PMP a iniţiat o lege care să permită cotizarea retroactivă în sistemul public de pensii pentru românii care nu au domiciliu în ţară!

Grupul de parlamentari ai Partidului Mişcarea Populară a promovat un proiect de lege privind unele măsuri de cotizare retroactivă în sistemul public de pensii, a anunţat deputatul Ionuţ Simionca, în cadrul unei conferinţe de presă.

         „Prin adoptarea Legii 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane din sistemul public de pensii s-au urmărit crearea oportunităţii de a accede la o categorie de pensie din sistemul public prin plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, vârsta standard şi stagiul minim de cotizare.

         Prin efectele actului normativ se numără evitarea excluziunii sociale a unor categorii de persoane care în prezent nu au dreptul la o pensie stabilită de sistemul public de pensii, întrucât nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege cu privire la stagiul minim de cotizare. Pe de altă parte, prin măsurile prevăzute de legislaţia în vigoare, cetăţenii români care nu au domiciliul sau reşedinţa în România nu pot încheia contract de asigurare socială în baza Legii 186/2016 şi, în consecinţă, nu pot achita nici contribuţia de asigurări sociale”, a explicat parlamentarul PMP.

         Potrivit deputatului Simionca, această limitare a posibilităţii de achitare numai pentru persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în România reprezintă o inechitate faţă de cetăţenii români din afara graniţelor ţării care nu au posibilitatea de a plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale. Astfel, propunerea legislativă are drept scop acordarea în condiţii de egalitate a accesului la aceste măsuri a cetăţenilor români din afara graniţelor ţării. „Acest proiect legislativ este făcut pentru cetăţenii români din afara graniţelor ţării, se adresează în mare parte cetăţenilor români din Republica Moldova, care nu au cotizat la sistemul de stat şi care doresc să cotizeze retroactiv. Beneficiul acestei legi este că intră bani în buget, iar aceştia, fiind cetăţeni români, au drepturi ca şi cei din România”, a explicat Ionuţ Simionca.

         Potrivit proiectului legislativ, perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi şi ultimii cinci ani anteriori acestei date.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5