Peste 500 de sindicalişti din educaţie, la mitingul din faţa Prefecturii: Nu cedăm!

Peste 500 de sindicalişti de la UJSLI Bistriţa-Năsăud şi Sindicatul "Învăţământ Bistriţa-Năsăud", din întreg judeţul, au participat la mitingul din faţa Palatului Administrativ. Între timp, liderii naţionali au anunţat că Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României.

De altfel, acesta a fost şi mesajul salariaţilor din învăţământul bistriţean: Nu cedăm! Sindicaliştii au intonat Imnul Naţional al României, sperând în deşteptarea guvernanţilor şi a naţiei, dar au fost puse şi cântece ale copilăriei sau Gaudeamus igitur. Fluiere, vuvuzele, pancarte cu diferite mesaje pentru politicieni au făcut parte din arsenal. De altfel, participanţii au călcat în picioare un banner pe care erau postate fotografiile preşedintelui Iohannis, ale premierului Ciucă şi ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. 

În mijlocul protestatarilor au fost prefectul Teofil Cioarbă şi subprefecţii Ioan Zăgrean şi Decsei Atilla, pentru a le asculta doleanţele şi a le transmite la nivel central. 

         "Oferta Guvernului este aceeaşi de când au început aşa-zisele negocieri, doar au schimbat cuvântul din voucher în prime. Au mai mărit un pic valoarea, nu este un venit constant. Nu ne-au asigurat, în viitoarea Lege a salarizării, ceea ce am cerut noi, ca sindicate, un articol în care să se spună că salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie. Guvernanţii nu doresc aşa ceva, vreau doar încheierea de acorduri politice. Ştiţi şi dumneavoastră că am avut acele acorduri politice cu ministrul Educaţiei, cu guvernanţii şi când am serbat Centenarul la Alba Iulia, cu tricolorul pe gât, şi care nu s-au respectat. Lumea nu mai are încredere. După părerea mea, este foarte greu să ne recâştigăm încrederea în guvernanţi. Vrem ceva concret.

         Aţi văzut că doamna ministru a amânat şi încheierea situaţiilor la clasa a XII-a, şi înscrierea la Bacalaureat. Noi nu ne dorim acest lucru. Mulţumim părinţilor şi le cerem să ne înţeleagă. Nu facem aceste mişcări doar pentru noi, facem şi pentru ei. Guvernanţii sunt direct răspunzători pentru acest drept al elevilor, dreptul la învăţătură. Ca să aibă elevii drept la învăţătură, trebuie să ne asigure, cei care sunt puşi să ne conducă, toate elementele care concură la acest drept la învăţătură al elevilor. Mulţumim încă o dată celor care ne sprijină şi mergem înainte.

         Membrii noştri din UJSLI sunt tot în jurul cifrei de 80%. Guvernul a mai făcut o oarecare gafă, a pus gaz pe foc. A apărut joi în Monitorul Oficial o Ordonanţă de Urgenţă prin care schimbă două legi capitale pentru relaţiile cu sindicatele – Ordonanţa 42, prin care modifică articole din acele două legi - şi îmi pun un semn de întrebare, ne îndreptăm spre dictatură – fără să fie consultate sindicatele la nivel naţional, confederaţiile, în şedinţe de dialog social sau CES, au publicat în Monitor şi pe noi, cei din Învăţământ, ne afectează pentru că, după ziua de joi, cine intră în grevă suspendarea contractului se face la iniţiativa angajatului, ceea ce pe mulţi colegi care se vor înscrie la grevă îi afectează şi nu li se mai recunosc zilele de grevă ca zile efectiv lucrate la catedră, tocmai ca să ne pună beţe-n roată", a declarat Victor Ivan, liderul judeţean al UJSLI Bistriţa-Năsăud.        

Prof. Cristina Rusu, lider judeţean la Sindicatul Învăţământ Bistriţa-Năsăud, a punctat faptul că, în urma consultărilor avute, colegii săi nu vor să cedeze.

"Aţi văzut că guvernanţii au venit cu o ofertă, adică un voucher în plus. Colegii mei au venit să dea răspunsul, adică nu, mulţumim de vouchere, dorim să continuăm greva. Sunt afectate şi examenele copiilor – Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională. Răspunsul nu este la noi, răspunsul este doar la guvernanţi. Noi ne-am gândit la copii, dar de 30 de ani încoace, guvernanţii nu s-au gândit la noi şi nici la copiii noştri. Aşteptăm răspunsul lor", a declarat aceasta.

Din 1 iunie, educaţia intră în minicavanţa de 1 Iunie şi Rusalii. Poate până marţea viitoare, se va găsi soluţie agreată de ambele părţi pentru revenirea la normalitate.

***

Solicitările au rămas aceleași:
• Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;

• Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic). 

        

Comentarii

31/05/23 16:33
Iuliu

Presedintele Klaus Iohannis după ce s-a întâlnit pe 30 mai, 2023 cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din Educaţie în contextul grevei generale declanşate în învăţământ și a marșului de protest a promis să garanteze un acord politic, în vederea revendicărilor salariale și a obținerii a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a activitătilor didactice in școli. Astfel, chiar pe 31 mai Klaus Iohannis i-a convocat pe liderii coalitiei de guvernare la Cotroceni si le-a cerut să continue negocierile cu sindicatele din învățământ „până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice”.
După discuțiile de la Cotroceni, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru reprezentanții profesorilor care au fost convocatiți la Palatul Victoria, pentru o nouă rundă de negocieri.
În urma întrevederii, Guvernul României a promis că va adopta, mâine, 1 iunie, 2023 prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă din 2024 reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
Rămâne de văzut dacă oferta aceasta va duce la aplanarea protestelor din educatie având in vedere că guvernul stă foarte prost la capitolul "credibilitate".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5