Luna Pădurii

Peste o treime din judeţ este acoperită încă de păduri

Pădurile ocupă suprafaţa de 35,5% din suprafaţa judeţului Bistriţa-Năsăud, lucru „evident bun”, a precizat, la şedinţa Colegiului Prefectural, Grigore Avram, director ITRSV Cluj. Potrivit acestuia, Bistriţa-Năsăud are un plus de 9% faţă de media naţională, pe plus fiind şi în comparaţia cu media europeană sau cu cea de la nivel mondial. Totuşi, în opinia sa, dacă luăm în calcul potenţialul geografic al acestui judeţ, în momentul de faţă ar trebui să fie împădurit peste jumătate din arealul bistriţean. Ca să ajungem acolo, ne mai trebuie câteva sute de ani.
Faţă de anul trecut, fondul forestier a crescut cu 200 hectare, dintre care 125 prin campaniile de împăduriri. Diferenţa reprezintă locul unde s-a împădurit natural. De la aceste realităţi porneşte noua campanie de primăvară, dedicată arborelui şi pădurii.

Ocoalele silvice private îşi propun împăduriri integrale pe o suprafaţă de circa 280 hectare
În această primăvară, cele 15 ocoale silvice private din Bistriţa-Năsăud şi-au prevăzut să realizeze împăduriri integrale pe o suprafaţă de aproximativ 280 hectare, la care se adaugă şi cele 19,5 hectare în fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Lechinţa. Cele mai mari suprafeţe cuprinse în programul denumit generic „Luna Pădurii” figurează în dreptul OS Valea Ilvei (74,2 hectare), IS Tihuţa-Colibiţa (31 hectare) sau OS Telciu (26,6 hectare).
În ceea ce priveşte campania de împăduriri în afara fondului forestier, pentru perioada 15 martie – 1 mai, un proiect amplu va fi implementat în comuna Budeşti. Nu mai puţin de 69 hectare de teren ar urma să fie „reconstruite ecologic”, cu finanţare prin Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică. Lucrările vor fi efectuate de SC SICRAN 2002 SRL Bistriţa, a anunţat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, directorul Grigore Avram de la ITRSV Cluj. Alte circa 14 hectare ar urma să fie împădurite prin Măsura 221 „Prima împădurire a terenurilor agricole”, astfel de proiecte urmând să fie derulate de persoane fizice sau juridice din comunele Rodna, Dumitra şi Teaca.
Din păcate, proprietarii de păduri – persoane fizice nu şi-au stabilit o strategie în acest sens, dar poate lansarea Măsurii 122 - Îmbunătăţirea valorii economice a pădurii îi va mobiliza în perioada următoare.
În programul de acţiuni ce vor fi realizate în cadrul campaniei „Luna Pădurii” în coordonarea ITRSV Cluj au fost menţionate şi lucrările de regenerări naturale în fondul forestier administrat de ocoalele silvice – pe o suprafaţă de peste 321 hectare, la care se adaugă lucrări similare pe 4,8 hectare în pădurile administrate de OS Lechinţa, dar şi completări la plantaţiile din anii anteriori (inclusiv Consiliul Judeţean în perimetrul de la Dumitriţa).

Voluntarii vor planta puieţi pe circa cinci hectare
În acest an, prin acţiuni de voluntariat, suprafaţa de pădure ar ar urma să crească cu cinci-şase hectare. Voluntari de la Tăşuleasa Social, dar şi angajaţi de la Instituţia Prefectului, Direcţia Agricolă, APIA, APM, ITM, de la Inspectoratul de Poliţie, elevi de la Liceul cu Program Sportiv şi lista ar putea continua şi-au anunţat deja participarea la această campanie. Practic, din 31 martie şi până în 6 aprilie, acţiuni de plantări de puieţi vor avea loc în comunele Sânmihaiu de Câmpie, Miceştii de Câmpie, dar şi la Monor (pe proprietatea Parohiei Gledin).
Puieţii din diverse specii – de la molid, brad, frasin, paltin până la cireş – vor fi donaţi de direcţiile silvice şi alte ocoale silvice din arealul de responsabilitate al ITRSV Cluj.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5