Povestea primului chirurg plastician de la Spitalul Judeţean. În premieră, operaţie de reconstrucţie. Dr. Mihaela Albu: Pacienţii aveau nevoie de încredere în sistemul medical din Bistriţa

Investiţiile realizate în infrastructura de sănătate – Bloc operator centralizat, Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă, secţia de chirurgie etc. – dotările cu echipamente medicale de ultimă generaţie au determinat şi atragerea unei noi generaţii de medici la Bistriţa.

Dr. Mihaela Ioana Albu este doar un exemplu de tânăr chirurg, pasionat, care a optat să lucreze la Bistriţa, asta pentru că a găsit aici tehnologie de ultimă oră, un colectiv medical cu care poate colabora, din toate specialităţile,  dar şi susţinerea managementului spitalului.

Specialist în chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, dr. Mihaela Ioana Albu şi-a descoperit încă din primii ani de facultate pasiunea pentru artă şi frumos, lucru care a determinat-o să aleagă această ramură de fineţe a chirurgiei. După absolvirea Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, a urmat rezidenţiatul la Clinica Chirurgie I, dar şi la Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca. Dezvoltarea profesională a fost continuată în Germania în cadrul Spitalului ˝Rotes Kreuz˝ Kassel sub îndrumarea prof. Noah (preşedintele Asociaţiei Chirurgilor Esteticieni din Germania), unde şi-a desăvârşit tehnici chirurgicale de top.

Are 35 de ani, dintre care aproape 15 ani i-a dedicat studiului, la facultate, rezidenţiat şi specializare. Acum îşi dedică experienţa şi cunoştinţele acumulate pacienţilor bistriţeni.

     ***  

Rep.: - Vreau să debutăm discuţia noastră de la intervenţia chirurgicală pe care aţi avut-o luni, 6 februarie. Am aflat că că aţi stat în sala de operaţie aproape 13 ore. E greu şi să numeri aceste ore, darămite să operezi. Despre ce a fost vorba?

Dr. Mihaela Albu: - A fost un traumatism prin strivire, un accident de muncă, la nivelul antepiciorului drept, în urma căruia au rezultat numeroase fracturi cominutive, la nivelul metatarsienelor şi falangelor. Pacientul a fost preluat iniţial de serviciul ortopedic, de domnul profesor Purghel Florian, care a fixat fracturile şi a repoziţionat tegumentul şi degetele de la nivelul piciorului. Ulterior, pacientul a dezvoltat o necroză la nivelul degetului mare şi a degetului doi, dar şi la nivelul tegumentului din talpă. Pacientul a rămas cu zona osoasă expusă, după debridare chirurgicală.

Am decis să păstrăm lungimea piciorului pacientului, efectuând un lambou liber. Ce înseamnă asta? Am luat tegumentul, grăsimea şi o porţiune de muşchi de la nivelul coapsei, izolând vasele de sânge şi nerv, vase de sânge care s-au cusut la nivelul piciorului, păstrând astfel vascularizaţia la acest nivel. De asemenea, s-a suturat şi nervul, pentru ca pacientul să aibă sensibilitate la nivelul plantar.

Evoluţia ulterioară este favorabilă, fapt ce ne bucură.

Rep.: - Câţi medici au participat la această intervenţie?

Dr. M. Albu: - Am fost doar eu singură şi cu o asistentă, iar ulterior două asistente. Operaţia a durat 12-13 ore, cu o pauză de o jumătate de oră. Operaţia a fost posibilă datorită anesteziei, doamna doctor Veronica Morari, personalului medical mediu şi, bineînţeles lucrurile acestea nu ar fi fost posibile dacă nu s-ar fi investit aşa de mult la nivelul blocului operator, a aparaturii de care avem nevoie în operaţiile acestea complexe şi datorită bunăvoinţei personalului. În astfel de operaţii avem nevoie de o implicare totală din partea personalului. Ţin să mulţumesc, de asemenea, şi conducerii care s-a implicat extrem de mult în dezvoltarea fiecărei secţii în parte.

Rep.: - Cum poate rezista un medic 12 ore în sala de operaţie?

Dr. M. Albu: - E vorba de antrenamentul din rezidenţiat care se menţine ulterior ca medic specialist şi, bineînţeles, datorită pasiunii, altfel lucrurile nu ar fi posibile.

Rep.: - Ce v-a convins să veniţi să profesaţi la Bistriţa?

Dr. M. Albu: - Eram la o specializare în Germania, pe chirurgie plastică şi reconstructivă. Când eram rezident la Cluj, am fost la Bistriţa, am văzut spitalul, am văzut că spitalul este în plină dezvoltare. Ulterior, fiind în Germania, am dorit să mă întorc din nou acasă şi mi-am amintit de Bistriţa, m-am interesat, am aflat că se fac investiţii serioase la nivelul spitalului, ceea ce mi s-a părut foarte important pentru un tânăr medic specialist. Am văzut că există majoritatea specializărilor, pentru că şi acest lucru este important pentru dezvoltarea ta ca medic şi pentru a te putea ocupa bine de pacienţi. Am aşteptat momentul în care să fie scos un post. De loc sunt bihoreancă, din Aleşd. Lucrez la Bistriţa din noiembrie 2015, deci de aproape un an şi jumătate.

Rep.: - Spunea profesorul Buta că acum sunteţi ca un general, ca un arhitect care-şi construieşte secţia. La ce să ne gândim?

Dr. M. Albu: - În principal, am dorit să dotez blocul operator şi secţia cu aparatura necesară chirurgiei plastice. Nefiind un alt chirurg plastician înaintea mea, am fost nevoiţi să achiziţionăm aparatură, microscopul chiar urmează să ajungă, dermatom, instrumentar. Personalul mediu trebuie pregătit, pentru că chirurgia plastică şi microchirurgia reconstructivă este o chirurgie de fineţe.

Rep.: - Aţi fost în foarte multe clinici din ţară şi străinătate. Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa la ce nivel este?

Dr. M. Albu: - Din punctul meu de vedere, spitalul arată mult mai bine decât multe alte centre. Blocul operator centralizat poţi să-l compari chiar cu cel din Germania, din multe puncte de vedere  - renovare şi dotări - este chiar superior. Pot să zic că nu ne lipseşte aproape nimic, fiind dotat cu tehnologia de ultimă oră.

Rep.: - Autorităţile judeţene intenţionează să construiască un bloc ANL pentru tinerii specialişti din sănătate. Credeţi că este o idee bună?

Dr. M. Albu: - Eu zic că e un pas important mai ales pentru medicii care doresc să vină să lucreze în Bistriţa şi pentru început este un ajutor semnificativ, e un lucru bun mai ales pentru cei care nu cunosc oraşul, nu au cunoştinţe, se orientează spre Bistriţa datorită spitalului şi a ceea ce avem aici şi de aceea cred că ar fi de mare ajutor, mai ales în prima perioadă.

Rep.: - Cum credeţi că am putea convinge tinerii specialişti ca dumneavoastră să rămână în ţară, să rămână la Bistriţa?

Dr. M. Albu: - Dacă salariile cresc la nivel naţional, e un lucru bun. Eu cred că e important pentru el, pentru medic, să-şi dorească să se implice şi să fie o colaborare bună între medici. Nu cred că sunt avantaje semnificative între Cluj sau Bistriţa, eu nu le văd aşa. În ceea ce priveşte străinătatea, eu cred că în primul rând contează ideea de străinătate. Pentru fiecare medic cred că e bine să meargă să vadă cum se întâmplă lucrurile acolo, cum e organizat sistemul sanitar, să vadă tehnologia de ultimă oră. Şi eu merg de două ori pe an ca să văd ce se mai implementează în Germania, pentru a aduce şi în Bistriţa toată tehnologia de ultimă generaţie, intervenţiile de ultimă oră. Nu trebuie să rămâi la nivelul la care eşti, tot timpul trebuie să progresezi, să ajungi în rând cu cei din afară. Pentru mine Germania e un punct de reper. Sistemul sanitar merge foarte bine acolo. Şi pe chirurgie plastică şi reconstructivă sunt foarte bine puşi la punct.

Rep.: - De ce aţi ales medicina, e o profesie moştenire de familie?

Dr. M. Albu: - Nu, a fost o pasiune de-a mea. Am făcut  informatică, îmi plăcea foarte mult matematica.

Rep.: - V-aţi gândit de la bun început la această specializare, pe care lumea o vede mai mult pe partea de estetică, de înfrumuseţare?

Dr. M. Albu: - În primul an şi eu am avut aceeaşi părere, dar din anul doi m-am interesat, am fost la stagii de pregătire şi am văzut că chirurgia plastică însemană mult mai mult. Chirurgia estetică este doar o ramură mică şi nu cea mai complexă, complexă este microchirurgia reconstructivă. Până la urmă şi satisfacţia ca şi medic care face chirurgie reconstructivă este destul de mare văzând un pacient care nu putea să meargă, că poate acum, replantând un deget. Un pacient fiind mulţumit redă şi mulţumirea medicului. Chirurgia plastică şi reconstructivă pot să spun că este una dintre cele mai mari chirurgii, de la traumatisme – cap, torace, membre superioare şi inferioare, trunchi – orice traumatism la acest nivel fără să implice organele interne ţine de chirurgie plastică.

Rep.: - Credeţi că încet-încet se schimbă percepţia oamenilor faţă de Spitalul Judeţean?

Dr. M. Albu: - Am văzut şi am constatat că pacienţii îşi doresc să vină din ce în ce mai mult la spitalul din Bistriţa, să aibă posibilitatea să fie trataţi aici şi nu mai doresc să fie trataţi la Cluj sau la Mureş. Până la urmă, şi pentru pacienţi e un confort în plus. Ei aveau nevoie de încredere în sistemul medical din Bistriţa şi am auzit că pacienţii îşi doresc din ce în ce mai mult să vină spre noi, având şi posibilităţi de tratament complexe, personal amabil.

Rep.: - Când nu faceţi medicină, ce faceţi?

Dr. M. Albu: - Timpul meu liber este destul de limitat. Îmi place să fac sport, să vizitez. În perioada de iarnă merg la sală, iar vara îmi place să alerg.

 

Comentarii

08/02/17 22:16
Dr.Demian Adria...

Felicitari,Mihaela pentru reusita ta si pentru tot ceea ce faci in Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita!De asemenea,o felicit si pe d-ra Dr.Morari Veronica.

10/02/17 18:17
Teodor Peter

Va felicit si va multumesc ca mi-ati redat increderea in sistemul sanitar !

10/02/17 18:17
Teodor Peter

Va felicit si va multumesc ca mi-ati redat increderea in sistemul sanitar !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5