Petrică Popşor (OJFIR): La Orheiu Bistriţei, avem cea mai automatizată fermă de creştere a vacilor de lapte din România!

          Fondurile europene atrase de beneficiarii privaţi bistriţeni  - într-un parteneriat cu consultanţii şi Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - au dus la modele de succes. Unul dintre acestea este Ferma Peica.

La Orheiu Bistriţei, familia lui Liviu Peica deţine cea mai automatizată fermă de creştere a vacilor de lapte, după cum a precizat ing. Petrică Popşor, director executiv al OJFIR B-N, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural. Potrivit acestuia, cinci roboţi deservesc tot ceea ce înseamnă flux de creştere, furajare, alăptare etc. Practic, doi roboţi se ocupă de partea de muls, un robot – pentru alimentarea cu furaje, un robot pentru evacuarea dejecţiilor şi un robot pentru alăptare. Ferma, cu peste 250 de capete, funcţionează cu doar doi angajaţi, şeful de fermă şi un îngrijitor, care este şi electrician.

Investiţia a fost realizată printr-un proiect cu fonduri europene de aproximativ 500 mii euro, în urma căruia a fost modernizată şi automatizată această fermă, ultima tranşă de plată fiind făcută în aceste zile. Familia Peica lucrează peste 200 hectare teren pentru a-şi asigura furajarea animalelor.

Ceea ce se întâmplă la ferma Peica de la Orheiu Bistriţei poate reprezenta un model pentru întreaga Românie, mai ales pe fondul crizei de forţă de muncă, dar şi a îmbătrânirii populaţiei din mediul rural. Sperăm ca ideea să fie multiplicată în mai multe zone din judeţ!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5