Povestea bistriţenilor la Olimpiada Naţională de Știinţe Socio-Umane

La Gura Humorului s-a desfăşurat Olimpiada Naţională de Știinţe Socio-Umane. Iată echipa bistriţenilor (la disciplina cultura civică: Bob Alexandra Diana şi Mureşan Anca Bianca, psihologie: Buhos Teodora, economie: Titieni Tiberiu, sociologie: Moldovan Claudiu, filozofie: Dociu Daniela). Atmosfera concursului este descrisă chiar de către participanţi...
Bob Alexandra Diana (Cultura civică): „Începutul, împreună cu sfiala lui, e mereu imprevizibil: nerăbdarea, curiozitatea, frica erau doar câteva lucruri care îmi bântuiau fiinţa. Eram acolo… Locul în care ajunsesem părea atât de plin de întrebări: Gura Humorului, o partea a frumoasei Bucovine, un loc special care, spre surprinderea mea, m-a primit ca pe un oaspete de onoare, un ţinut căruia nu i-a luat mult timp pentru a mă vrăji şi pentru a mă face să rămân îndrăgostită de el. Aici am întâlnit copii talentaţi, profesori minunaţi, oameni speciali care m-au învăţat ce înseamnă să fii cu adevărat mulţumit, oameni care mi-au demonstrat că valoarea umană nu este definită de nimic altceva decât de ceea ce eşti tu (cu atât mai puţin de o notă). Aşadar, competiţia pe care o olimpiadă naţională o presupunea nu mai era o luptă pentru mândria de a fi cel dintâi, ci o căutare înspre a mă găsi pe mine, eu ca optimistă şi învingătoare - indiferent de rezultat.
Deşi pentru mulţi a fi învingător înseamnă a fi acolo în funtea tuturor, pentru mine a însemnat o experienţă care va rămâne mereu o poveste specială păzită în cartea amintirilor mele. Aici am învăţat cu adevărat ce însemnă răbdarea, curajul de a te ridica atunci când crezi că nu mai poţi să o faci, perseverenţa şi pasiunea cu care îţi aperi ţelurile. Totul m-a determinat să spun “Nu voi uita niciodată această olimpiadă!”.
Daniela Dociu (Filozofie): „Pentru mine, filosofia reprezintă ştiinţa care « eliberează dogmatismul oarecum arogant al celor care nu au călătorit niciodată în ţinutul îndoielii eliberatoare » şi îmi oferă o perspectivă de ansamblu asupra vieţii. Aş putea să vorbesc la infinit despre filosofie, totuşi am să mă opresc aici şi am să vă povestesc despre experienţa extraordinară pe care am avut-o la Gura Humorului, oraşul unde s-a organizat olimpiada. Am cunoscut aici persoane deosebite cu care am împărtăşit aceleaşi înclinaţii, plaiurile Bucovinei ne-au oferit o priveliste frumoasă, iar peisajul mi-a inspirat numai calm şi seninătate. Mănăstirile, jocurile populare specifice Bucovinei, încondeierea ouălor, plimbarea cu mocăniţa şi, nu în ultimul rând, ospitalitatea oamenilor, mi-au lăsat amintiri memorabile pe care le voi păstra mereu în suflet.
Am luat cu mine parfumul de primavară de pe aceste tărâmuri splendide, iar perioada dinaintea Săptămânii Patimilor a fost momentul perfect pentru a vizita meleagurile bucovinene şi oamenii din împrejurimi.” Cred că merită să-i nominalizam şi pe cei aflaţi în spatele "bătăliilor" purtate de ei: prof. Danila Ligia, prof. Coman Dan, prof. Laczko Nunuta, prof. Mathe Dorina, prof. Zbînca Loredana, inspector de specialitate Petrean Doina.
Subiectele au fost dificile, solicitând în egală măsură informaţia de specialitate, efortul creativ şi abordarea originală din partea participanţilor. Inspiraţi de evoluţia lor, merită să facem toţi - profesori, părinţi, factori de decizie locali sau naţionali - *ceva mai mult* pentru tinerii care ne reprezintă.
Prof. socio-umane Loredana Zbînca

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5