România face curăţenie naţională pe 24 septembrie

Peste 1000 de voluntari bistriţeni sunt aşteptaţi să se alăture campaniei Let`s Do It, România!

Pentru a cincea oară, românii vor ieși din nou la curățenie pe 24 septembrie. România va coordona și activitatea din Republica Moldova, care va organiza acțiunea în aceeași zi. 

"Sunt deja aproape 7 ani de când a luat naștere "Let`s Do It, Romania!”, evenimentul simbol al voluntariatului în țara noastră. Până acum, am reușit să mobilizăm la curățenie peste 1 200 000 de români pentru a schimba România în bine, dar și pentru a aduce în prim plan problema deșeurilor. Este un moment important, în care România trebuie să accelereze reforma în acest sens. Viziunea noastră este o Românie fără deșeuri, pe care o urmărim prin toate proiectele noastre", declară Andrei Coșuleanu, director executiv “Let`s Do It, Romania!“.

În 2016, "Let`s Do It, România!" se bucură, pentru prima oară, de sprijinul Guvernului României. Cinci ministere vor fi implicate în mod direct în Ziua de Curățenie Națională: Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor, prin structurile sale (Apele Române, Garda Națională de Mediu, APM) și va contribui la identificarea zonelor cu deșeuri; Ministerul Educației Naționale, care va implica din nou profesori și elevi la Ziua de Curățenie Națională, Ministerul de Interne, care va participa la curățenie cu instituțiile din subordine: Jandarmeria Română, Poliția Română; Ministerul Justiției, care se va implica prin Administrația Națională a Penitenciarelor; Ministerul Transporturilor, care va face curățenie în gări și în apropierea acestora pe 24 septembrie.

Cristian Țetcu este coordonator județean Let’s Do It, România! pentru Bistrița-Năsăud, iar care poate fi contactat pe adresa de email [email protected], la telefonul  0722 494865 şi https://www.facebook.com/Lets-Do-It-BN-248946121901069/.

„La nivelul judeţului nostru, avem deja stabilite contactele cu toate unităţile de învăţământ, prin intermediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. De asemenea, am contactat toate primăriile din judeţ, le-am transmis nişte adrese şi un document de parteneriat. De la unele unităţi administrativ-teritoriale am primit deja răspunsurile pozitive, mai aşteptăm şi de la alte primării. Avem deja  stabilite contactele şi cu Inspectoratul Judeţean de Jandamri, cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, Sistemul de Gospodărire a Apelor şi Garda de Mediu, cele din urmă implicate şi prin virtutea funcţiei. Nu în ultimul rând, trebuie să amintim de organizaţiile nonguvernamentale care s-au arătat interesate să participe la această campanie”, ne-a declarat coordonatorul judeţean, Cristian Ţetcu. Potrivit acestuia, vor fi oferite volunarilor materialele necesare pentru igienizare, şi anume saci pentru colectarea deşeurilor şi mănuşi, în paralele derulându-se campania de promovare.

         „Am derulat şi proiectul de cartare a deşeurilor. Ne-au ajutat foarte multe persoane prin intermediul campaniei Let’s Bike it!. Bicicliştii au ajuns în zone mai puţin accesibile şi ne-au putut oferi informaţii despre locurile cu probleme. Îndemnul nostru este să igienizăm, salubrizăm în special zona de pe lângă cursurile de apă, cea mai vulnerabilă în judeţul Bistriţa-Năsăud”, ne-a precizat Cristian Ţetcu, menţionând că în ultimii cinci ani, în judeţul nostru au participat între 900 şi 1800 de persoane la această zi a curăţeniei generale.

         În ceea ce priveşte colectarea şi transportul ulterior al deşeurilor, foarte probabil vor exista discuţii la nivel instituţional cu cei de la Supercom, în sensul preluării acestor saci, aşa cum s-a întâmplat şi la ediţiile precedente.

 

Comentarii

20/09/16 11:25
Balan Marius- i...

Asteptam in special si pe cei care bat din gura in anonimat, si fac gunoi tot in anonimat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5