Pictura în ulei: idei, ponturi de care să ții cont și materiale recomandate

Dacă ești pasionat de artă, și de pictură în general, cu siguranță știi că pictura în ulei este printre cele mai apreciate moduri de lucru din acest domeniu și majoritatea operelor consacrate îl folosesc. Pictura în ulei este versatilă și te ajută ca începător, de asemenea. Acest lucru se datorează în mod special controlului pe care îl ai asupra texturilor, intensității culorilor etc.

La început însă poate părea complicat să te aventurezi în această direcție, mai ales dacă nu ai informațiile necesare pentru a face primii pași. Așadar, ți-am pregătit o prezentare a aspectelor importante ale picturii în ulei:

Ce este pictura în ulei?

Pictura în ulei a devenit o practică faimoasă în secolul XV, odată ce s-a răspândit în pe teritoriul Europei de Nord. Se consideră că artistul olandez Jan Van Eyck ar fi descoperit această tehnică, pe care a încorporat-o și în lucrările sale efectuate pe suprafețe de lemn.

Vopseaua pe bază de ulei este caracterizată de pigmenți de culoare combinați cu uleiuri, cel mai des fiind folosit uleiul de in. Există mai multe tipuri de vopsele pe bază de ulei potrivite pentru acest tip de pictură și se aleg în funcție de materialul pe care se lucrează, calitatea pigmentului etc. Vopseaua poate fi combinată separat cu solvenți și mai mult ulei, pentru a schimba intensitatea culorii, textura vopselei și pentru a face modificări pe parcursul aplicării acesteia pe suprafața aleasă.

De ce ai nevoie pentru pictura în ulei

Indiferent de nivelul la care te afli, dar mai ales pentru începători, cel mai simplu este să folosești vopsele pe bază de ulei care sunt deja preparate în recipient. Poți alege seturi de culori în funcție de prețul și varietatea acestora.

De asemenea, vei avea nevoie de pensule pentru pictura în ulei  de diferite dimensiuni și forme. Cele mai accesibile ca preț sunt pensulele cu fir sintetic, dar merită să investești în cele puțin mai scumpe, pentru a evita degradarea prematură a acestora. Pentru început, achiziționează o pensulă mai mare care te ajută să acoperi o suprafață întinsă, o pensulă medie și o pensulă mică pentru detaliile pe care trebuie să le aplici.

Suportul pe care pictezi poate fi unul din hârtie, lemn sau pânză. Hârtia și pânza sunt cele mai folosite suporturi atât pentru începători, cât și pentru artiștii cu experiență. Alege pânza deja întinsă pe suport dacă te afli la primele încercări de pictură în ulei.

De asemenea, vei avea nevoie de o solvenți, materiale de curățat și o paletă pe care să amesteci culorile sau să adaugi uleiuri extra.

Ce tehnici de pictură în ulei poți aplica?

Există câteva tehnici despre care trebuie să știi chiar și înainte de a le aplica în practica ta. Iată care sunt acestea:

  • Gras peste slab - aplicarea unui strat de vopsea pe bază de ulei grasă peste un strat de vopsea mai puțin grasă.

  • Gros peste subțire - stratul de culoare gros se aplică peste cel mai subțire, pentru a crea texturi vizibile și proeminente.

  • Lent peste rapid - straturile de vopsea care se usucă rapid se aplică sub cele care se usucă mai lent, pentru a preveni crăparea vopselei.

  • Blending - amestecarea a două culori umede.

  • Glazing - stratul de bază este unul opac și uscat, iar deasupra se aplică un strat nou de culoare, mai subțire, care schimbă nuanța.

Aventurează-te în lumea picturii în ulei pentru a descoperi mai multe despre tainele artei în general și pentru a-ți exersa simțul artistic în cel mai creativ mod.

 

Sursa foto: pexels.com

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5