Politicienii bistriţeni se implică în ajutorarea sinistraţilor din Moldova

Niciodată nu au venit furiile naturii mai bine pentru imaginea politicienilor. Sinistraţii din Moldova sunt în centrul atenţiei actorilor politici, cei mai mulţi înghesuindu-se să îi ajute cu ce pot, că doar în vremurile de criză pe care le traversăm, orice prezenţă în mijlocul năpăstuiţilor aduce un plus de imagine. Dar cum vorba unui politician, în asemenea momente, solidaritatea nu are culoare politică, orice ajutor este binevenit pentru acei oamenii care în câteva clipe au pierdut agoniseala de o viaţă.

Luând exemplul societăţii civile, al trusturilor media, reprezentanţii locali ai PNL şi PDL au anunţat că vor iniţia campanii de strângere a unor produse şi bani pentru victimele calamităţilor. Calamităţile care au afectat aproape o jumătate din România au devenit în ultimele zile subiectul de discuţie prioritar al politicienilor bistriţeni, aceştia declarându-şi solidaritatea cu victimele inundaţiilor din Moldova, anunţând ca vor încerca să-i ajute pe sinistraţi.

PNL B-N va ajuta zonele afectate din judeţul Bacău

Un prim demers l-a făcut PNL B-N, a cărui conducere a lansat o campanie de strângere de ajutoare. Astfel, preşedintele PNL B-N, deputatul Ioan Ţintean a susţinut, ieri, într-o conferinţă de presă, că la nivelul organizaţiei judeţene va începe o acţiune de colectare de ajutoare pentru sinistraţiii din Moldova, dar acestea se vor îndrepta înspre localităţile afectate din judeţul Bacău, şi nu înspre judeţul Suceava, unde potrivit lui Ţintean, preşedintele CJ Gheorghe Fluture (PDL) va primi cu prioritate ajutoare din fondul de rezervă al Guvernului Boc.

,,Vom alege o localitate, probabil, din judeţul Bacău unde ne vom îndrepta cu aceste ajutoare, pentru că judeţul Suceava chiar dacă a fost foarte afectat, preşedintele CJ Gheorghe Fluture, cu siguranţă, va primi cu prioritate, ajutoare de la Guvern din fondul de rezervă, şi probabil chiar şi din fondul de solidaritate UE, de unde cred că România va accesa de data aceasta nişte sume importante pentru a putea salva ţara de dezastrele naturale care s-au abătut asupra ei. Duminică, vom bate în cuie un program operaţional privind adunarea şi ducerea de ajutoare într-o localitate din judeţul Bacău. În acest sens voi lua legătura cu Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, şi probabil dânsul ne va da un sfat asupra locaţiei unde să ducem ajutoarele. Mă refer aici la încălţăminte, îmbrăcăminte, alimente, lemn, pentru că avem câteva comune, unde primarii şi consilierii noştri ne vor ajuta să adunăm câţiva metri cubi de material lemnos pe care să îl ducem în zonă”, a spus deputatul PNL Ioan Ţintean.

Ioan Oltean (PDL): Solidaritatea umană trebuie să se manifeste ferm

La rândul său, liderul PDL B-N, deputatul Ioan Oltean, a susţinut că organizaţia pe care o conduce, doreşte să se implice în ajutorarea sinistraţilor, şi în special a celor din zona Moldovei.

,,PDL va începe să adune ajutoare pentru a le trimite în Moldova şi a-i ajuta pe cei afectaţi de intemperiile naturii. Ne manifestăm solidaritatea cu toţi cei afectaţi de natură şi sperăm că prin puţinul pe care putem să îl adunăm să contribuim la diminuarea efectelor negative din zonă. Vom lua legătura cu toţi membrii PDL, cu oamenii de afaceri, iar parlamentarii PDL vor fi primii care vor deschide lista de contribuţii la acest fond, pentru ca într-un viitor apropiat, în 10 zile, două săptămâni maximum, să ne putem îndrepta spre acele zone cu ceea ce noi vom reuşi să adunăm (haine, alimente, materiale de construcţie, bani) şi tot ceea ce este necesar într-un asemenea moment”, a precizat Ioan Oltean.

Vicepreşedintele PDL a tras un semnal de alarmă şi a spus că în aceste momente solidaritatea nu trebuie să aibă culoare politică, şi aceasta trebuie să se manifeste într-un mod ferm şi cât mai repede cu putinţă.

,,Personal, îmi manifest întreaga solidaritate faţă de necazul care s-a abătut asupra oamenilor din zona Moldovei şi mă solidarizez cu toţi cei care vor să dea o mână de ajutor, indiferent de culoarea politică, indiferent de naţie, sex şi religie. Personal, sunt un om care consideră că solidaritatea umană trebuie să se manifeste ferm în asemenea situaţii, iar PDL o va face cu certitudine, nu doar la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, ci şi la nivel naţional. (…) Încă nu am ales un judeţ, vrem să discutăm cu preşedinţii de consilii judeţene din zonele afectate, Botoşani, Suceava, Bacău, care sunt cele mai afectate zone, să vedem unde ne îndreptăm pentru a încerca în ultimă instanţă şi o dirijare coordonată a acestor ajutoare, să nu meargă doar înspre un judeţ, iar altele să fie deficitare la acest capitol”, a subliniat Ioan Oltean.

El a susţinut în conferinţa de presă de vineri că, problema prioritară a premierului şi a miniştrilor este aceea a inundaţiilor, aceştia trebuind să fie prezenţi mult mai devreme la faţa locului, pentru a lua contact direct cu soarta miilor de sinistraţi.

,,Şeful Executivului este premierului, el este cel care gestionează un astfel de eveniment, de aceea cred că premierul şi unii miniştri s-au dus în teritoriu, relativ târziu, la locurile unde s-au produs calamităţile. E bine totuşi că s-au dus şi că au luat contact direct cu realităţile din teritoriu”, a declarat Oltean.

În opinia lui Oltean, toate guvernele, inclusiv Guvernul Boc, nu au acordat o suficientă atenţie zonelor cu potenţial mare de calamitate, dar nu poţi să acuzi pe cineva anume pentru o dezastrele naturale care s-au abătut şi în acest an asupra României.

,,Eu nu cred că Opoziţia poate avea o minte atât de denaturată, încât să îţi doreşti ca asupra României să se reverse calamităţi care să pună în dificultate Guvernul. Nu cred că poţi să dai vina pe cineva pentru o calamitate. Sigur, poţi să observi anumite lucruri, şi vreau să vă spun un lucru. Toate guvernele, absolut toate guvernele nu au acordat suficientă atenţie zonelor cu potenţial mare de calamitate, că sunt o mulţime de obiective pe râuri inundabile care sunt inundabile din 1990 încoace, acesta este un adevăr pe care îl putem imputa şi Guvernul Tăriceanu, şi Guvernului Văcăroiu, şi Guvernului Năstase şi Guvernului Roman, şi Guvernului Boc. Am fost ministrul Apelor, şi ştiu ce importanţă a acordat şi Guvernul Ciorbea acestui fenomen la vremea respectivă, şi nu a fost nici un guvern cu mai multă aplicare asupra acestui domeniu. Niciodată nu au fost bani suficienţi, dar absolut nici un guvern nu a avut o listă de priorităţi foarte bine stabilită, în care aceste lucruri să fie avute în vedere”, a explicat Ioan Oltean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5