Peste 330 controale efectuate de inspectorii DSVSA. Amenzi şi alimente distruse

Inspectorii din cadrul DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat un număr de 331 controale, în urma cărora au fost aplicate, în conformitate cu prevederile HG 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare, 22 sancţiuni contravenţionale, din care 1 avertisment şi 21 amenzi, în valoare de 29.900 lei.

„Începand cu luna iulie, inspectorii DSVSA BN desfăşoară activităţi de control privind prevenirea toxinfecţiilor alimentare în zonele de agrement/localităţile de interes turistic în sezonul estival. De asemena, DSVSA BN împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud  a organizat şi desfăşurat controale pentru verificarea respectării normelor şi cerinţelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi activităţi specifice de prevenire şi combatere a ilegalităţilor privind comercializarea produselor alimentare”, menţionează directorul executiv Sorin Oros.

Potrivit sursei citate, nu mai puţin de 178 controale au fost efectuate în zonal alimentaţiei – de la unităţi de producere, pieţe, restaurante etc. – fiind verificată respectarea cerinţelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind modul de depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare, în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare. În urma controalelor efectuate au fost aplicate 20 amenzi în valoare de 28.000 lei.

Principalele deficienţe constatate au fost comercializarea produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare; manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; nerespectarea normelor stabilite de ANSVSA privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite şi eliberarea de documente sanitare veterinare de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.

A fost dispusă reţinerea oficială şi dirijarea spre distrugere a cantităţii de 24,3 kg produse alimentare neconforme.

Pentru verificarea respectării cerinţelor legale privind identificarea şi înregistrarea animalelor au fost efectuate 153 de inspecţii în exploataţii de animale, în urma cărora au fost aplicate 2 amenzi în valoare de 1900 lei şi 1 avertisment.

Principalele deficienţe constatate au fost neprezentarea de către deţinătorii animalelor pentru efectuarea operaţiunilor sanitare veterinare obligatorii, la locul, data şi ora stabilite şi comunicate de medicul veterinar oficial, precum şi refuzul acestora de a supune animalele acţiunilor sanitar-veterinare obligatorii; nedeclararea de către deţinătorii de animale a obţinerii, prin fătare, cumpărare, donaţie sau în alte moduri, a animalelor, precum şi înstrăinarea acestora fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi faptul că în gospodarie exista câini microcipaţi care au depăşită perioada de 1 an pentru rapelul la vaccinarea antirabică”, precizează directorul executiv Sorin Oros de la DSVSA BN, în cadrul unui comunicat de presă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5