A plecat profesorul Valer Pop, fiu al satului Borleasa

În al 87-lea an de trăire pământească, profesorul, directorul şi inspectorul şcolar VALER POP, din satul Borleasa, elev al şcolii năsăudene, a părăsit azi, 22 iunie 2021, catedra vieţii, ducându-se în ceruri, spre a se întâlni cu cei dragi: părinţii Simion şi Zîna, sora Lisaveta şi fratele Ioan, soţia Liţuca şi colegii din corpul profesoral năsăudean şi dejan, de care a fost strâns legat.

Al doilea copil plecat din Borleasa spre şcoli înalte, a lăsat la trecerea sa o vie amintire, de gândire, de lucru, de acţiuni, cât şi o receptivitate la prefacerile continue ale ştiinţei, ale vieţii şi societăţii.

Şi-a început ucenicia în casa părintească, într-o familie de buni gospodari, formându-şi  singur programul de a alege şi de a lupta. În familie, de la părinţi a învăţat felul de a cunoaşte munca, precum o necesitate vitală şi pasiunea lucrului bine făcut, cu viziunea unui trecut din adâncul vremurilor, legat fără întrerupere de punctul de plecare, locurile de acasă, unde a primit  ca un binecuvântat, dorinţa de a şti, pasiunea cunoaşterii, curiozitatea intelectuală, o mare mulţumire spirituală, sentimental datoriei împlinite şi adevăratele legi ale colegialităţii şi prieteniei. Toată viaţa a fost şcolar, elev, student şi dascăl, o meserie care te obligă mereu a învăţa, pentru că înainte de a învăţa pe alţii, trebuie să înveţi tu însuţi toată viaţa şi zilnic să dai muncii de la catedră un sens creator şi profunzime fiecărui amănunt din viaţă, convins că viaţa e o paranteză a eternităţii ce se consumă între pământ şi cer.

Pasul nostru, a consătenilor, prietenilor şi colaboratorilor, împovărat de jale se opreşte în răspântia deasupra căreia stă scris cuvântul – DESPĂRŢIRE.

            Prin trecerea la loc cu verdeaţă a unui OM complet, coborâtor de pe Valea Ţibleşului de unde a coborât şi marele Rebreanu, am pierdut un darnic răspânditor al prieteniei sfinte, o pildă de omenie, o candelă la altarul frumosului, secarea unui izvor de înţelepciune, un îndrumător cinstit al multor generaţii de elevi.

            Noi, cărora nu ne e dat să-i aruncăm pe sicriu ultimul pumn de pământ, îngropăm în mormântul ce se închide joi, 24 iunie 2021, la Dej, pe Dealul Florilor, o parte din însuşi bulgărul  de ţărână ce este INIMA NOASTRĂ.

 Să dea Bunul Dumnezeu să intri în locaşurile drepţilor!

 

  Lucreţia şi Ioan Mititean

           

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5