Peste 32.000 cazuri deservite de Ambulanţă. Circa un million şi jumătate de kilometri parcurşi

Anul trecut, la Dispeceratul Medical au fost direcţionate 48.378 apeluri cu caracter medical, intrate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă -112. Comparativ cu anii precedenţi, diferenţele sunt semnificative, volumul apelurilor fiind în continuă creştere. Media zilnică a apelurilor a fost de 132,54 apeluri/24 ore, respectiv 66,27 apeluri/tură de 12 ore, se arată în bilanţul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud.
Din totalul de 32.767 cazuri deservite în 2013 de SAJ BN, aproape trei sferturi au fost solicitări de urgenţă şi transport medical asistat, peste 22% au reprezentat cazurile de transport sanitar neasistat, dializă şi transport produse biologice, şi iar în 3% din cazuri vorbim de consultaţii la domiciuliu.
“Unul din cei mai importanţi indicatori de calitate ai activităţii operative este timpul mediu de ajungere la caz (promptitudinea). Calculând timpul mediu de ajungere la caz anual, se obţine un timp mediu de 321 sec. (5 min 21 sec.) pentru urban şi 1194 sec. (19 min 54 sec) pentru rural. Această îmbunătăţire este datorată atât dispecerizării mai eficiente prin Dispeceratul Medical Judeţean Integrat ISU-SAJ (funcţional din sem II al anului 2012) cât şi prin operaţionalizarea Punctelor de Lucru Teaca şi Maieru”, precizează managerul general al SAJ BN, dr. dr. Muzsi Annabella.
Numărul total de kilometri parcurşi de autospecialele SAJ BN în 2013 au fost de 1.499.189. (+ 7,68% faţă de 2012). Nu trebuie omis din vedere faptul că acest volum de km parcurşi au fost înregistraţi majoritar în mediul rural, ceea ce duce la o uzură fizică şi morală mai rapidă a întregii dotări de pe ambulanţă, din cauza trepidaţiilor date de infrastructura de categorie joasă. Celer mai mari distanţe au fost parcurse de ambulanţele de urgenţă tip B şi C, practic peste un million de kilometri, aproape 500.000 km fiind parcurşi de ambulanţele de consultaţii la domiciliu. Practic, o ambulanţă de urgenţă a pracurs, în medie, în fiecare lună, peste 5800 kilometri.
“Anul 2013 a fost anul povocărilor pentru SAJ BN, unitatea confruntându-se cu multiple dificultăţi în asigurarea resurselor optime în vederea desfăşurării fără perturbări a activităţii operative. (…) Resursele de personal au rămas marea problemă a unităţii şi în anul 2013, activitate medicală de urgenţă şi transport sanitar desfăşurându-se cu un efectiv de personal la „cote de avarie”. Faţă de normativele minime de personal, calculate conform legii, SAJ BN funcţionează cu o acoperire de aproximativ 40%.”, precizează managerul general al Ambulanţei.
***
În anul 2014, principalul proiect pe care unitate doreşte să îl deruleze este reabilitarea Staţiei Centrale Bistriţa, împotmolit în 2012 din cauza unor probleme cadastrale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5