Spre consultarea populaţiei

Planul Urbanistic Zonal – ACTUALIZARE PUZ “ZONA DE REZERVAŢIE ISTORICĂ şi ARHITECTURĂ”

În holul primăriei municipiului se află expusă spre consultarea populaţiei documentaţia privind actualizarea Planului Urbanistic Zonal ce cuprinde “Zona de rezervaţie istorică şi de arhitectură” a Bistriţei. Invitându-i pe cei interesaţi de problemele dezvoltării oraşului, Monica Pop – şef serv. Urbanism, reaminteşte că “Orice persoană interesată, chiar dacă nu este proprietar în zona studiată de acest plan urbanistic, poate veni să consulte materialul pus la dispoziţie, să facă observaţii şi propuneri care să fie analizate şi cuprinse, după caz, în forma finală a planului”. Primul PUZ referitor la acest perimetru a fost elaborat în 1998, delimitând centrul istoric al municipiului Bistriţa planul cuprinde cele 182 monumente din centrul istoric şi zonele lor de protecţie. Reglementează regulile de intervenţie asupra clădirilor existente.

Eventuala completare a parcelarului existent cu construcţii noi. Suprafaţa totală studiată este de 45 hectare. Orice intervenţie în perimetrul studiat se face numai cu avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, respectiv Comisia zonală de monumente istorice.

-Daţi-ne câteva elemente care pot servi unei informări, cât de cât, privind actualizarea PUZ-ului în discuţie.

MONICA POP: - Tot teritoriul acesta de 45 hectare este împărţit în subzone istorice de referinţă (S.I.R.). Actualizarea este impusă de legislaţia nouă în domeniu, respectiv Legea 422/2001. Fiecare S.I.R. are reglementări proprii. Actualizarea a fost necesară ţinând cont de solicitările celor care deţin teren şi construcţii în centrul istoric. PUZ-ul actualizat reglementează: regimul de înălţime, procentul de ocupare a terenului, aspectul exterior al clădirilor, materialele de construcţie care să fie utilizate, culoare, acoperişurile, împrejmuirile, amenajarea curţilor, accesul, circulaţia.

-Menţionaţi şi câteva elemente noi cuprinse în plan.

-În primul rând sunt prevăzute parcările subterane şi supraterane pe domeniul public. Pot menţiona parcări precum cele din Piaţa Mihai Eminescu (parcare subterană), din str. Bistricioarei (în spatele BCR), din zona Finanţe – Camera de Comerţ şi cea din str. Zimbrului.

Trebuie să menţionez că documentaţia este în faza de consultare a populaţiei şi după expirarea celor 30 de zile de la afişare, va urma o dezbatere publică, care să contureze şi mai mult problematica ce priveşte zona de rezervaţie istorică şi de arhitectură a oraşului. De asemenea, pot să spun că deja cei care au luat la cunoştinţă de documentaţia expusă în holul primăriei, manifestă interes, vin şi se informează, cer explicaţii, ceea ce e în interesul lor şi al urbei noastre.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5