STOP JOC. START SIGURANȚĂ

Pe bicicletă sau trotinetă, respectă regulile de circulație!

IPJ BN

Ieri, 30 iunie, polițiștii Serviciului Rutier au desfășurat activități pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicați bicicliștii și cei care circulă cu trotineta electrică.

Conform analizelor efectuate la nivel național, copiii și adolescenții reprezintă  categorii vulnerabile, mai ales atunci când se află în postura de biciclist. Astfel, în zona parcului municipal, polițiștii au discutat cu tinerii și le-au explicat necesitatea respectării regulilor de circulație. În plus, pentru o mai bună vizibilitate în trafic, le-au dăruit tricouri cu elemente reflectorizante.

Pentru că vremea frumoasă și vacanța aduce mai des bicicliști și utilizatori de trotinete pe drumurile publice, polițiștii rutieri, împreună cu cei de la structurile de profil din județ vor continua acțiunile de acest gen și în perioada următoare.

Pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere în care sunt implicați participanții la trafic ce se deplasează pe două roți, polițiștii bistrițeni le reamintesc și le recomandă:

 

  • BICICLIȘTILOR:

 

Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

 

Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.

Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.

 

Nu creați surprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.

 

Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

 

  • CELOR CARE FOLOSESC TROTINE

 

Utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.

 

Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu trotinete electrice este de 14 ani.

 

Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

 

REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.

 

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenții și pot fi sancționate cu amendă de până la 1.160 de lei.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5