Patrula de reciclare ajunge şi în şcolile din Bistriţa!

Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec continuă seria activităţilor de educare, conştientizare şi colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), prin extinderea la nivel naţional a programului Patrula de reciclare, realizat în parteneriat cu primăriile şi inspectoratele şcolare judeţene, alături de doi dintre membrii fondatori RoRec- Indesit şi Philips, în sistemele de învăţământ preşcolar şi preuniversitar.

,,În proiect sperăm să fie implicate circa 100 de unităţi de învăţământ şi ştim că cea mai bună modalitate de a ajunge o informaţie în familie sunt elevii, copilul fiind primul conductor spre o informaţie. Sperăm la un produs finit satisfăcător şi să luăm , de ce nu, premiul pentru cel mai bun oraş”, a afirmat Anamaria Leuca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Proiectul implică amplasarea în fiecare dintre instituţiile şcolare preuniversitare implicate a câte unui kit de colectare, care conţine trei recipiente pentru colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), pentru trei categorii diferite de deşeuri: aparate de mici dimensiuni, baterii şi acumulatori portabili, respectiv becuri, lămpi şi neoane.

,, De ce aşa mult tam-tam în jurul DEEE-urilor? Deoarece, în comparaţie cu deşeurile menajere generate de o comunitate, acest tip de deşeu are un potenţial toxic de zece ori mai mare decât deşeul menajer. Acest proiect dincolo de caracterul educaţional are ca scop direct colectarea de deşeuri. (…) Împreună cu kiturile de colectare vor fi distribuite şi pliante informative referitoare la colectarea de DEEE, menite să transmită copiilor şi elevilor informaţii utile, interesante şi relevante, soluţii şi sugestii pentru protecţia mediului în care trăiesc”, a declarat Florin Popa, reprezentant RoRec, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, Asociaţia RoRec a creat broşuri informative şi educative personalizate pentru grupele de vârstă ale copiilor şi elevilor: o broşură pentru grădiniţă, pe tipologia unei cărţi de colorat şi poezii, o broşură pentru şcoala generală, care cuprinde informaţii şi pagini libere pentru notiţe, respectiv o broşură pentru liceu, construită ca o agendă cu informaţii şi sfaturi utile despre colectarea DEEE.

Proiectul ,,Patrula de reciclare” a fost lansat anul acesta sub forma unui proiect pilot, în parteneriat cu Primăria Timişoara - Direcţia de Mediu şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, la sfârşitul lunii aprilie şi a implicat un număr de 76 de instituţii de învăţământ din Timişoara şi a 22.000 de copii. S-au strâns 1.300 de kg de deşeuri.

Alexandria, Bistriţa, Brad, Călăraşi, Hunedoara, Tulcea şi Vălenii de Munte sunt oraşele ce se alătură Timişoarei în ediţia 2011-2012 a proiectului. Perioada de desfăşurare: 25 noiembrie 2011 – 15 iunie 2012.

Organizatorii, cu sprijinul producătorilor Indesit şi Philips vor oferi premii pentru unităţile de învăţământ şi profesorii coordonatori, pentru cea mai mare cantitate DEEE colectată /membru în Patrula de reciclare. De asemenea, vor fi acordate premii atât la nivel naţional, cât şi local, în fiecare dintre instituţiile înscrise în program.

Detalii despre programul „Patrula de Reciclare” sunt disponibile pe pagina dedicată a site-ului Asociaţiei RoRec, www.rorec.ro, precum şi pe www.facebook.com/patruladereciclare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5