăzută a sufletelor noastre, care să ne lumineze nu numai drumul în această viaţă, ci şi în viaţa viitoare. Şi aşa cum protejăm plăpânda flacără din mâini să nu se stingă, aşa să nu lăsăm păcatele să stingă sfinţenia din sufletele noastre.

Am venit în această Noapte Sfântă să primim şi să ducem această lumină în casele noastre. Duceţi bucuria Învierii tuturor celor dragi, dar mai ales celor bolnavi care ar fi dorit să vină la slujba de Înviere dar, din cauza suferinţei, n-au putut. Duceţi lumina Învierii şi celor care ar fi putut să vină, dar nu s-au ostenit să iasă din casă. Spuneţi-le tuturor că Hristos a Înviat şi pentru ei. Iar Lumina Învierii să vă umple sufletele de bucurie! Aşadar, Lumina Învierii nu este o candelă magică în miezul nopţii, ci este dragostea care luminează pe fiecare în lumea întunecoasă a urii. Pentru că „Lumina lui Hristos luminează tuturor”. Şi de aceea, spre încheiere, să încercăm medităm la frumoasa priceasnă care ne spune şi ne transmite şi un mesaj: „Primăvară dulce, paradis frumos/ Să cântăm cu toţii a-nviat Hristos/ Îngerii din ceruri cântă azi cu noi/ Şi pe toţi ne-ndeamnă - înviaţi şi voi./ Fraţi, surori, cu toţii, într-un gând voios/ Haideţi să-ne-nvie/ Şi pe noi Hristos!/ Haideţi să fim fiii Tatălui de sus/ Vine primăvara, Domnului Iisus/ Primăvară dulce, paradis frumos/ Umple viaţa noastră, A-nviat Hristos/ Slavă Ţie Doamne, Prea iubit Iisus/ Primăvară dulce, primăvară dulce/T u ne-aduci de Sus! Amin!

Sărbători  binecuvântate!

Hristos  a înviat!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5