A picta cu foc

Eduard Călinescu

La „Casa cu lei”, se poate vizita expoziţia personală a pictorului german, care trăieşte în Bistriţa, domnul Manfred Hain. Vernisajul a avut loc în faţa unui public rafinat, select, de generaţii diferite, obişnuit să viziteze, să comenteze, să aprecieze operele de artă, înainte, în timpul şi după eveniment. O atmosferă deosebită oferită de spaţiul de expoziţie şi înnobilată de prezenţe pe măsură, în sală, pe simeze, cu un discret acord muzical, ca-ntr-o întâlnire miraculoasă, având menirea de-a stabili încă un moment important în destinul artistului.
Expoziţia se numeşte „Farben Feuer Werk” – Opera de foc a culorilor?, în traducere – şi conţine pictură în culori acrilice, deosebit de bine armonizate în conturarea mesajului artistic.
Moderatorul şi gazda întâlnirii a fost artistul plastic Lucian Dobârtă, cel ce semnează LuciD, care cu eleganţă şi pricepere a rostit o scurtă introducere, aşezând expoziţia într-o serie, într-o tradiţie a expoziţiilor de la Casa cu lei.
Elena M. Cîmpan, scriitoare, a vorbit despre accentele de culoare prezente în tablourile expuse, care aduc, de la bun început, în ochii vizitatorului, acea „explozie de lumină”, redată printr-un galben solar, prezent ca un leit-motiv aproape în fiecare piesă. Tablourile sunt moderne, cu câte o istorie în spate, o poveste a lor, însumează motive şi forme inedite, sunt alegorii, încărcate de metafore, ale drumului, ale podului, ale anotimpului – iarna cu precădere, sunt peisaje de ieri şi de azi, cu iz medieval, întâlnite în viaţa pictorului, care le-a surprins cu un ochi gata să vadă, cu o minte gata să-nţeleagă şi să exprime bucuria de a trăi, lumina din peisaje. Florile din tablouri sunt „de-un farmec plin”, aducând cu ele reprezentări ale unor stări. Sunt atât de luminoase, lucioase, ca „de sticlă”, parcă sunt fiecare becuri ce se aprind deodată în ochii privitorului, oferind feerie, „spectacol de lumină”, în stilul Manfred Hain.
Istoricul de artă, Vasile Duda, a realizat un „mise-en-abime” ( „punere în adânc”) a expoziţiei, accentuând trăsăturile ei moderne, forţa cu care atrage. Vasile Duda a vorbit cu pricepere despre planurile unui tablou, despre prim-plan şi celelalte straturi până la fundal, despre existenţa unui joc între acestea, despre armonie şi, inevitabil, despre puterea culorii din aceste pânze. Fiecare observă imaginea cu ochii lui, are propriul tablou, cum îl înţelege, cum i se potriveşte. E greu de explicat de ce unii artişti au colorat cerul în roşu, pentru a scoate în evidenţă culoarea albastră prezentă în alte elemente, de ce vedem norii în diferite forme, ale imaginaţiei noastre, în fapt, când ei nu sunt decât o suprafaţă bine conturată, lipsită de sens, de ce tradiţia şi modernitate sunt ca două vase comunicante, pe care le re-găsim de fiecare dată cu revelaţie, cu căldură, cu prietenie. Valoarea expoziţie stă în imaginar şi în real, bine armonizate, dozate în culori magnifice şi magnetizante.
Pictorul Manfred Hain spune: Picturile mele nu trebuie să placă. Ceea ce este important este ca acestea să apară...” Şi au apărut la Bistriţa, spre bucuria pasionaţilor de culoare, şi aşteaptă să fie admirate în zilele aceste frumoase de toamnă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5