Patru bistriţeni în „Renaşterea”

În numărul din ianuarie al publicaţiei „Renaşterea”, publicaţie editată de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului, semnează articole de o înaltă ţinută patru condeieri şi preoţi bistriţeni. Volumul Mitropolitului Andrei, „Mai putem trăi frumos? - Pledoarie pentru o viaţă morală curată” este comentat de jurnalistul Menuţ Maximinian. Apărut la Editura „Renaşterea”, conţinutul lucrării se constituie în adevărate leacuri duhovniceşti care ne fac să ne punem un semn de întrebare asupra lucrurilor normale, asupra lucrurilor anormale dintr-o lume normală. Volumul Mitropolitului Andrei, scrie autorul, cuprinde şase capitole, poate fi citit în cheia creştină de către toţi cei care doresc să trăiască în frumos, să fie oameni cinstiţi, devotaţi sufletului dăruit de bunul Dumnezeu, prin gânduri curate, prin rugăciune şi cât se poate prin bunătate.
Profesor univ. dr. Mircea Gelu Buta comentează o nouă apariţie: Carte de rugăciuni – pentru trebuinţele şi folosul creştinului ortodox, tipărită cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei. Cartea de rugăciuni are un cuprins de bază din care nu pot să lipsească, de pildă, Rugăciunile începătoare sau Rugăciunea de pocăinţă, una faimoasă a Sfântului Efrem Sirul. Respectiva Carte de rugăciuni cuprinde şi rugăciuni aparţinând unor sfinţi contemporani, şi ne gândim la: Rugăciunea de dimineaţă a arhimandritului Sofronie Saharon sau la Rugăciunea pentru lume a Sfântului Siluan Athonitul. Binevenite credinciosului de azi sunt şi Rugăciunea ultimilor stareţi de la Optina sau Rugăciunea pentru sine a Mitropolitului Antonie de Suroj.
Volumul „Euharistie, spovedanie, martiriu”, coordonat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu şi pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru, acesta din urmă născut la Beclean, cuprinde, în cele peste 650 pagini, conferinţele susţinute la Simpozionul Internaţional al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca (3-5 noiembrie 2014). Bogăţia abordărilor relevă importanţa pentru viaţa creştină a spovedaniei şi euharistiei, precum şi a jertfelor martirice pe care se edifică Biserica însăşi.
Tot în acelaşi număr din „Renaşterea”, preotul Liviu Şugar, de la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Bistriţa, semnează un articol eseu intitulat „Valoarea timpului creştin”. „În calitate de creştin credem că bunătatea divină ne va face favorul să avem în faţă nu doar ziua, ci şi anul şi anii ce vin, pe care ni-i dorim să fie în pace. Să fim încălziţi la flacăra iubirii! Să fie pruncii sănătoşi! Să ne fie ocrotiţi bătrânii! Să fie Dumnezeu cu noi şi nu ne vom teme de niciun rău”, scrie aşa de frumos părintele Liviu.

Comentarii

13/02/15 14:10

Să nu fiu acuzat da lipsă de modestie: mai sunt bistriţeni în rândul colaboratorilor permanenţi ai revistei care au scris articole în numerele trecute (Iuliu Marius Morariu, Alexandru Dărăban). Luaţi-le ca simple precizări. Vă mulţumesc.

13/02/15 15:21
marius

În numerele trecute, da si s- a scris de ei. In acest numar sunt doar cei nominalizati.

13/02/15 15:24
marius

Daca ar fi sa nominalizam doar o parte dintre colaboratori pe lista ar fi Ioan Pintea, Alexandru Mizgan, parintele Tofana Stelian-de loc din Budeşti, episcopul spermezan Macarie si lista poate continua.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5